Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszne i bardzo łatwe Kotlety Jajeczne. Doskonały pomysł na rodzinny obiad. Kotleciki szczególnie lubiane przez dzieci. Przepis Wegetariański.
Kapary
W przepisie znajduje się niewielka ilość kaparów, nadają one kotletom nieco ostrzejszy smak. Oczywiście można zrezygnować, szczególnie jeśli kotleciki mają jeść małe dzieci, które nie koniecznie muszą smak kaparów lubić.
Masę na kotlety można podzielić na dwie części i kapary dodać tylko do tej, którą podajemy dorosłym. bo z kaparów nie warto całkowicie rezygnować, nadają naprawdę ciekawy smak, ale nie dominują.
Masą na kotlety można przygotować dzień wcześniej i przechowywać ją w lodówce przez 24 godz., ale nie za długo.
Usmażone kotlety można przechowywać w lodówce do 2 dni, lub zamrozić i wtedy mamy zapas na do 3 miesięcy.
Kotlety odsmażamy na niewielkiej ilości masła lub masła klarowanego, na małym ogniu pod przykryciem, smażymy kotlety ok. 7-8 min.
Dodatki
Dodatkiem do kotletów mogą być oczywiście ziemniaki, makaron lub kluski kładzione polane np. sosem pieczarkowym.
Kotleciki można podawać rownież na świeżej rukoli z dodatkiem pomidorów i ogórków.
Polecam doskonałe na ciepło i na zimno.
Smacznego 🙂
Kotlety Jajeczne
Składniki:
-
6 jajek ugotowanych na twardo (L)
-
1 jajko (surowe)
-
2 łyżki bułki tartej + 5 łyżek do obtoczenia kotlecików
-
1 łyżka koperku
-
1 łyżka natki pietruszki
-
1 mała czerwona cebula
-
1/4 łyżeczki soli
-
0,5 łyżeczki pieprzy
-
1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
-
olej do smażenia
-
1 łyżka masła
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Jajka gotujemy na twardo. Następnie jajka wyjmujemy i zdejmujemy z nich skorupkę. |
2
Done
|
Cebulę kroimy drobno. Szklimy przez kilka minut na gorącym oleju. Zdejmujemy i odstawiamy. Natkę i koperek siekamy drobno (można użyć mrożonych). Kapary jeśli ich używamy siekamy drobniutko. Odkładamy. |
3
Done
|
W misie malaksera powinny się znaleść jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki tartej bułki, surowe jajko, natka i koperek, cebula. Wszystkie składniki dokładnie siekamy przez dłuższą chwilę. Teraz doprawiamy masę pieprzem, solą i kaparami. Jeśli dajemy kapary to odrobinę zmniejszamy ilość soli, bo one są dość słone. Masę można przykryć i wstawić na noc do lodówki, lub od razu robić kotleciki. |
4
Done
|
Na duży talerz wysypujemy kilka łyżek tartej bułki. Formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w bułce. Na patelnię wlewamy kolka łyżek oleju, na gorący układamy kotlety i przez kilka minut smażīmy je na dużym ogniu. Kiedy kotlety się zrumienią, przewracamy je na drugą stronę. Zmniejszamy płomień do minimum, na patelnie wkładamy masło, przykrywamy patelnię. Smażymy kotlety prze ok. 15-20 min. Po tym czasie kotlety są gotowe do podania. Smacznego :) |
5
Done
|