Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna karkówka, która rozpływa się w ustach. Czas pieczenia jest dość długi, ale dzięki rękawowi do pieczenia mamy gwarancję, że mięso będzie mięciusieńkie i bardzo soczyste. Karkówkę podajemy z dodatkiem pysznej cebuli i kwaśnych jabłek duszonych z majerankiem.
To danie było wakacyjnym hitem w Kuźnicy gdzie spędzamy wakacje.
Pani która gotuje pyszne domowe obiady dla wczasowiczów poradziła mi aby cebulę i jabłka smażyć osobno a nie razem z karkówką, mamy pewność że jabłka się nie rozpadną i nie stworzą z cebulą nieapetycznej brei.
Do cebuli i jabłek można wlać również wytopiony z mięsa sos, ale nie jest to konieczne, po zredukowaniu będzie świetnym dodatkiem np. do ziemniaków lub kopytek.
Do duszenia cebuli z jabłkami wlałam sok ze śliwek, który został mi po przygotowywaniu śliwkowych powideł, można zastąpić go również świeżym sokiem z jabłek lub po prostu bulionem. Sok owocowy nadaje całej potrawie ledwie wyczuwalny owocowy smak.
Gorąco polecam 🙂
Karkówka Pieczona z Cebulą i Jabłkami
Składniki:
- 1,2 – 1,5 kg karkówki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka masła
Ponadto:
- 4 cebule
- 3 jabłka antonówki
- 1 łyżka majeranku
- 1 szklanka płynu u mnie domowy sok śliwkowy (do wyboru sok śliwkowy, sok jabłkowy lub bulion)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- rękaw do pieczenia
Przepisy na OBIAD
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką i majerankiem.
Włożyć do szklanego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na min.2 godz lub na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Mięso wyjąć, włożyć do rękawa do pieczenia, na mięsie położyć masło. Związać rękaw z dwóch stron, poprzecinać folię w kilku miejscach (maleńkie dziurki, żeby w czasie pieczenia rękaw nie pękł). Mięso w rękawie położyć na blasze do pieczenia, wstawić do gorącego piekarnika.
Piec przez 60 min w temp. 180 st.C., po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 st.C. i piec przez kolejne 70-80 min.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w średniej grubości półplasterki.
Jabłka umyć, pokroić na 12 części (nie obierać ze skórki), usunąć gniazda nasienne.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, kiedy będzie gorący wrzucić cebulę i dokładnie wymieszać, smażyć. Po kilku minutach dodać jabłka. Mieszać od czasu do czasu, smażąc na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, zmniejszyć płomień, przykryć. Dusić ok. 3-4 min.
Odkryć wsypać majeranek, zamieszać.
Po chwili wlać ok. 1/2 soku lub bulionu, dokładnie wymieszać (smażyć na dużym ogniu bez przykrycia). Spróbować i ew doprawić solą lub pieprzem.
Kiedy cały płyn wyparuje wlać pozostały, zamieszać, przykryć patelnię, zmniejszyć płomień do min i dusić prze ok. 10 min do chwili kiedy jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Trzeba kontrolować ich twardość bo jabłka potrzebują różnej długości duszenia. Antonówki dusiłam ok. 8 min.
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i pozostawić na desce (w zamkniętym rękawie) przez 5 min. Następnie rozciąć rękaw, zlać powstały sos do szklanego naczynia.
Mięso położyć na desce, kroić ostrym nożem w plastry.
Podawać gorące z dodatkiem jabłek i cebuli.
Smacznego.
Więcej pomysłów na pieczone mięsa znajdziecie tutaj:
Polędwica Wieprzowa Faszerowana
15 komentarzy Ukryj
mmmm… z takim przepisem zapowiada się piękna sobota! pycha!
choć nie jestem wielbicielką karkówki… tak przyrządzona wygląda wprost obłędnie! 🙂
Rewelka przepis,mieso wychodzi mieciutkie i soczyste,tak dobrze jeszcze nigdy mi nie wyszlo.Chociaz ja chyba nastepnym razem obiore ze skorki jablka,bo wyszla twarda skorka,a najpewniej to zalezy od gatunku jablek,ja nie dostalam antonowek jak w przepisie wiec kupilam inne i skorka wyszla twarda!
Dzień dobry! To rozmaryn czy majeranek do sosu? Bo widzę dwie sprzeczne informacje 🙂
Oczywiście z majerankiem w przepisie nie ma rozmarynu 🙂 już poprawione, dziękuję 😀
wspaniały domowy obiad
O Doroto!
Wspaniała karkówka.
Upiekę taką !
To nasza ulubiona, polecam 😀
Pani Doroto! Jakim innym rodzajem jablek moglabym zastapic te antonowki, szara reneta bylaby odpowiednia? badz fuji, gala? Zamiast rekawa do pieczenia, moglabym upiec ta karkowke w piekarniku w naczyniu zeliwnym – Le Creuset? Nalezaloby wtery skrocic czas pieczenia, czy pozostaje on taki sam jak w przypadku rekawa? Czy moze jednak rekaw jest tutaj niezbedny? Bardzo dziekuje.
Można użyć każdych jabłek, tylko te deserowe wkładamy na max. 10 min przed końcem pieczenia, żeby się całkowicie nie rozpadły. Można oczywiście piec mięso w garnku, szczególnie żeliwny jest świetny, tylko nie otwieramy w trakcie pieczenia.
Dziekuje bardzo za odpowiedz. Zastanawiam sie jeszcze czy czas pieczenia w garnku zeliwnym bylby taki sam jak w rekawie?
Myślę, że czas pieczenia w garnku żeliwnym powinien być taki sam jak w rękawie.
Uważam, że do pieczenia mięsa najlepsze są jabłka szarej renety /szara reneta jest królową jabłek/, po krótkim pieczeniu jabłek skórka jest bardzo cieniutka i delikatna. Życzę smacznego.
Karkówka jest pyszna. Tym razem chce zrobić trochę większy kawałek. Jaki dac czas pieczenia dla 2 kg karkówki?
Jaki dac czas pieczenia dla 2 kg karkówki?