Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo proste i pyszne śniadanie, dla wszystkich którym znudziły się już jajka w każdej postaci.
Na kwadratach z ciasta francuskiego możemy położyć wszystko co lubimy, a następnie zapiec je krótko. Takie śniadanie robi się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerza, dlatego
dla smakoszy warto przygotować podwójną porcję 🙂
Paczuszki z ciasta francuskiego najsmaczniejsze są na gorąco i nie bardzo nadają się do odgrzewania, więc zróbmy tylko tyle ile zdołamy zjeść od razu 🙂
Polecam.
Śniadanie – awokodo z pomidorami w cieście francuskim
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 2 średnie pomidory (najlepiej malinowe)
- 1 opakowanie mini mozzarelli (małe kulki) lub 2 kulki dużej
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Ciasto francuskie jeśli mrożone rozmrozić, rozwinąć i podzielić na kwadraty ok. 15×15 cm.
Ostrym nożem wyciąć/naciąć w cieście nieco mniejsze kwadraty, nie przecinać ciasta na wylot. Ułożyć kawałki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Awokado przekroić na pół, obrać ze skóry, przeciąć na ćwiartki i pokroić w średniej grubości plastry.
Pomidory podzielić na ćwiartki lub 16 jak wolimy (ja dzielę na 16 wtedy plasterki są cieńsze).
Mozarellę odcedzić na sitku, duże kulki podzielić na 8 kostek, małe używamy bez krojenia.
Na każdym kawałku ciasta układać po dwa kawałki awokado, tak aby w środku po pestce powstała kieszonka (końcówki awokado układamy po cztery, żeby powstało miejsce na pozostałe dodatki).
Do środka wkładamy po 2-3 kulki/kawałki mozzarelli i 2-3 kawałki pomidora, posypujemy szczypiorkiem i pieprzem (solimy dopiero po upieczeniu, soli morskiej nie podgrzewamy).
Pieczemy ok. 10-12 min w gorącym piekarniku do chwili kiedy brzegi ciasta ładnie się zrumienią.
Wyjmujemy posypujemy solą morską. Podajemy gorące.
Smacznego 🙂