Pyszne jagodzianki z ciasta drożdżowego, wyjątkowo przyjemnego do ,,obróbki”, które nie klei się do rąk i bardzo łatwo formuje.
Z podanych składników wyjdzie 8 podwójnych lub 16 pojedynczych bułeczek. Jagody można zastąpić malinami lub truskawkami.
Zaniosłam je wczoraj do szkoły mojego synka, zniknęły w mgnieniu oka. Mam już zamówieni na takie same na 29 grudnia 🙂 nie wiem co ma miejsce w grudniu, ale oczywiście zgodziłam się i wiem już, że muszę na tę okoliczność zamrozić jagody.
Polecam 🙂
Drożdżówki z Jagodami i Serem
Składniki:
***Zaczyn drożdżowy:
20 gr świeżych drożdży
+ 1 łyżka mąki pszennej
+ 1 łyżeczka cukru – rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka.
Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10 min).
Ciasto:
-
*Zaczyn drożdżowy
-
250 gr mąki pszennej
-
40 gr bardzo miękkiego masła
-
1 łyżka miodu (u mnie malinowy)
-
2 łyżki cukru
-
1 jajko (L)
-
2/3 szklanki mleka (2%)
*Masa serowa
-
250 gr twarogu półtłustego
-
1 łyżka cukru
-
1 cukier waniliowy
-
1 żółtko (białko zachować do smarowania drożdżówek)
-
150 gr jagód
Sposób przygotowania jagodzianek:
* Masa serowa:
Wszystkie składniki masy (bez jagód), umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Gotowe.
9 komentarzy
Wyglądają bajecznie 🙂 nie ma jak domowe drożdżówki.Pozdrawiam
Asiu to prawda domowe są najlepsze 🙂
Piękne, porywam jedną 😉
Zapraszam 🙂
Mniaaam!:)
Bardzo dobry przepis 🙂 o dziwo w piekarniku gazowym wyszło super. Sugeruję jedynie, by na najniższe piętro wsunąć dużą blachę i dopiero na środku wysokości piekarnika umieścić zwykłą blachę do ciasta z ułożonymi na niej drożdżówkami. Inaczej mój piekarnik gazowy pali na węgiel spody i nie dopieka góry ciasta.
Jagodzianki wyglądają wspaniale! 🙂
Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
Jakie piękne i smakowite! Uwielbiam domowe drożdżówki :-).
Mniam!!! Skorzystałabym z okazji, że podczas pieczenia się połączyły….i od razu wzięłabym dwie na raz 😀