Pyszny, bardzo wilgotny i intensywnie czekoladowy chlebek bananowy. Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo. Długo zachowuje ono świeżość. Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka. To ciasto robię często szczególnie jesienią, kiedy mamy ochotę na coś pysznego i czekoladowego.
Ciasto po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w lodówce. Polecam doskonały deser dla małych i dużych.
Smacznego 🙂
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_image id=”16342″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,25,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_text margin=”none,none,none,none”]
Chlebek Bananowo–Czekoladowy
Składniki:
-
2 duże banany
-
1 szklanka mąki
-
1/2 szklanki kakao
-
1 płaska łyżeczka sody
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
120 g miękkiego masła
-
2 jajka
-
1 i 1/4 szklanki cukru
-
1/4 szklanki maślanki
-
kilka kropli zapachu waniliowego
Sposób przygotowania chlebka bananowego:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół.
Masło z cukrem i zapachem, zmiksować na jasną puszystą masę. Dodać jajka, krótko wymieszać.
Banany obrać i dokładanie rozgnieść widelcem. Dodać do masy maślanej i krótko zmiksować,
tylko do połączenia składników.
Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól połączyć, przesiać.
Suche składniki wsypać do masy bananowej , zmiksować. Na koniec wlać maślankę, krótko zmiksować do połączenia składników.
Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia u mnie keksówka 14 x 25 cm lub nieco mniejszej.
Piec w 180 st.C. grzałki góra/dół przez 50 -55 min do suchego patyczka.
Studzić na kuchennej kratce w foremce. Zimne wyjąć.
Smacznego 🙂
[/mp_text]
[/mp_span]
[/mp_row]
[mp_row]
[mp_span col=”12″]
[mp_image_slider ids=”16343,16344,16345″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”3″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”25,none,none,none”]
[/mp_span]
[/mp_row]