Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne pieczone ziemniaki z nadzieniem z sosu mięsno pomidorowego, pieczonego z mozzarellą i serem żółtym. Ziemniaki gotujemy w mundurkach i odstawiamy do wystygnięcia, można zrobić to dzień wcześniej. Sos mięsny również można przygotować wcześniej, a danie skomponować i upiec tuż przed podaniem.
Sos mięsno-pomidorowy można wykorzystać również do makaronu spaghetti, jest uniwersalny i bardzo łatwy do przygotowania. Sos możecie również zamrozić w plastikowych pojemnikach.
To jeden z sosów, które najczęściej robię w domu, jest uniwersalny.
Smacznego 🙂
Pieczone Ziemniaki Faszerowane
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego z szynki
-
2 łyżki przecieru pomidorowego
-
1 puszka pomidorów w sosie (ok. 400 g.)
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka ostrej papryki lub słodkiej
-
1/2 łyżeczki pieprzu
-
1 średnia 2 małe cebulki szalotki
-
olej do smażenia
-
5-6 średnich ziemniaków
-
ok. 2 szklanek sera żółtego startego
-
1 ser mozarella
Steps
1
Done
|
Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w mundurkach, czyli ze skórą. Gotujemy ok. 20-25 min. Odcedzić pozostawić do wystygnięcia. Można przygotować je dzień wcześniej (ja tak robię). |
2
Done
|
Przygotowanie sosu mięsnegoSzalotkę obrać z łupinki pokroić w drobną kostkę.Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić na nim szalotkę. Dodać mięso mielone i przyprawy, dokładnie wymieszać, smażyć na średnim ogniu przez 20 min., mieszać od czasu do czasu.Kiedy mięso jest już dokładnie usmażone i nie widać surowych kawałków, wlać pomidory i przecier, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 10 min, na małym ogniu. |
3
Done
|
Piekarni rozgrzać do 190 st.C. |
4
Done
|
Przygotowanie ziemniaków faszerowanychZiemniaki przekroić na pół, łyżką wyżłobić środek tak, żeby powstało miejsce na nadzienie. Smacznego :) |
5
Done
|
Piec w 190 st.C. przez 20-25 min. |
6
Done
|
3 komentarze Ukryj
Świetne przepisy często wykorzystuję w mojej kuchni a wzrost to poezja.Aga
Aż czuć zapach tego koperku:)
Ale to musi być dobre! 🙂