Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonałe Roladki z Kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, szpinakiem i bakłażanem. Podaję je z łatwym białym sosem. Doskonały pomysł na obiad, ale również na ciepły lunch.
Roladki można podawać z ziemniakami, kaszą lub np. kopytkami. Ja lubię je bardzo z dodatkiem świeżej bagietki i sałatki z pomidorów z cieniusieńkich plasterków czerwonej cebuli, lekko skropionej oliwą z oliwek.
Roladki z kurczaka po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu można przechowywać w lodówce do 2 dni, a odgrzewań na maśle na maleńkim ogniu pod przykryciem.
Polecam 🙂
[/mp_span] [/mp_row]
Roladki z Kurczaka z Bakłażanem i Szpinakiem
Składniki:
-
3 piersi z kurczaka (3 połówki)
-
6 plastrów sera żółtego (u mnie mozarella)
-
1 szklanka świeżego szpinaku
-
1 niewielki bakłażan
-
0,5 szklanki suszonych pomidorów (u mnie z dodatkiem suszonej żurawiny)
-
1 łyżka masła
-
2-3 łyżki wody
-
2 łyżeczki soli
-
2 łyżeczki pieprzu
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
Przepisy na BAKŁAŻANA
Sposób przygotowania roladek z kurczaka:
Kurczaka umyć, osuszyć. Ułożyć piersi na desce, przykryć folią spożywczą i rozbić cienko. Oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć.
Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plastry tak jak na zdjęciu niżej. Każdy plaster lekko posolić z obi stron, układać jeden plaster na drugim w sicie. Kiedy wszystkie plastry są już posolone przykryć j
e talerzykiem, a na niego postawić dużą puszkę, lub garnek z wodą (coś co obciąży bakłażana). Odstawić na ok. 30 min, aby odciekł sok. Następnie bakłażana opłukać, wytrzeć w papierowy ręcznik. Odłożyć.
Suszone pomidory wyjąć z zalewy, pokroić w cienkie plasterki.
Szpinak umyć, osuszyć.
Ser jeśli jest w kawałku pokroić w cienkie plastry.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Przygotowanie roladek:
Na desce położyć płat kurczaka, na jednym z końców układamy dwa plastry sera na nich bakłażana, szpinak i pomidory. Zwijamy ścisło roladkę. Odkładamy.
Kiedy wszystkie roladki są zwinięte, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim roladki z kurczaka i posypujemy papryką. Na wierzch kładziemy kilka kawałków masła, naczynie szczelnie przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową. Wstawiamy do gorącego piekarnika
i pieczemy 35 min, odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 min.
Wyjmujemy i odstawiamy na ok. 6-7 min do lekkiego przestygnięcia.
Kroimy ostrym nożem w plastry i podajemy.
Przygotowanie bakłażana


Przygotowanie Roladek z Kurczaka



Biały sos do roladek:
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- po szczypcie soli i czarnego pieprzu
- ok. 1 szklanki mleka (3,2%)
- ok. 1/2 szklanki sosu wytopionego z pieczonych roladek
Przygotowanie sosu do roladek:
W garnuszku rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, żeby powstała jednolita masa. Do garnka wlać sos z pieczenia roladek, wymieszać, powstanie lśniący sos, który w miarę podgrzewania będzie gęstniał. Do sosu wlewamy połowę mleka i na malutkim ogniu podgrzewać mieszając. Sos będzie gęstniał, a my dolewamy mleko i mieszamy. Kiedy osiągniemy odpowiednią dla nas gęstość doprawiamy sos pieprzem i solą, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę. Wyłączamy gaz i zdejmujemy garnek z ognia.
Sos przelewamy do sosjerki i podajemy gorący z roladkami.
Smacznego 🙂