Kurczak duszony w sosie śmietanowo-serowym.
Bardzo szybki i pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Kurczaka przygotowałam raz, a obiad miałam na dwa dni. Jednego dania podałam danie z makaronem, następnego z puree ziemniaczanym. Polecam doskonały również z dodatkiem świeżej bagietki.
Smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 700 g piersi kurczaka
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- na sos śmietanowy:
- 330 ml. śmietany 18%
- ok. 2/3 szklanki bulionu
- ok. 1 szklanki parmezanu lub grana padano
- 1 duża szalotka drobno posiekana
- 1 duży ząbek czosnku
- ok. 300 g liści szpinaku
- ok. 7-8 suszonych pomidorów
- sól i pieprz
- olej
przygotowanie
Kurczaka umyć, osuszyć. Przeciąć każdą pierś na pół poziomo, lekko rozbić.
Mięso oprószyć solą, pieprzem i papryką, można odstawić na noc do lodówki, lub przygotować od razu.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka z dwóch stron. Powinien być złoty. Zdjąć z patelni i trzymać pod przykryciem, żeby nie wystygł.
Na patelnię na której był smażony kurczak wlać olej, wrzucić szalotkę, zamieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w paski pomidory suszone, zamieszać i smażyć do zeszklenia cebuli. Następnie wlać bulion, zamieszać, gotować chwilę.
Po kilku minutach dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać świeży szpinak, przykryć patelnię i gotować na średnim ogniu 5 min.
Odkryć patelnię, szpinak zmięknie i zrobi się go znacznie mniej, zamieszać sos.
Do sosu włożyć kurczaka, przykryć patelnię i na malutkim ogniu dusić ok. 5 min.
Danie jest gotowe.
Podawać z makaronem lub pieczywem.