Ciasto Czekoladowe z Musli – pyszne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Czekoladowe z Musli – pyszne

Dla mnie ciasto idealne :)

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Doskonale się przechowuje nawet do 3 dni w chłodnym miejscu. Mam wrażenie, że następnego dnia po upieczeniu jest jeszcze smaczniejsze.

Wilgotne i bardzo intensywnie czekoladowe. Dodatek kwaśnego dżemu lub powideł sprawia, że ciasto jest nie tylko wilgotne, ale również doskonale równoważy słodki smak kruchego ciasta.

Bardzo polecam 🙂

 

ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, kruche ciasto, kruche ciasto przepis, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis,

 

Ciasto Czekoladowe z Musli

Składniki:

  • 155 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki pszennego musli z owocami tropikalnymi
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 2 szklanki konfitury rabarbarowej klub kupnego kwaśnego dżemu (np. czarna porzeczka, agrest) 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • ok. 1/4 szklanki mleka 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.

Mąkę połączyć z kakao, solą i proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić.

Masło i cukier zmiksować razem na gładką jednolitą masę. Najlepiej płaską końcówką miksera.

Dodać żółtka i jajko, zmiksować do połączenia składników.

Wsypać mąkę, musli i wymieszać na średnich obrotach miksera.
Powinno powstać gęste, mokre ciasto.

Foremkę okrągłą (24 cm.) lub kwadratową (u mnie 23 cm x 27 cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Około połową ciasta wylepić dno formy, na cieście rozsmarować równą warstwą konfiturę. Pozostałe ciasto kawałkami poukładać na wierzchu. 

Wstawić ciasto do nagrzanego do 175 st.C. piekarnika i piec ok. 25 min.  Wyjąć z piekarnika i studzić w formie na kuchennej kratce przez 10 min. Następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.

Przestudzone ciasto polać czekoladową polewą.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę połamać na kawałki. W małym garnuszku roztopić z mlekiem na małym ogniu (uważać żeby czekolady nie zagotować, bo zgorzknieje). Czekoladę mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Polać ciasto, rozsmarować nożem.

Smacznego 🙂

ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, kruche ciasto, kruche ciasto przepis, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis,

 

ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, kruche ciasto, kruche ciasto przepis, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis,

 

ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, kruche ciasto, kruche ciasto przepis, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis,

 

ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis,  ciasto z kruszonką, kruche ciasto, kruche ciasto przepis, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis,

 

Ciasto Czekoladowe

 

 

(Visited 1 512 times, 1 visits today)

Dorota

Gołąbki w Sosie Grzybowym
previous
Gołąbki – Kapusta Faszerowana w Sosie Grzybowym
Jajka Faszerowane Przepis
next
Jajka Faszerowane na Dwa Sposoby
Gołąbki w Sosie Grzybowym
previous
Gołąbki – Kapusta Faszerowana w Sosie Grzybowym
Jajka Faszerowane Przepis
next
Jajka Faszerowane na Dwa Sposoby

6 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię