Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Awokado z mozarellą i pomidorami w cieście francuskim

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Awokado z mozarellą i pomidorami w cieście francuskim

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Bardzo proste i pyszne śniadanie, dla wszystkich którym znudziły się już jajka w każdej postaci.

    Na kwadratach z ciasta francuskiego możemy położyć wszystko co lubimy, a następnie zapiec je krótko. Takie śniadanie robi się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerza, dlatego
    dla smakoszy warto przygotować podwójną porcję 🙂

    Paczuszki z ciasta francuskiego najsmaczniejsze są na gorąco i nie bardzo nadają się do odgrzewania, więc zróbmy tylko tyle ile zdołamy zjeść od razu 🙂

    Polecam.

     

    Jajka w Cieście Francuskim

     

    Śniadanie – awokodo z pomidorami w cieście francuskim

    Składniki na 4 porcje:

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 duże, dojrzałe awokado 
    • 2 średnie pomidory (najlepiej malinowe)
    • 1 opakowanie mini mozzarelli (małe kulki) lub 2 kulki dużej 
    • sól morska
    • świeżo mielony pieprz 
    • szczypiorek do posypania

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.

    Ciasto francuskie jeśli mrożone rozmrozić, rozwinąć i podzielić na kwadraty ok. 15×15 cm.
    Ostrym nożem wyciąć/naciąć w cieście nieco mniejsze kwadraty, nie przecinać ciasta na wylot. Ułożyć kawałki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

    Awokado przekroić na pół, obrać ze skóry, przeciąć na ćwiartki i pokroić w średniej grubości plastry.
    Pomidory podzielić na ćwiartki lub 16 jak wolimy (ja dzielę na 16 wtedy plasterki są cieńsze).
    Mozarellę odcedzić na sitku, duże kulki podzielić na 8 kostek, małe używamy bez krojenia.

    Na każdym kawałku ciasta układać po dwa kawałki awokado, tak aby w środku po pestce powstała kieszonka (końcówki awokado układamy po cztery, żeby powstało miejsce na pozostałe dodatki).

    Do środka wkładamy po 2-3 kulki/kawałki mozzarelli i 2-3 kawałki pomidora, posypujemy szczypiorkiem i pieprzem (solimy dopiero po upieczeniu, soli morskiej nie podgrzewamy).

    Pieczemy ok. 10-12 min w gorącym piekarniku do chwili kiedy brzegi ciasta ładnie się zrumienią.

    Wyjmujemy posypujemy solą morską. Podajemy gorące.

    Smacznego 🙂

     

    • poached egg, poached egg recipe, poached eggs, jajko w koszulce, jako w koszulce przepis, jajka w koszulce, jajka w koszulce przepis, jak zrobić jajko w koszulce film, jak zrobić jajko w koszulce, jaja, jajka przepisy, przepisy, pomysły na śniadanie, śniadanie, śniadanie przepisy, jajecznica, jajecznica przepis,
    • Śniadanie
    • poached egg, poached egg recipe, poached eggs, jajko w koszulce, jako w koszulce przepis, jajka w koszulce, jajka w koszulce przepis, jak zrobić jajko w koszulce film, jak zrobić jajko w koszulce, jaja, jajka przepisy, przepisy, pomysły na śniadanie, śniadanie, śniadanie przepisy, jajecznica, jajecznica przepis,

     

    poached egg, poached egg recipe, poached eggs, jajko w koszulce, jako w koszulce przepis, jajka w koszulce, jajka w koszulce przepis, jak zrobić jajko w koszulce film, jak zrobić jajko w koszulce, jaja, jajka przepisy, przepisy, pomysły na śniadanie, śniadanie, śniadanie przepisy, jajecznica, jajecznica przepis,

     

    poached egg, poached egg recipe, poached eggs, jajko w koszulce, jako w koszulce przepis, jajka w koszulce, jajka w koszulce przepis, jak zrobić jajko w koszulce film, jak zrobić jajko w koszulce, jaja, jajka przepisy, przepisy, pomysły na śniadanie, śniadanie, śniadanie przepisy, jajecznica, jajecznica przepis,

     

     

    (Visited 939 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Jajka pieczone w cieście francuskim z awokado i pomidorami
    Ziemniaki Zapiekane
    next
    Ziemniaczane rozetki – dodatek do mięs i sosów
    previous
    Jajka pieczone w cieście francuskim z awokado i pomidorami
    Ziemniaki Zapiekane
    next
    Ziemniaczane rozetki – dodatek do mięs i sosów

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię