Puszyste i delikatne placki biszkoptowe z owocami. Idealne na śniadanie lub podwieczorek.
Można je również włożyć do lunchboxa i zabrać do szkoły lub pracy na drugie śniadanie.
Do placuszków można dodać każde ulubione owoce. Najlepiej, żeby były to owoce miękkie, które szybko się usmażą.
Pyszne na ciepło, ale i na zimno smakują doskonale.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
- szczypta soli
- 300 ml. mleka
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 2 łyżeczki cukru (10g)
- 55 g rozpuszczonego masła
- ok. 300 g ulubionych owoców (śliwki, morele, borówki, jagody, banany, truskawki)
przygotowanie
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Do mąki wlać mleko i ponownie wymieszać, następnie dodać żółtka, ponownie wymieszać, najlepiej kuchenną rózgą.
Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wymieszać, odstawić.
Z białek i cukru ubić sztywną pianę.
Do masy przełożyć piane i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Owoce umyć, pokroić w plasterki, takie jak śliwki, banany, morele, itp.
W całości można zostawić jagody, borówki, maliny, itp.
Patelnię rozgrzać. Na gorącą kłaść porcję ciasta, na cieście układać kawałki owoców, smażīć ok. 3-4 min, do chwili kiedy zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza.
Placki ostrożnie przewracać na drugą stronę, smażyć kolejne 3 min.
Usmażone placuszki odkładać na talerz i smażyć kolejną partię.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze na ciepło, ale zimne są też przepyszne.
3 komentarze
Wspaniałe placuszki
Najlepsze pancakes
Bardzo się cieszę 😀