Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny, bardzo wilgotny i intensywnie czekoladowy chlebek bananowy. Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo. Długo zachowuje ono świeżość. Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka. To ciasto robię często szczególnie jesienią, kiedy mamy ochotę na coś pysznego i czekoladowego.
Ciasto po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w lodówce. Polecam doskonały deser dla małych i dużych.
Smacznego 🙂

Chlebek Bananowo–Czekoladowy
Składniki:
2 duże banany
1 szklanka mąki
1/2 szklanki kakao
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g miękkiego masła
2 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki maślanki
kilka kropli zapachu waniliowego
Sposób przygotowania chlebka bananowego:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół.
Masło z cukrem i zapachem, zmiksować na jasną puszystą masę. Dodać jajka, krótko wymieszać.
Banany obrać i dokładanie rozgnieść widelcem. Dodać do masy maślanej i krótko zmiksować,
tylko do połączenia składników.
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól połączyć, przesiać.
Suche składniki wsypać do masy bananowej , zmiksować. Na koniec wlać maślankę, krótko zmiksować do połączenia składników.
Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia u mnie keksówka 14 x 25 cm lub nieco mniejszej.
Piec w 180 st.C. grzałki góra/dół przez 50 -55 min do suchego patyczka.
Studzić na kuchennej kratce w foremce. Zimne wyjąć.
Smacznego 🙂