108
Jeden z moich ukochanych przepisów, jest niesamowicie łatwy i szybki, a podawana w ten sposób brukselka jest pyszna.
Brukselka pieczona z miodem i oliwą, nadaje się doskonale na dodatek do obiadów, lub jako niezależne danie dla wegan.
Bardzo polecam, przekonajcie się jak smaczna jest ta jarzynka.

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg brukselki
- ok. 1/4 szklanki oliwy (może być nieco mnie)
- ok. 1/4 szklanki miodu płynnego
- sól do smaku
przygotowanie
Brukselkę umyć, oczyścić z wierzchnich liści i zdrewniałego ogonka.
Każdą gółkę przekroić na pół.
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
Brukselkę włożyć do żaroodpornego naczynia, polać oliwą, następnie miodem i oprószyć solą, dokładnie wymieszać.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 20-25 min, do miękkości.
Przed wyjęciem sprawdzić widelcem czy brukselka jest upieczona i miękka.
Upieczoną brukselkę podawać na gorąco lub na zimno.
Odgrzewać na patelni na niewielkiej ilości masła, często mieszając.