Tarta ze Szpinakiem i Łososiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta ze Szpinakiem i Łososiem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
U nas była daniem głównym na kolacji zorganizowanej dla naszych Najbliższych.
Jeśli lubicie łososia, gorąco polecam:)
 tarta ze szpinakiem, tarta ze szpinakiem przepis, tarta, tarta przepis, kruche ciasto, kruche ciasto przepis, szpinak, szpinak przepis

Tarta z Łososiem i Szpinakiem

Kruche ciasto na formę 22 cm:

  • 130 g mąki pszennej
  • 80 g masła, zimnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (M)
  • 2 łyżki lodowatej wody

Farsz:

  • 250 g smażonego łososia (bez skóry)
  • 180 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 jajka
  • 500 g mrożonego szpinaku siekanego (waga przed rozmrożeniem)
  • 200 g sera gorgonzola
  • Kilka pomidorów koktajlowych
  • ½ pęczka koperku
  • Sól i pieprz

Kruche ciasto:

  1. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i posiekać, wodę wlać pod koniec siekania.
  2. Ciasto wyjąć na blat, rozwałkować, wylepić formę, widelcem ponakłuwać spód. Wstawić do zamrażalnika na min. 1h.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
  4. Piec ciasto ok. 20 min do zrumienienia brzegów.
  5. Wyjąć, przed nałożeniem farszu delikatnie ostudzić.

Farsz:

  1. Szpinak rozmrozić na sicie, można pozostawić na kilka godzin lub na całą noc. Odcisnąć dokładnie wodę.
  2. Śmietanę wymieszać z jajkiem. Dodać szpinak, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
  3. Gorgonzolę pokroić w kostkę.
  4. Łososia pokroić w kostkę.
  5. Koperek posiekać.

Przygotowanie tarty:

  1. Na podpieczone ciasto wyłożyć 2-3 łyżki masy szpinakowej, następnie równomiernie rozłożyć kawałki łososia i gorgonzoli, przykryć pozostałą masą, na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe.
  2. Piec w gorącym, piekarniku (180 oC) przez ok. 30 min.

Wyjąć upieczoną tartę i pozostawić na ok. 10-15 min, zanim zaczniemy ją kroić.
Podawać na ciepło z sałatą.

Smacznego!

 tarta ze szpinakiem, tarta ze szpinakiem przepis, tarta, tarta przepis, kruche ciasto, kruche ciasto przepis, szpinak, szpinak przepis

 

 

 

 

 

(Visited 204 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Ciasto Zebra
next
Kurczak z Warzywami po Chińsku
previous
Ciasto Zebra
next
Kurczak z Warzywami po Chińsku

13 komentarzy Ukryj

Łosoś i szpinak??? To ja już przepadłam bez końca. Jak czytam Twoje przepisy, to nawet sobie nie wyobrażasz jak zgłodniałam! Dodaję Twój blog do zakładki ulubionych i będę tu częstym gościem. Tak się składa, że uwielbiam łososia. Będę miała teraz problem od czego zacząć?… Ania

Witam serdecznie, chciałabym przygotować taką tartę dzień wcześniej, czy lepiej ją upiec i odgrzać dzień później czy w stanie surowym przechować w lodówce i upiec tuż przed obiadem?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Lepiej upiec, ale nie dopiekać czyli wyjąć na 5 min przed całkowitym upieczeniem, a odgrzewać następnego dnia.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię