• Home
  • Dieta
  • Kanapka grillowana z kurczakiem i szpinakiem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kanapka grillowana z kurczakiem i szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kanapka grillowana z kurczakiem i szpinakiem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Grillowana Kanapka z Kurczakiem i świeżym Szpinakiem to pomysł na błyskawiczny, ciepły lunch lub śniadanie. Bez sosów i ciężkich dodatków, bo przecież za kilka dni kalendarzowa wiosna i zaczynam myśleć o zrzuceniu zbędnych, zimowych kilogramów 🙂

Do picia woda z cytrynowo, melisowymi kostkami lodu. Polecam 🙂

 

Kanapka Grillowana

Grillowana Kanapka z Kurczakiem i Szpinakiem

Składniki dla 2 osób:

  • 4 grube kromki chleba wiejskiego 
  • 2 szklanka świeżego szpinaku lub 1 mrożonego (ilość po rozmrożeniu i odparowaniu wody) 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 pieczona lub grillowana pierś z kurczaka 
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 kulka mozzarelli 
  • Sól i świeżo mielony pieprz 
  • Oliwa 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka lub inną część kurczaka (jeśli został nam z obiadu kawałek pieczonego kurczaka)
kroimy na podłużne kawałki.

W średniej wielkości garnku rozpuścić 1,5 łyżki oliwy, na gorący wrzucić czosnek przeciśnięty
przez praskę, odrobinę soli i pieprzu, zamieszać. Smażyć czosnek tylko chwilę,
żeby go nie spalić (spalony będzie gorzki).

Po chwili wrzucić czosnek zamieszać, smażyć ok. 1 min, mieszać.
Kiedy szpinak zmięknie wrzucić pokrojone kawałki kurczaka, zamieszać.
Podgrzewać na średnim ogniu jeszcze chwilę, żeby kurczak lekko się podgrzał.

Chleb pokroić w grube kromki, po 2 szt na osobę.

Mozzarellę pokroić w plastry średniej grubości.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę
(najłatwiej uderzyć w nią ostrzem grubego noża, lekko obrócić i wyjąć).
Zdjąć skórę, pokroić na średniej grubości plastry.

Zdjąć kurczaka ze szpinakiem z ognia, zamieszać.

Przygotować kanapki,  na dwóch kromkach rozłożyć na każdą po połowie awokado,
na kolejnych dwóch po połowie mozzarelli.
Na każdą z kromek z mozzarellą położyć po połowie kurczaka ze szpinakiem.
Przykryć kurczaka kromkami z awokado, docisnąć.

Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, powinny być gorące.
Na patelnie położyć kanapki i smażyć po 2 min z każdej strony.
Lekko dociskać, żeby mozzarella zaczęła się topić pod wpływem ciepła.

 Zdjąć z patelni i każdą kanapkę podzielić na pół. Podawać ciepłe.

Smacznego.

 

 

Kanapka Grillowana

[/mp_text]

[/mp_ro

(Visited 615 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Biała Kiełbasa po Polsku w Sosie Chrzanowo-Musztardowym – film
Zrazy Zawijane
next
Zrazy Wołowe Zawijane
previous
Biała Kiełbasa po Polsku w Sosie Chrzanowo-Musztardowym – film
Zrazy Zawijane
next
Zrazy Wołowe Zawijane

4 komentarze Ukryj

Swojemu partnerowi, któremu ostatnio zaserwowałam tę kanapkę, powiedziałam, że za to kocham blogi. Za ten smak, inspirację, za to, że nie musiałam jeść kanapki z wędliną i usłyszałam wiele pochwał i cmokania, jakie to pyszne:)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię