Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Taką pizzę robiła moja mama, uwielbialiśmy ją wszyscy. Pamiętam, że była hitem na licealnej imprezie, po której moja mama zyskała miano ,,Najlepszej Mamy na Świecie”, ta niesamowicie pizza smakowała moim kolegom i koleżankom. Nawet po wielu latach kiedy pizza stała się już jednym z popularniejszych potraw w Polsce moja koleżanka wspominała właśnie tę pizzę na grubym cieście z masą pysznego farszu.
Zapraszam, więc dzisiaj na wycieczkę w lata ’80, kulinarną wycieczkę.
Smacznego 🙂
Pizza jak za Dawnych Lat
Składniki:
na ciasto:
- 25-30 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki mąki
- ok. 420 + 20-30 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- olej do posmarowania ciasta
na sos pomidorowy:
- 1 puszka ok. 300 g pomidorów (pokrojonych)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- oliwa
ponadto:
- 2 średnie cebule czerwona i biała
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 szklanka pokrojonych pieczarek
- 1 szklanka pokrojonej szynki
- 2,5 szklanki sera żółtego (u mnie Gouda)
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Ciasto drożdżowe: |
2 Done | Przygotowanie sosu pomidorowego:W garnuszku rozgrzewamy odrobinę oleju lub oliwy, podsmażamy na nim krótko czosnek, następnie wlewamy pomidory, mieszamy. |
3 Done | Przygotowanie farszu:Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. |
4 Done | Przygotowanie pizzy:Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze w misce lekko wyrabiamy, wykładamy na oprószony mąką blat i najlepiej ręką formujemy placek. Przekładamy do przygotowanej formy ( u mnie 36x24 cm, może być nieco większa), wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami wylepiamy formę dokładanie ciastem. |
5 Done | Pizzę pieczemy w 175 st.C. z termoobiegiem przez 30 min. na ostatnie 5 min wyłączyłam termoobieg. |
6 Done |
2 komentarze Ukryj
Jutro wykorzystam ten przepis, żeby odtworzyć smak dzieciństwa. Pokładam w nim wielkie nadzieje.:)
w przepisie podana jest za mała ilosc wody…