Duże, różowe, Bezowe Serca. Podarunek na Walentynki dla wszystkich łasuchów.
Nie wyobrażam sobie świętowania Walentynek bez bezy.
Zrobienie ich to czysta przyjemność.
Polecam 🙂
Bezowe Serca
Składniki:
-
2 białka jajek (L)
-
1 szklanka cukru pudru
-
1 łyżka soku z cytryny
-
barwnik spożywczy w żelu (płyn ani proszek się nie nadają)
-
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka z solą ubić na pianę, Kiedy jest już dość sztywna wsypać cukier puder i ponownie miksować na wysokich obrotach przez ok. 5 min.
Kiedy piana jest już bardzo sztywna wlać sok z cytryny i kilka kropli barwnika spożywczego w żelu, zmiksować krótko.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową, dużą tylką (1,2 cm).
Bezy wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kształt taki jaki lubimy u mnie, duże serca.
Wstawić bezy do piekarnika nagrzanego do 100 st. z termoobiegiem na 2 godz.
Gotowe bezy studzić w uchylonym piekarniku. Zimne wyjąć.
Smacznego 🙂