Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Po prostu. Smacznego:)
Frytki
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- Sól morska gruboziarnista
- Oliwa
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 210 oC.
- Ziemniaki obrać, opłukać, dokładnie osuszyć w lnianej ściereczce.
- Pokroić na grube frytki. Ponownie dokładnie osuszyć, ziemniaki powinny być zupełnie suche.
- Przełożyć na blachę do pieczenia, lekko skropić oliwą, oprószyć ziołami prowansalskimi, wymieszać, aby zioła i oliwa pokryły dokładnie ziemniaki.
- Wstawić do gorącego piekarnika na 1h lub do czasu kiedy frytki będą zrumienione tak jak lubimy.
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!
(Visited 7 525 times, 1 visits today)
6 komentarzy Ukryj
Tak pysznie wyglądają i w dodatku zdrowsze!
Wyglądają apetycznie. To na pewno dobra alternatywa do domowych, ale smażonych w oleju. 🙂
Pychotka:) aż ślinka leci;)
Wyglądają tak, że mam ochotę polizać ekran 😉 Tylko, że oliwa z oliwek do tak długiego pieczenia się nie nadaje, bo traci wszystkie właściwości odżywcze, lepsza będzie łyżka oleju rzepakowego który lepiej znosi wysokie temperatury 🙂
Moje dzieciaki kochają frytki – te zniknęłyby natychmiast 🙂
Wyglądają wspaniale, zjadłabym jedną porcję na kolację 🙂