Zapiekanki ziemniaczano – mięsne to chyba jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań.
Obiad rodzinny z jednego garnka, a właściwie jednej formy. Polecam bo zapiekanka jest pyszna,
a jednocześnie bardzo łatwa do zrobienia. Jeśli upieczemy zbyt dużą jej porcję można zapiekankę przechowywać w lodówce, a następnie odgrzewać w kuchenne mikrofalowej, lub na niewielkiej ilości masła, na maleńkim ogniu i pod przykryciem na patelni. Odsmażanie zapiekanki zajmie ok. 10 min, bo ważne jest aby odgrzewać ją powoli, na małym płomieniu, dzięki temu zapiekanką będzie gorąca, ale nie przypalona.
Bardzo polecam i życzę smacznego!!!

SKŁADNIKI
- 1 kg. mielonego mięsa (szynka)
- 2 średnie cebule szalotki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 duży ząbek czosnku
- 1,5 szklanki sosu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1,2 kg ziemniaków
- Sos Beszamelowy
- 1,5 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5-2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (u mnie kwiat muszkatu)
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE SOU MIĘSNEGO:
Szalotki kroimy w drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy chwilę, mieszamy.
Do garnka wrzucamy szalotkę i mieszamy, smażymy 2-3 min do zeszklenia.
Do dajemy mięso, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, mieszamy dokładnie. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 min.
Do mięsa wlewamy sos pomidorowy i doprawiamy cukrem, mieszamy i dusimy jeszcze kilka minuty. Odstawiamy.
PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO:
W średnim garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i chwilę smażymy (na średnim ogniu), dzięki podsmażeniu mąki, sos nie będzie miał mącznego smaku.
Do masy z mąki i masła wlewamy partiami mleko (cały czas gotując na średnim ogniu) i od razu energicznie mieszamy, sos zacznie gęstnieć, więc dolewamy więcej mleka i mieszamy. Kiedy sos lekko się gotuje wsypujemy sól i gałkę muszkatołową (lub kwiat muszkatu). Mieszamy i podgrzewamy do chwili kiedy sos będzie miał średnią gęstość (jak na filmie). Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki, można nożem, można na szatkownicy.
Formę żaroodporną smarujemy dość grubą warstwą masła.
U mnie forma 32x20 cm (ale może być nieco większa).
PRZYGOTOWANIE ZAPIEKANKI:
Dno formy przykrywamy warstwą sosu beszamelowego, na to kładziemy warstwę ziemniaków, następnie sos mięsny, starty ser.
Kolejna warstwa to ziemniaki, beszamel i sos mięsny, ser.
Ostatnia warstwa ziemniaków i pozostały beszamel.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. z termoobiegiem.
Pieczemy ok. 45 min.
Zapiekankę wyjmujemy i posypujemy cienką warstwą startego sera, wstawiamy do piekarnika na ok. 3-5 min, żeby ser się rozpuścił.
Wyjmujemy upieczoną zapiekankę, odstawiamy na 5-7 min, a następnie podajemy posypaną natką pietruszki.


