Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne Ciasto Drożdżowe z czekoladową, które może być zarówno deserem jak i podwieczorkiem. Do przełożenia ciasta użyłam gorzkiej czekolady Wedla, ale z powodzeniem można użyć czekolady deserowej
lub mlecznej, wówczas ciasto będzie nieco słodsze.
Ciasto można przechowywać nawet do 3 dni, przechowując je po całkowitym wystudzeniu w szczelnym pojemniku. Z dodatkiem np. masła i domowego dżemu pomarańczowego nabiera zupełnie nowego wymiaru, jest przepyszne i sycące. Bardzo polecam 🙂
Ciasto Drożdżowo-Czekoladowe
Składniki:
na zaczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 szk. ciepłego mleka (3,2%)
ponadto do ciasta:
- 4 szk. mąki pszennej tortowej + ok. 3/4 szklanki do podsypania
- 1 1/4 szklanka cukru
- 2 jajka (L)
- 70 g roztopionego i przestudzonego masła
- 3-5 kropli zapachu waniliowego
- 1 jajko do posmarowania ciasta
ponadto:
- 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej (u mnie gorzka Wedel)
Sposób przygotowania:
zaczyn:
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać razem w misce lub dzbanku, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 10 min., w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
przygotowanie ciasta drożdżowego:
W misie miksera umieścić mąkę, cukier i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiać przy pomocy
haka do wyrabiania (można również zagniatać ciasto ręką). Kiedy składniki zaczną się łączyć dodać
jajka i zapach, cały czas wyrabiać. Następnie wlać masło i dalej wyrabiać lub zagniatać
przez ok. 5-7 min., do chwili, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski lub od ręki (ręcznie trzeba zagniatać ok. 10 min).
Wyrobione, gładkie ciasto przykryć folią spożywczą i odstawi do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej:
Połamaną na kawałki czekoladę umieścić w misce, którą postawić nad garnkiem z gotującą wodą. Przykryć na chwilę i poczekać, aż czekolada się rozpuści. Dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i dokładnie zagnieść.
Ciasto będzie dość luźne, zagniatając podsypujemy je mąką, ok. 3/4 szklanki. Ciasto można podzielić na dwie części i upiec dwa mniejsze ciasta lub pozostawić w całości, a otrzymamy jedno duże.
Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 35 x 35 cm, posmarować roztopioną czekoladą. Czekoladę rozsmarować po cieście zostawiając ok. 3 cm, czystego ciasta dookoła. Ciasto zwijamy w roladę, przecinamy ją przez środek z jednego końca zostawiamy 2 cm. nie przecięte. Ciasto zaplatamy, przekładamy do formy keksowej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub do jednorazowej foremki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C grzałka góra/dół.
Ciasto pieczemy przez 35-40 min jeśli pieczemy jedno duże, dwa mniejsze pieczemy 30 min, do suchego patyczka.
Studzimy na kuchennej kratce. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Smacznego 🙂
8 komentarzy Ukryj
Pyszne z tą gorzką czekoladą!!:)
Namówiłaś mnie! jutro robię, bo dzisiaj fryzjer, a z fryzjerem nic nie wygra 😀
No ba, fryzjer najważniejszy 😉
Teraz fryzjer domaga się drożdżówki, właśnie piekę powtórkę, ale tym razem z cynamonem
A ja mam pytanie, pieczemy, z termoobiegiem czy bez?
Nie, to ciasto pieczemy z grzałkami ustawionymi góra/dół bez termoobiegu.
dziękuję za tak szybką odpowiedź 🙂 pozdrawiam,a przepis zapisuję do wykorzystania 😉
Bardzo mi miło 😀