Roladki z kurczaka faszerowane robi się równie szybko jak kotlety a jednak to coś innego i mniej banalnego.
Trochę inny pomysł na obiad. Roladki można przechowywać w lodówce lub zamrozić
po całkowitym wystudzeniu.
Do farszu można dodać również inne składniki jak np. pieczarki lub zmielone kurze polędwiczki z suszonymi pomidorami, lub polędwiczki z posiekaną natką pietruszki. Roladki są bardzo delikatne
Polecam.
Roladki z Kurczaka
Składniki na roladki z kurczaka:
-
1 pierś z kurczaka
-
100 gr suszonych pomidorów (jeśli są w zalewie kapary, je również wykorzystajmy)
-
2 grube plastry sera żółtego (Gouda)
-
Sól
-
Pieprz
-
Ostra papryka w proszku
-
2 łyżeczki ostrej musztardy Dijone
-
tarta bułka
-
1 jajko
-
Oliwa do smażenia
-
1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
Przepisy na Kurczaka
Sposób przygotowania roladek z kurczaka:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i podzielić na dwie połówki.
Każdą część umieścić między dwoma kawałkami foli spożywczej i dokładnie rozbić.
Wewnętrzną część piersi posolić, oprószyć pieprzem i ostrą papryką, posmarować musztardą. Na jednym z końców położyć plaster sera żółtego, pokrojone w paski suszone pomidory. Zwiną całość w roladę. Z drugą piersią zrobić to samo.
W szklanym naczyniu rozkłócić jako, na talerz wysypać tartą bułkę.
Roladki najpierw zanurzyć w jaku następnie obtoczyć w bułce.
Obsmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron do zrumienienia, dodać łyżeczkę masła, przykryć patelnię i na małym ogniu dusić przez ok. 30 min.
Wyjąć, pokroić w ukośne plastry.
Podawać gorące z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub kopytek.
Smacznego.
Więcej przepisów na dania z kurczaka:
>>Kurczak pieczony w ziołowym maśle >>
>>Kurczak pieczony z warzywami>>
>>Kurczak grillowany w gruboziarnistej musztardzie >>
>>Kurczak JERK >>
5 komentarzy
Wygląda tak apetycznie, że już jestem głodna 🙂
Wygląda rewelacyjnie 🙂
Wyglądają smakowicie 🙂 A dlaczego aż dwa kawałki folii do rozbijania? Ja przykrywam pojedyńczym na desce.
Oczywiście, że można jednym a nawet zupełnie bez folii, ale ja zawsze kładę mięso między dwoma kawałkami 🙂 tak żeby nie brudzić deski i nie musieć jej potem skrobać i długo czyścić. Jakoś tak mam 😉
Przepyszna klasyka…
Pozdrawiam 🙂