Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Latwy pomysł na nieco inne podanie ziemniaków. Doskonale smakują z sosami mięsnymi lub grzybowymi.
Do przygotowania takich rozetek używamy jedynie starych, mącznych ziemniaków. młode się nie nadają, są zbyt wodniste.
Rozetki najsmaczniejsze są na gorąco, ale można je odsmażać. Nadają się również do zamrożenia. Odświeżamy je w średnio nagrzanym piekarniku 160 st.C. piekąc prze 10 min.
Polecat 🙂

Ziemniaczane rozetki
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
1,5 łyżki masła
ok. 1/4 szklanki mleka
sól
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Ziemniaki obrać, pokroić w podobnej wielkości kawałki (duże ziemniaki przekroić na 4 części), ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić bardzo dokładanie.
Ugnieść ziemniaki na gładką masę, dodać masło, jeszcze raz ugnieść przy pomocy tłuczka. Wlać część mleka, jeśli to konieczne dodatkowo posolić i ponownie dokładnie zagnieść, ziemniaki powinny być bardzo gładkie i formować się w jednolitą masę (tak jak na zdjęciu), może okazać się że wykorzystamy tylko część mleka.
Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową tylką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać ziemniaczane gwiazdki wielkości piłeczki golfowej lub podobnej.
Wstawić do gorącego piekarnia i piec 12 – 15 min, do zrumienienia. Podpieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerze i od razu podajemy.
Idealny dodatek do mięsa i sosów.
Smacznego 🙂



5 komentarzy Ukryj
Zakochałam się w tym pomyśle! Banalnie proste i efektowne zarazem. Uwielbiam ziemniaki i bardzo często podaje je na obiad, więc każdy pomysł na urozmaicenie jest dla mnie na wagę złota 😀
Jako nie-fanka ziemniaków przyznaję SĄ PYSZNE!
Bardzo się cieszę 😀
efektownie wyglada
Ile wychodzi mniej więcej sztuk z tego przepisu?