Przepis na pyszne i lekkie pączki z piekarnika. Pączki upieczone z ciasta parzonego, takiego jak na ptysie.
Ciastka można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem w każdej wersji są przepyszne. Najsmaczniejsze dniu pieczenia.
Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek 🙂

SKŁADNIKI
- 220 ml. wody (1 szklanka)
- 100 g masła
- 230 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 jajka (L)
- Lukier:
- ok. 5-6 łyżek cukru pudru
- ok. 1-2 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny
przygotowanie
Masło, wodę, sól i cukier zagotować w średnim garnku, do całkowitego rozpuszczenia masła.
Do łynu wsypać mąkę i natychmiast zdjąć garnek z ognia. Energicznie mieszać, żeby powstało jednolite ciasto.
Odstawić do wystygnięcia.
Do przestudzonego ciasta wbijać pojedynczo jajka, energicznie mieszać po każdym dodaniu. Ciasto można mieszać łyżką lub zmiksować.
Powinno powstać lśniące ciasto.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
Blachę do pieczenia przykryć papierem do pieczenia.
Wyciskać z ciasta ok. 10 cm. krążki.
Pączki piec w 180 st.C. przez 18-20 min, do ładnego zrumienienia.
Upieczone pączki wyjąć i studzić na kratce.
Wystudzone ciasta *polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
*PRZYGOTOWANIE LUKRU:
W misce połączyć cukier puder i wodę, dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.
Notes
Składniki na 12 szt.
2 komentarze
Ile wychodzi takich pączkowaz tej porcji ?reni
U mnie ok. 12 sztuk, wszystko zależy od wielkości. Robiłam dość duże.