Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Moje ulubione drożdżowe ciasto z letnimi owocami.
Porzeczki zebrał Tadek z naszych własnych krzaczków, są bardzo kwaśne chociaż pięknie czerwone i można by mieć nadzieję na nieco więcej słodyczy.
Dzięki tym kwaśnym porzeczkom i niewielkiej ilości borówek amerykańskich, ciasto ma bardzo rześki smak. Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek, ale kiedy posypiemy je cukrem pudrem będzie pysznym deserem. Placek długo zachowuje świeżość i wilgotność, po całkowitym wystudzeniu można trzymać go w chłodnym miejscu pod przykryciem do 2 dni.
Polecam jest naprawdę pyszne 🙂
Placek Drożdżowy z Serem i Owocami
Składniki:
Na zaczyn drożdżowy:
-
100 ml. ciepłego mleka
-
20 g drożdży świeżych
-
1 łyżka mąki
-
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki na ciasto:
-
250 g mąki pszennej tortowej
-
1 szklanka cukru
-
1 jajko
-
1 żółtko
-
70 g miękkiego masła
Ponadto:
-
250 g sera białego (u mnie tłusty)
-
1 żółtko
-
3 łyżki cukru
-
1 łyżeczka esencji waniliowej lub 3-4 krople zapachu waniliowego
Owoce:
-
200 g czerwonej porzeczki
-
150 g borówki amerykańskiej
Przepisy na CIASTA Z OWOCAMI
Sposób przygotowania ciasta z owocami:
Zaczyn drożdżowy:
Wszystkie składniki zaczynu umieścić w wysokiem naczyniu, dokładanie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
Przygotowanie ciasta:
W dużej misce połączyć mąkę i cukier, wlać wyrośnięty zaczyn, zacząć wyrabiać najlepiej hakiem
do wyrabiania ciasta, ale można również wałkiem lub łyżką drewnianą.
Kiedy składniki zaczną się łączyć dodać jajko i żółtko, cały czas wyrabiać. Następnie do ciasta wrzucamy kawałek miękkiego masła i cały czas wyrabiamy, kiedy masło zostanie całkowicie wchłonięte dodajemy kolejny kawałek. Wyrabiamy tak długo (ok. 10 min) aż całe masło rozpuści
się w cieście. Powstanie bardzo rzadkie drożdżowe ciasto.
Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
W międzyczasie przygotowujemy ser.
Wszystkie składniki masy serowej połączyć i dokładanie mieszać, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z grzałką góra/dół.
Formę do ciasta u mnie forma do tart 32 c., ale może być prostokątna ok. 30×30 cm. , formę posmarować masłem i oprószyć mąką.
Ciasto przełożyć do formy na wierzchu rozłożyć ser i posypać owocami.
Ciasto piec ok. 30 min. Studzić na kuchennej kratce. Przed podaniem polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
supi