Taką pizzę robiła moja mama, uwielbialiśmy ją wszyscy.
Pamiętam, że była hitem na licealnej imprezie, po której moja mama zyskała miano ,,Najlepszej Mamy na Świecie”, ta niesamowicie pizza smakowała moim kolegom i koleżankom. Nawet po wielu latach kiedy pizza stała się już jednym z popularniejszych potraw w Polsce moja koleżanka wspominała właśnie tę pizzę na grubym cieście z masą pysznego farszu.
Zapraszam, więc dzisiaj na wycieczkę w lata ’80, kulinarną wycieczkę.
Smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- na ciasto:
- 25-30 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki mąki
- ok. 420 + 20-30 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- olej do posmarowania ciasta
- na sos pomidorowy:
- 1 puszka ok. 300 g pomidorów (pokrojonych)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- oliwa
- ponadto:
- 2 średnie cebule czerwona i biała
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 szklanka pokrojonych pieczarek
- 1 szklanka pokrojonej szynki
- 2,5 szklanki sera żółtego (u mnie Gouda)
przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
Drożdże, cukier, mąkę i wodę wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 min.
W dużej misie umieścić ok. 420-430 g mąki (reszta będzie do podsypywania), sól, wymieszać. Do mąki z solą wlać wyrośnięty zaczyn, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką. Kiedy ciasto wchłonie całą mąkę wyłożyć je na blat i zagniatać, jeśli bardzo się klei podsypywać mąką.
Zagniatamy prze 6-7 min, do chwili kiedy powstanie jednolite, sprężyste ciasto.
Ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1h do wyrośnięcia.
PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO:
W garnuszku rozgrzewamy odrobinę oleju lub oliwy, podsmażamy na nim krótko czosnek, następnie wlewamy pomidory, mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy. Na koniec wsypujemy bazylię i oregano, mieszamy i na małym ogniu
bez przykrycia gotujemy przez 7-8 min.
Odstawiamy do przestygnięcia.
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki.
Paprykę kroimy w cienkie paski.
Pieczarki kroimy w plasterki.
Szynkę rwę na kawałki palcami, ale można również pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, często mieszamy, następnie dodajemy pieczarki i paprykę, a po kilku minutach szynkę,
wszystko mieszamy i smażymy (na średnim ogniu) kilka minut.
Lekko doprawiamy solą. Odstawiamy.
PRZYGOTOWANIE PIZZY:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze w misce lekko wyrabiamy, wykładamy na oprószony mąką blat i najlepiej ręką formujemy placek.
Przekładamy do przygotowanej formy ( u mnie 36x24 cm, może być nieco większa), wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami wylepiamy formę dokładanie ciastem. Następnie ciasto smarujemy warstwą sosu pomidorowego, wykładamy farsz, wyrównujemy, można położyć kilka listków świeżej bazylii, posypujemy tartym żółtym serem.
Pizzę pieczemy w 175 st.C. z termoobiegiem przez 30 min. na ostatnie 5 min wyłączyłam termoobieg.
Wyjmujemy, odstawiamy na 5 min, a następnie kroimy na kawałki.
Podajemy z zieloną sałatą, a dla miłośników ketchupu z ketchupową falką, bardzo w stylu lat '80-tych 😉
3 komentarze
Jutro wykorzystam ten przepis, żeby odtworzyć smak dzieciństwa. Pokładam w nim wielkie nadzieje.:)
w przepisie podana jest za mała ilosc wody…
za mała ilość wody jest podana, trzeba modyfikować