Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kurczak duszony w sosie śmietanowo-serowym. Bardzo szybki i pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Kurczaka przygotowałam raz, a obiad miałam na dwa dni. Jednego dania podałam danie z makaronem, następnego z puree ziemniaczanym. Polecam doskonały również z dodatkiem świeżej bagietki.
Smacznego 🙂
Kurczak w Sosie Śmietanowym
Składniki:
- ok. 700 g piersi kurczaka
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
na sos śmietanowy:
- 330 ml. śmietany 18%
- ok. 2/3 szklanki bulionu
- ok. 1 szklanki parmezanu lub grana padano
- 1 duża szalotka drobno posiekana
- 1 duży ząbek czosnku
- ok. 300 g liści szpinaku
- ok. 7-8 suszonych pomidorów
- sól i pieprz
- olej
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Kurczaka umyć, osuszyć. Przeciąć każdą pierś na pół poziomo, lekko rozbić. |
2
Done
|
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka z dwóch stron. Powinien być złoty. Zdjąć z patelni i trzymać pod przykryciem, żeby nie wystygł. |
3
Done
|
Na patelnię na której był smażony kurczak wlać olej, wrzucić szalotkę, zamieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w paski pomidory suszone, zamieszać i smażyć do zeszklenia cebuli. Następnie wlać bulion, zamieszać, gotować chwilę. |
4
Done
|
Odkryć patelnię, szpinak zmięknie i zrobi się go znacznie mniej, zamieszać sos. Do sosu włożyć kurczaka, przykryć patelnię i na malutkim ogniu dusić ok. 5 min. |
5
Done
|