• Home
  • Filmy
  • Ziemniaki Faszerowane – film jak je zrobić
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ziemniaki Faszerowane – film jak je zrobić

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ziemniaki Faszerowane – film jak je zrobić

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne pieczone ziemniaki z nadzieniem z sosu mięsno pomidorowego, pieczonego z mozzarellą i serem żółtym. Ziemniaki gotujemy w mundurkach i odstawiamy do wystygnięcia, można zrobić to dzień wcześniej. Sos mięsny również można przygotować wcześniej, a danie skomponować i upiec tuż przed podaniem.

Sos mięsno-pomidorowy można wykorzystać również do makaronu spaghetti, jest uniwersalny i bardzo łatwy do przygotowania. Sos możecie również zamrozić w plastikowych pojemnikach.
To jeden z sosów, które najczęściej robię w domu, jest uniwersalny.

Smacznego 🙂

 

  • Ziemniaki Faszerowane
  • Ziemniaki Faszerowane
  • Ziemniaki Faszerowane

 

 

 

Pieczone Ziemniaki Faszerowane

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów w sosie (ok. 400 g.)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 średnia 2 małe cebulki szalotki
  • olej do smażenia
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • ok. 2 szklanek sera żółtego startego
  • 1 ser mozarella

 

(Visited 4 929 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w mundurkach, czyli ze skórą. Gotujemy ok. 20-25 min. Odcedzić pozostawić do wystygnięcia. Można przygotować je dzień wcześniej (ja tak robię).

2
Done

Przygotowanie sosu mięsnego

Szalotkę obrać z łupinki pokroić w drobną kostkę.Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić na nim szalotkę. Dodać mięso mielone i przyprawy, dokładnie wymieszać, smażyć na średnim ogniu przez 20 min., mieszać od czasu do czasu.Kiedy mięso jest już dokładnie usmażone i nie widać surowych kawałków, wlać pomidory i przecier, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 10 min, na małym ogniu.

3
Done

Piekarni rozgrzać do 190 st.C.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

4
Done

Przygotowanie ziemniaków faszerowanych

Ziemniaki przekroić na pół, łyżką wyżłobić środek tak, żeby powstało miejsce na nadzienie.
Mozarellę pokroić w grubą kostkę, kostek powinno być tyle ile połówek ziemniaków.
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.
Do każdej połówki ziemniaka włożyć kostkę sera mozarella, 1-2 łyżki mięsnego nadzienia, posypać startym serem żółtym.

Smacznego :)

5
Done

Piec w 190 st.C. przez 20-25 min.
Wyjąć i podawać posypane koperkiem lub natką pietruszki.
Doskonałe na gorąco, ale i na zimno są bardzo smaczne.

Dorota

Weekendowe Menu
previous
Weekendowe Menu cz.18 – Przyszła Jesień
next
Bułeczki Drożdżowe ze Śliwkami
Weekendowe Menu
previous
Weekendowe Menu cz.18 – Przyszła Jesień
next
Bułeczki Drożdżowe ze Śliwkami

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię