Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zapiekanki ziemniaczane to chyba jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań. Obiad rodzinny z jednego garnka, a właściwie jednej formy. Polecam bo zapiekanka jest pyszna,
a jednocześnie bardzo łatwa do zrobienia. Jeśli upieczemy zbyt dużą jej porcję można zapiekankę przechowywać w lodówce, a następnie odgrzewać w kuchenne mikrofalowej, lub na niewielkiej ilości masła, na maleńkim ogniu i pod przykryciem na patelni. Odsmażanie zapiekanki zajmie ok. 10 min, bo ważne jest aby odgrzewać ją powoli, na małym płomieniu, dzięki temu zapiekanką będzie gorąca, ale nie przypalona.
Bardzo polecam i życzę smacznego 🙂
Zapiekanka Ziemniaczano–Mięsna
Składniki:
- 1 kg. mielonego mięsa (szynka)
- 2 średnie cebule szalotki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 duży ząbek czosnku
- 1,5 szklanki sosu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1,2 kg ziemniaków
Sos Beszamelowy
- 1,5 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5-2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (u mnie kwiat muszkatu)
Steps
1
Done
|
Przygotowanie sou mięsnego:Szalotki kroimy w drobną kostkę. |
2
Done
|
Do mięsa wlewamy sos pomidorowy i doprawiamy cukrem, mieszamy i dusimy jeszcze kilka minuty. Odstawiamy. |
3
Done
|
Przygotowanie sosu beszamelowego:W średnim garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i chwilę smażymy (na średnim ogniu), dzięki podsmażeniu mąki, sos nie będzie miał mącznego smaku. |
4
Done
|
Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki, można nożem, można na szatkownicy. |
5
Done
|
Przygotowanie zapiekanki:Dno formy przykrywamy warstwą sosu beszamelowego, na to kładziemy warstwę ziemniaków, następnie sos mięsny, starty ser. |
6
Done
|