0 0
Awokado z mozarellą i pomidorami w cieście francuskim

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Awokado z mozarellą i pomidorami w cieście francuskim

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo proste i pyszne śniadanie, dla wszystkich którym znudziły się już jajka w każdej postaci.

Na kwadratach z ciasta francuskiego możemy położyć wszystko co lubimy, a następnie zapiec je krótko. Takie śniadanie robi się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerza, dlatego
dla smakoszy warto przygotować podwójną porcję 🙂

Paczuszki z ciasta francuskiego najsmaczniejsze są na gorąco i nie bardzo nadają się do odgrzewania, więc zróbmy tylko tyle ile zdołamy zjeść od razu 🙂

Polecam.

 

Jajka w Cieście Francuskim

 

Śniadanie – awokodo z pomidorami w cieście francuskim

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duże, dojrzałe awokado 
  • 2 średnie pomidory (najlepiej malinowe)
  • 1 opakowanie mini mozzarelli (małe kulki) lub 2 kulki dużej 
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz 
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.

Ciasto francuskie jeśli mrożone rozmrozić, rozwinąć i podzielić na kwadraty ok. 15×15 cm.
Ostrym nożem wyciąć/naciąć w cieście nieco mniejsze kwadraty, nie przecinać ciasta na wylot. Ułożyć kawałki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Awokado przekroić na pół, obrać ze skóry, przeciąć na ćwiartki i pokroić w średniej grubości plastry.
Pomidory podzielić na ćwiartki lub 16 jak wolimy (ja dzielę na 16 wtedy plasterki są cieńsze).
Mozarellę odcedzić na sitku, duże kulki podzielić na 8 kostek, małe używamy bez krojenia.

Na każdym kawałku ciasta układać po dwa kawałki awokado, tak aby w środku po pestce powstała kieszonka (końcówki awokado układamy po cztery, żeby powstało miejsce na pozostałe dodatki).

Do środka wkładamy po 2-3 kulki/kawałki mozzarelli i 2-3 kawałki pomidora, posypujemy szczypiorkiem i pieprzem (solimy dopiero po upieczeniu, soli morskiej nie podgrzewamy).

Pieczemy ok. 10-12 min w gorącym piekarniku do chwili kiedy brzegi ciasta ładnie się zrumienią.

Wyjmujemy posypujemy solą morską. Podajemy gorące.

Smacznego 🙂

 

  • poached egg, poached egg recipe, poached eggs, jajko w koszulce, jako w koszulce przepis, jajka w koszulce, jajka w koszulce przepis, jak zrobić jajko w koszulce film, jak zrobić jajko w koszulce, jaja, jajka przepisy, przepisy, pomysły na śniadanie, śniadanie, śniadanie przepisy, jajecznica, jajecznica przepis,
  • Śniadanie
  • poached egg, poached egg recipe, poached eggs, jajko w koszulce, jako w koszulce przepis, jajka w koszulce, jajka w koszulce przepis, jak zrobić jajko w koszulce film, jak zrobić jajko w koszulce, jaja, jajka przepisy, przepisy, pomysły na śniadanie, śniadanie, śniadanie przepisy, jajecznica, jajecznica przepis,

 

poached egg, poached egg recipe, poached eggs, jajko w koszulce, jako w koszulce przepis, jajka w koszulce, jajka w koszulce przepis, jak zrobić jajko w koszulce film, jak zrobić jajko w koszulce, jaja, jajka przepisy, przepisy, pomysły na śniadanie, śniadanie, śniadanie przepisy, jajecznica, jajecznica przepis,

 

poached egg, poached egg recipe, poached eggs, jajko w koszulce, jako w koszulce przepis, jajka w koszulce, jajka w koszulce przepis, jak zrobić jajko w koszulce film, jak zrobić jajko w koszulce, jaja, jajka przepisy, przepisy, pomysły na śniadanie, śniadanie, śniadanie przepisy, jajecznica, jajecznica przepis,

 

 

(Visited 2 334 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Jajka pieczone w cieście francuskim z awokado i pomidorami
Ziemniaki Zapiekane
next
Ziemniaczane rozetki – dodatek do mięs i sosów
previous
Jajka pieczone w cieście francuskim z awokado i pomidorami
Ziemniaki Zapiekane
next
Ziemniaczane rozetki – dodatek do mięs i sosów

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »