0 0
Karkówka Długo Pieczona z Jabłkami i Cebulą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Karkówka Długo Pieczona z Jabłkami i Cebulą

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszna karkówka, która rozpływa się w ustach. Czas pieczenia jest dość długi, ale dzięki rękawowi do pieczenia mamy gwarancję, że mięso będzie mięciusieńkie i bardzo soczyste. Karkówkę podajemy z dodatkiem pysznej cebuli i kwaśnych jabłek duszonych z majerankiem.

To danie było wakacyjnym hitem w Kuźnicy gdzie spędzamy wakacje.

Pani która gotuje pyszne domowe obiady dla wczasowiczów poradziła mi aby cebulę i jabłka smażyć osobno a nie razem z karkówką, mamy pewność że jabłka się nie rozpadną i nie stworzą z cebulą nieapetycznej brei.

Do cebuli i jabłek można wlać również wytopiony z mięsa sos, ale nie jest to konieczne, po zredukowaniu będzie świetnym dodatkiem np. do ziemniaków lub kopytek.

Do duszenia cebuli z jabłkami wlałam sok ze śliwek, który został mi po przygotowywaniu śliwkowych powideł, można zastąpić go również świeżym sokiem z jabłek lub po prostu bulionem. Sok owocowy nadaje całej potrawie ledwie wyczuwalny owocowy smak.

Gorąco polecam 🙂

Karkówka Pieczona

 

Karkówka Pieczona z Cebulą i Jabłkami

Składniki:

  • 1,2 – 1,5 kg karkówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka masła

Ponadto:

  • 4 cebule
  • 3 jabłka antonówki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka płynu u mnie domowy sok śliwkowy (do wyboru sok śliwkowy, sok jabłkowy lub bulion)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • rękaw do pieczenia

 Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką i majerankiem.

Włożyć do szklanego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na min.2 godz lub na całą noc.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.

Mięso wyjąć, włożyć do rękawa do pieczenia, na mięsie położyć masło. Związać rękaw z dwóch stron, poprzecinać folię w kilku miejscach (maleńkie dziurki, żeby w czasie pieczenia rękaw nie pękł). Mięso w rękawie położyć na blasze do pieczenia, wstawić do gorącego piekarnika.

Piec przez 60 min w temp. 180 st.C., po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 st.C. i piec przez kolejne 70-80 min.

Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w średniej grubości półplasterki.

Jabłka umyć, pokroić na 12 części (nie obierać ze skórki), usunąć gniazda nasienne.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, kiedy będzie gorący wrzucić cebulę i dokładnie wymieszać, smażyć. Po kilku minutach dodać jabłka. Mieszać od czasu do czasu, smażąc na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, zmniejszyć płomień, przykryć. Dusić ok. 3-4 min.

Odkryć wsypać majeranek, zamieszać.

Po chwili wlać ok. 1/2 soku lub bulionu, dokładnie wymieszać (smażyć na dużym ogniu bez przykrycia). Spróbować i ew doprawić solą lub pieprzem.

Kiedy cały płyn wyparuje wlać pozostały, zamieszać, przykryć patelnię, zmniejszyć płomień do min i dusić prze ok. 10 min do chwili kiedy jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.  Trzeba kontrolować ich twardość bo jabłka potrzebują różnej długości duszenia. Antonówki dusiłam ok. 8 min.

Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i pozostawić na desce (w zamkniętym rękawie) przez 5 min. Następnie rozciąć rękaw, zlać powstały sos do szklanego naczynia.

Mięso położyć na desce, kroić ostrym nożem w plastry.

Podawać gorące z dodatkiem jabłek i cebuli.

Smacznego.

karkówka-z-jabłkami

karkówka-z-cebulą

 

 

Więcej pomysłów na pieczone mięsa znajdziecie tutaj:

 

Domowy Schab ze ŚlwikąSchab Pieczony ze śliwką

Polędwica Wieprzowa Polędwica Wieprzowa Faszerowana

Pieczeń Rzymska Pieczeń Rzymska 

(Visited 5 240 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Brownie Idealne
Galaretka z Kurczaka
next
Galaretka z Kurczaka – film jak ją zrobić
previous
Brownie Idealne
Galaretka z Kurczaka
next
Galaretka z Kurczaka – film jak ją zrobić

12 komentarzy Ukryj

Rewelka przepis,mieso wychodzi mieciutkie i soczyste,tak dobrze jeszcze nigdy mi nie wyszlo.Chociaz ja chyba nastepnym razem obiore ze skorki jablka,bo wyszla twarda skorka,a najpewniej to zalezy od gatunku jablek,ja nie dostalam antonowek jak w przepisie wiec kupilam inne i skorka wyszla twarda!

Pani Doroto! Jakim innym rodzajem jablek moglabym zastapic te antonowki, szara reneta bylaby odpowiednia? badz fuji, gala? Zamiast rekawa do pieczenia, moglabym upiec ta karkowke w piekarniku w naczyniu zeliwnym – Le Creuset? Nalezaloby wtery skrocic czas pieczenia, czy pozostaje on taki sam jak w przypadku rekawa? Czy moze jednak rekaw jest tutaj niezbedny? Bardzo dziekuje.

Można użyć każdych jabłek, tylko te deserowe wkładamy na max. 10 min przed końcem pieczenia, żeby się całkowicie nie rozpadły. Można oczywiście piec mięso w garnku, szczególnie żeliwny jest świetny, tylko nie otwieramy w trakcie pieczenia.

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Zastanawiam sie jeszcze czy czas pieczenia w garnku zeliwnym bylby taki sam jak w rekawie?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię