Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kotlety Devolay czyli klasyka i tradycja w jednym. Najbardziej kojarzą się chyba z barami mlecznymi i chyba właśnie w barach mlecznych były najsmaczniejsze, zupełnie jak schabowe smażone na smalcu.
Moje przepis na Devolaya jest najbardziej podstawowy, czyli taki z masłem i pietruszką w środku. Kotlety można oczywiście urozmaicać wkładając do środka np. kawałek sera, ale ja najbardziej lubię właśnie taką klasyczną wersję. Kotlety są pyszne, delikatne i mięciusieńki, bo duszę je pod przykryciem.
Takiego Devolaya z przyjemnością zjedzą nie tylko dorośli, ale i dzieci będą nimi zachwycone.
Przed zawinięciem masła w mięso dobrze jest je zamrozić dziki temu nie wypłynie tak szybko, a będzie się wolno roztapiało wnikając w mięso, które stanie się soczyste i miękkie.
Pod przepisem znajdziecie instrukcję krok po kroku jak Devolaje przygotować. Polecam 🙂
Kotlety Devolay
Składniki na 4 kotlety Devolay:
- 1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka (ok. 500 g)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- ok. 1 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ok. 4 łyżek masła zimnego
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka tartej bułki
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania kotletów Devolay:
Masło pokroić na słupki (tak jak na zdjęciu niżej), ułożyć na desce i włożyć do zamrażarki na czas przygotowywania mięsa.
Mięso umyć, osuszyć, każdą pierś podzielić na dwie połowy. Połówki piersi z kurczaka przekroić poziomo na dwa płaty (chyba, że pierś jest mała wtedy zostawiamy bez krojenia). Kurczaka umieścić między dwoma kawałkami foli i rozbić tłuczkiem.
Każdy płat mięsa oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Odłożyć na ok. 30 min, żeby mięso trochę przeszło przyprawami.
W międzyczasie na osobne talerze wysypać mąkę, bułkę tartą i rozkłócić jajko.
Mięso układać na desce, następnie kawałek zmrożonego masła, posypać odrobiną natki pietruszki
i zwijać kurczaka w rulon, starać się żeby boki rulonu były dobrze zwinięte, można lekko podwinąć pod spód. Odkładać.
Kiedy wszystkie ruloniki z kurczaka są już gotowe, obtaczać je najpierw w mące, następnie w jajku
i na koniec w tartej bułce.
Na patelni rozgrzać olej, na gorącym tłuszczu układać kotlety, obsmażać po 2 min z każdej strony. Kiedy roladki są już zrumienione, zmniejszyć płomień do minimum, przykryć patelnię i dusić przez ok. 30 min. cały czas pod przykryciem.
Kotlety Devolay podawać z surówkami i ziemniakami, ryżem lub frytkami.
Smacznego 🙂
Przepis na pyszne Sznycelki z Indyka znajdziecie tutaj:
Więcej przepisów na doskonałe domowe Kotlety znajdziecie tutaj:
Przepis na najlepsze domowe Kopytka znajdziecie tutaj:
Jak zrobić najlepsze, delikatne i lekkie Ziemniaczane Rozetki? Przepis znajdziecie tutaj:
7 komentarzy Ukryj
Zawsze chciałam takie zrobić. Twój przepis jest świetny. Już go zapisuję. 🙂
Naprawdę warto 🙂
Ładne kotlety 🙂
Zaloze sie ze przez 30 min duszenia masło wyplynelo ….
Nie
Jeśli mięso jest dokładnie zwinięte to masło na pewno nie wypłynie. Polecam spróbować.
Bez czosnku to w ogóle nie porządnj devolaj.