Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Codzienna dawka ruchu na świeżym powietrzu to nie tylko przyjemność. Przy okazji nabierzemy kondycji, wzmocnimy opowiednie partie ciała i poprawimy samopoczucie. Ale w takich okolicznościach przyda się naszemu organizmowi odpowiednie paliwo. Chyba wiem, co doda nam energii.

Wrapy z Sałatką z Kurczaka
Składniki na 4 wrapy z sałatką z kurczaka i kolorowej fasoli:
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 4 pszenne tortile
- 1/2 szklanki fasoli czerwonej z puszki
- 1/2 szklanki fasoli białej z puszki
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cieniutkie plasterki
- 2 łyżki posiekanego koperku
Na marynatę:
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki płatków ostrej papryki lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanych listków mięty
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Ponadto:
- 2 pomidory pokrojone w słupki
- ok. 1 szklanki rukoli
- 8 plastrów mozzarelli
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
Przygotowanie marynaty:
Wszystkie składniki marynaty połączyć razem, wymieszać.
W marynacie obtoczyć polędwiczki z kurczaka. Odstawić na ok. 30 min, ale można również pozostawić na noc w lodówce.

Przygotowanie Kurczaka:
Na grillowej patelni usmażyć polędwiczki z dwóch stron, powinny być rumiane.
Usmażonego kurczaka zdjąć i pokroić w ukośne kawałki.

Przygotowanie sałatki z kurczaka:
W misce połączyć majonez, musztardę i cebulę, wymieszać. Do sosu majonezowego włożyć pokrojonego kurczaka i fasole, wymieszać, odstawić.


Przygotowanie Wrapów
Na patelni grillowej położyć pszenną tortillę i zrumienić je z obu stron. Na jednej stronie położyć po dwa plastry mozzarelli, następnie porcję sałatki z kurczaka, kilka słupków pomidora i sałatę.
Zwinąć tortille i zdjąć z patelni. Lekko przestudzić, przekroić na pół.


Sałatka z serem pleśniowym
Składniki:
- 1 świeży ogórek
- 16 pomidorków cherry
- 8 rzodkiewek
- 3-4 kawałków selera naciowego
- 1 mała czerwona cebula
- kilka czarnych oliwek
- ok. 300 g sera pleśniwego
- świeże listki bazylii
na sos:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Odstawić.
Przygotowanie sałatki:
Wszystkie warzywa umyć. Ser i warzywa pokroić w podobnej wielkości kawałki, cebulę
w cieniusieńkie półplasterki.
Warzywa podzielić równo między 4 szklane słoiki z zamknięciem, polać przygotowanym sosem. Zamknąć.

2 komentarze Ukryj
idealne do lunchboxa do pracy 🙂
wyglada super