Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo prosty pomysł na śniadanie z jajkami w roli głównej. Zamiast gotować jajka na twardo możemy upiec je w kieszonkach z ciasta francuskiego z dodatkiem pomidorów i awokado. W czasie pieczenia należy kontrolować stopień wypieczenia, szczególnie jajka bo jeśli lubicie żółtka lekko ścięte, czas pieczenia będzie niego krótszy niż 8 min.
Polecam 🙂
Jajka w cieście francuskim
Składniki dla 4 osób:
- 4 jajka (L)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duży lub 2 małe pomidory
- 1 duże, dojrzałe awokado
- sól
- pieprz
- szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
- 4 łyżeczki startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
Ciasto jeśli jest mrożone, rozmrozić.
Ciasto podzielić na 4 kwadraty ok. 15 cm. Ostrym nożem naciąć w cieście nieco mniejszy kwadrat (ale nie przecinać na wylot) tak jak na zdjęciu niżej. Kwadraty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika na 5-7 min., żeby się lekko podpiekły.
W międzyczasie awokado i pomidora umyć, obrać ze skóry i pokroić w niewielką kostkę.
Wyjąć ciasto z piekarnika, łyżeczką przygnieść środki ciasta, tak aby powstała kieszonka. Do każdej wbić po jednym jajku, dodać 1/4 awokado i pomidora, posypać odrobiną żółtego sera startego na drobnych oczkach tarki. Wstawić do piekarnika i piec 6-8 min. w zależności od tego jak ścięte jajka lubimy (ja piekę nawet 9 min, ale lubię jaka całkowicie upieczone).
Wyjąć z piekarnika posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Od razu podawać.
Smacznego 🙂