Jak to zrobiłam, krok po kroku:
To pyszne danie dla wszystkich, którzy lubią połączenie mięsa z lekko owocowymi dodatkami.
Salsa z mango i avokado doskonale pasuje do lekkiej piersi z indyka pieczonej w rękawie.
To danie jest idealne na czas diety, kiedy liczymy każdą kalorię. Ja najczęściej podaję je z ryżem ugotowanym na sypko, a dla tych, którzy nie muszą liczyć kalorii, ryż polewamy sosem pieczeniowym z indyka.
Salsę można podawać również z innymi pieczonymi mięsami, grillowanym kurczakiem lub schabem soteu.
Do salsy można dodać świeżą kolendrę w zastępstwie mięty, ale mięta nadaje jej świeży i lekki smak, dlatego ja zawsze daję drobniutko posiekane listki mięty.
Polecam, spróbujcie danie jest pyszne 🙂
Pierś z Indyka podawana z Salsą
Składniki na pieczoną pierś z indyka:
-
ok. 1 kg. piersi z indyka
-
1 łyżka słodkiej papryki
-
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
-
1 duży ząbek czosnku
-
2 łyżki majeranku
-
2 łyżki masła
Składniki na Salsę:
-
1 duże dojrzałe mango
-
1 duże dojrzałe avokado
-
1 mała czerwona cebula
-
3-4 łyżki soku z cytryny
-
2 łyżki posiekanych listków mięty
Sposób przygotowania pieczonej piersi z indyka:
Pier z indyka umyć, osuszyć.
W misce połączyć przyprawy: papryki słodką i ostrą, sól, pieprzy i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.
Pierś dokładnie obtoczyć przyprawami. Przykryć miskę i odstawić w chłodne miejsce na minimum
1 godz., ale można również zostawić na całą noc w lodówce.
Przed pieczeniem oprószyć mięso majerankiem.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Przygotwać rękaw do pieczenia. Włożyć do niego mięso, dodać do rękawa masło, zawiązać końce, ponacinać folię w kilku miejscach, nacięcia powinny być maleńkie.
Umieścić rękaw z indykiem na blasze do pieczenia.
Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 50-60min.
Przygotowanie salsy:
Mango i awokado obrać, pokroić w niewielką kostkę. Cebulę obrać, pokroić w maleńką kostkę.
W misce połączyć wszystkie składniki (avokado, mango, cebulę i miętę), skropić sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać. Odstawić na 10-15 min.
Indyka kroić w średniej grubości plastry, na wierzch układać porcję salsy. Podawać z ryże polanym sosem pieczeniowym z indyka.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na pieczonego indyka znajdziecie tutaj:
Przepis na surówki i dodatki do dań mięsnych znajdziecie tutaj:
2 komentarze Ukryj
Świetne połączenie salsy z pieczenią z indyka! Zrobiłam i było pyszne 🙂
Bardzo się cieszę 😀