Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszne i lekkie pączki z piekarnika. Pączki upieczone z ciasta parzonego, takiego jak na ptysie. Ciastka można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem w każdej wersji są przepyszne. Najsmaczniejsze dniu pieczenia.
Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek 🙂
Pączki Pieczone Oponki
Składniki na 12 szt.:
- 220 ml. wody (1 szklanka)
- 100 g masła
- 230 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 jajka (L)
Lukier:
- ok. 5-6 łyżek cukru pudru
- ok. 1-2 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Masło, wodę, sól i cukier zagotować w średnim garnku, do całkowitego rozpuszczenia masła. Do łynu wsypać mąkę i natychmiast zdjąć garnek z ognia. Energicznie mieszać, żeby powstało jednolite ciasto. Odstawić do wystygnięcia. |
2 Done | Do przestudzonego ciasta wbijać pojedynczo jajka, energicznie mieszać po każdym dodaniu. Ciasto można mieszać łyżką lub zmiksować. Powinno powstać lśniące ciasto. |
3 Done | Blachę do pieczenia przykryć papierem do pieczenia. |
4 Done | Upieczone pączki wyjąć i studzić na kratce. |
5 Done | *Przygotowanie lukru:W misce połączyć cukier puder i wodę, dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru. |
6 Done |
2 komentarze Ukryj
Ile wychodzi takich pączkowaz tej porcji ?reni
U mnie ok. 12 sztuk, wszystko zależy od wielkości. Robiłam dość duże.