Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jeśli poczujecie, że macie ochotę zjeść coś ,,zupełnie innego”, że na piątkowy wieczór filmowy chipsy i cola to nie dla Was, to te placki będą idealne na taką okazję. Są pyszne i smakują iście orientalnie. Najlepsze są ciepłe, jedzone placami. Przy smażeniu rozchodzi się w domu piękny, delikatny zapach curry w proszku. Przepis znalazłam w książce Sophie Dahl
Smacznego 🙂
Placki ze Słodkich Ziemniaków
-
ok. 500 gr słodkich ziemniaków
-
2 średnie cebulki dymki
-
2 białka jajek
-
1 łyżeczka curry w proszku
-
szczypta mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
-
Sól i pieprz czarny
-
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Odcedzić, odparować.
Cebulkę dymkę oczyścić, drobno posiekać białą i zieloną część.
Białka umieścić w misce i ubić z nich lekką pianę, najlepiej kuchenną rózgą.
W misce rozgnieść ziemniaki widelcem na jednolitą masę, dodać przyprawy, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać do masy pianę z białek, dokładnie wymieszać.
Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, na gorący tłuszcz kłaść niewielką ilość ciasta. Smażyć 2-3 min z każdej strony, przewracać delikatnie przy pomocy kuchennej łopatki.
Podawać natychmiast, najsmaczniejsze są ciepłe.
Smacznego.
Jeden komentarz Ukryj
A co zrobić z żółtkami? ;/