• Home
  • Lunch
  • Placki ze Słodkich Ziemniaków Sophie Dahl
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Placki ze Słodkich Ziemniaków Sophie Dahl

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Placki ze Słodkich Ziemniaków Sophie Dahl

  • 3 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jeśli poczujecie, że macie ochotę zjeść coś ,,zupełnie innego”, że na piątkowy wieczór filmowy  chipsy i cola to nie dla Was, to te placki będą idealne na taką okazję.  Są pyszne i smakują iście orientalnie. Najlepsze są ciepłe, jedzone placami. Przy smażeniu rozchodzi się w domu piękny, delikatny zapach curry w proszku. Przepis znalazłam w książce Sophie Dahl 

Propozycje ciekawych seriali i filmów znajdziecie na blogu ,,Cud Kultury”.  Już kupiłam słodkie ziemniaki i będę dzisiaj smażyła kolejną porcję placuszków, nie podjęłam jeszcze decyzji co obejrzę, ale to najmilsza decyzja do podjęcia w piątkowy wieczór.

Smacznego 🙂

 

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image id=”3810″ link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,50,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_text margin=”none,none,none,none”]

Placki ze Słodkich Ziemniaków

Składniki:
  • ok. 500 gr słodkich ziemniaków
  • 2 średnie cebulki dymki 
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz czarny 
  • Olej do smażenia 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Odcedzić, odparować.

Cebulkę dymkę oczyścić, drobno posiekać białą i zieloną część.

Białka umieścić w misce i ubić z nich lekką pianę, najlepiej kuchenną rózgą.

W misce rozgnieść ziemniaki widelcem na jednolitą masę, dodać przyprawy, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać do masy pianę z białek, dokładnie wymieszać.

Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, na gorący tłuszcz kłaść niewielką ilość ciasta. Smażyć  2-3 min z każdej strony, przewracać delikatnie przy pomocy kuchennej łopatki.

Podawać natychmiast, najsmaczniejsze są ciepłe.

Smacznego.

[/mp_text]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_image_slider ids=”3813,3812,3811″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”7″ control_nav=”true” margin=”50,none,none,none”]

[/mp_span]

[/mp_row]

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

[mp_social_buttons align=”motopress-text-align-left” mp_style_classes=”motopress-buttons-32×32 motopress-buttons-square” margin=”25,25,none,none”]

[/mp_social_buttons]

[/mp_span]

[/mp_row]

(Visited 580 times, 1 visits today)

Dorota

Placki z Jabłkami
previous
Placki z Jabłkami na Maślance
next
Makowiec z Ciasta Filo – film jak go zrobić
Placki z Jabłkami
previous
Placki z Jabłkami na Maślance
next
Makowiec z Ciasta Filo – film jak go zrobić

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię