Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Doskonale się przechowuje nawet do 3 dni w chłodnym miejscu. Mam wrażenie, że następnego dnia po upieczeniu jest jeszcze smaczniejsze.
Wilgotne i bardzo intensywnie czekoladowe. Dodatek kwaśnego dżemu lub powideł sprawia, że ciasto jest nie tylko wilgotne, ale również doskonale równoważy słodki smak kruchego ciasta.
Bardzo polecam 🙂

Ciasto Czekoladowe z Musli
Składniki:
- 155 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2/3 szklanki pszennego musli z owocami tropikalnymi
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 2 szklanki konfitury rabarbarowej klub kupnego kwaśnego dżemu (np. czarna porzeczka, agrest)
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok. 1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Mąkę połączyć z kakao, solą i proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić.
Masło i cukier zmiksować razem na gładką jednolitą masę. Najlepiej płaską końcówką miksera.
Dodać żółtka i jajko, zmiksować do połączenia składników.
Wsypać mąkę, musli i wymieszać na średnich obrotach miksera.
Powinno powstać gęste, mokre ciasto.
Foremkę okrągłą (24 cm.) lub kwadratową (u mnie 23 cm x 27 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Około połową ciasta wylepić dno formy, na cieście rozsmarować równą warstwą konfiturę. Pozostałe ciasto kawałkami poukładać na wierzchu.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 175 st.C. piekarnika i piec ok. 25 min. Wyjąć z piekarnika i studzić w formie na kuchennej kratce przez 10 min. Następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
Przestudzone ciasto polać czekoladową polewą.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać na kawałki. W małym garnuszku roztopić z mlekiem na małym ogniu (uważać żeby czekolady nie zagotować, bo zgorzknieje). Czekoladę mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Polać ciasto, rozsmarować nożem.
Smacznego 🙂





10 komentarzy Ukryj
Rzeczywiście wyśmienite. MNIAM mniam…
😀 dziękuję
Ciasto, którym można się zajadać bez końca. Przepysznie wygląda 🙂
I naprawdę jest pyszne 🙂
Płatki owsiane?
mogłabym zjeść kilka kawałków od razu 😉
Witam.????? A co z tym mlekiem? Kiedy zapodać?.
Mleko jest do rozpuszczenia czekolady, na polewę. Jest opisane na końcu przepisu 🙂
Czas wypieku niestety jest za krótki.
Dałam mniej dżemu niż w przepisie,a suchych składników więcej, a i tak jest tak mokre i rozwala się jak papka, nie da się wyjąć z formy nawet.