Ciasto Drodżowe z Czekoladą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Drodżowe z Czekoladą

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Pyszne Ciasto Drożdżowe z czekoladową, które może być zarówno deserem jak i podwieczorkiem. Do przełożenia ciasta użyłam gorzkiej czekolady Wedla, ale z powodzeniem można użyć czekolady deserowej
    lub mlecznej, wówczas ciasto będzie nieco słodsze.

    Ciasto można przechowywać nawet do 3 dni, przechowując je po całkowitym wystudzeniu w szczelnym pojemniku. Z dodatkiem np. masła i domowego dżemu pomarańczowego nabiera zupełnie nowego wymiaru, jest przepyszne i sycące. Bardzo polecam 🙂

     

    Drożdżowa Rolada z Czekoladą

     

    Ciasto Drożdżowo-Czekoladowe

    Składniki:

    na zaczyn:
    • 25 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżki mąki
    • 1 szk. ciepłego mleka (3,2%)
    ponadto do ciasta:
    • 4 szk. mąki pszennej tortowej + ok. 3/4 szklanki do podsypania
    • 1 1/4  szklanka cukru
    • 2 jajka (L)
    • 70 g roztopionego i przestudzonego masła
    • 3-5 kropli zapachu waniliowego
    • 1 jajko do posmarowania ciasta
    ponadto:
    • 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej (u mnie gorzka Wedel)

    Sposób przygotowania:

    zaczyn:

    Wszystkie składniki zaczynu wymieszać razem w misce lub dzbanku, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 10 min., w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    przygotowanie ciasta drożdżowego:

    W misie miksera umieścić mąkę, cukier i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiać przy pomocy
    haka do wyrabiania (można również zagniatać ciasto ręką). Kiedy składniki zaczną się łączyć dodać
    jajka i zapach, cały czas wyrabiać. Następnie wlać masło i dalej wyrabiać lub zagniatać
    przez ok. 5-7 min., do chwili, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski lub od ręki (ręcznie trzeba zagniatać ok. 10 min).

    Wyrobione, gładkie ciasto przykryć folią spożywczą i odstawi do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
    Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej:

    Połamaną na kawałki czekoladę umieścić w misce, którą postawić nad garnkiem z gotującą wodą. Przykryć na chwilę i poczekać, aż czekolada się rozpuści.  Dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.

    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i dokładnie zagnieść.
    Ciasto będzie dość luźne, zagniatając podsypujemy je mąką, ok. 3/4 szklanki. Ciasto można podzielić na dwie części i upiec dwa mniejsze ciasta lub pozostawić w całości, a otrzymamy jedno duże.

    Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 35 x 35 cm, posmarować roztopioną czekoladą. Czekoladę rozsmarować po cieście zostawiając  ok. 3 cm, czystego ciasta dookoła.  Ciasto zwijamy w roladę, przecinamy ją przez środek z jednego końca zostawiamy 2 cm. nie przecięte. Ciasto zaplatamy, przekładamy do formy keksowej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub do jednorazowej foremki.

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C grzałka góra/dół. 

    Ciasto pieczemy przez 35-40 min jeśli pieczemy jedno duże, dwa mniejsze pieczemy 30 min, do suchego patyczka. 

    Studzimy na kuchennej kratce. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

    Smacznego 🙂

     

    • ciasto-przepis
    • ciasto-drożdżowe

     

    how-to

     

    ciasto-czekoladowe-przepis

     

     

    (Visited 1 340 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Jajko w koszulce – poached egg (film)
    next
    Jajka pieczone w cieście francuskim z awokado i pomidorami
    previous
    Jajko w koszulce – poached egg (film)
    next
    Jajka pieczone w cieście francuskim z awokado i pomidorami

    8 komentarzy Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię