Kotlety Jajeczne – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety Jajeczne – przepis z filmem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

Przepis na pyszne i bardzo łatwe Kotlety Jajeczne. Doskonały pomysł na rodzinny obiad. Kotleciki szczególnie lubiane przez dzieci. Przepis Wegetariański.

Kapary

W przepisie znajduje się niewielka ilość kaparów, nadają one kotletom nieco ostrzejszy smak. Oczywiście można  zrezygnować, szczególnie jeśli kotleciki mają jeść małe dzieci, które nie koniecznie muszą smak kaparów lubić.
Masę na kotlety można podzielić na dwie części i kapary dodać tylko do tej, którą podajemy dorosłym. bo z kaparów nie warto całkowicie rezygnować, nadają naprawdę ciekawy smak, ale nie dominują.

Masą na kotlety można przygotować dzień wcześniej i przechowywać ją w lodówce przez 24 godz., ale nie za długo.

Usmażone kotlety można przechowywać w lodówce do 2 dni, lub zamrozić i wtedy mamy zapas na do 3 miesięcy.

Kotlety odsmażamy na niewielkiej ilości masła lub masła klarowanego, na małym ogniu pod przykryciem, smażymy kotlety ok. 7-8 min.

Dodatki

Dodatkiem do kotletów mogą być oczywiście ziemniaki, makaron lub kluski kładzione polane np. sosem pieczarkowym.
Kotleciki można podawać rownież na świeżej rukoli z dodatkiem pomidorów i ogórków.

Polecam doskonałe na ciepło i na zimno.

Smacznego 🙂

 

  • Pomysł na Obiad
  • Kotlety Jajeczne
  • Kotlety na Obiad

 

Kotlety Jajeczne

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo (L)
  • 1 jajko (surowe)
  • 2 łyżki bułki tartej + 5 łyżek do obtoczenia kotlecików
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzy
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka  masła
(Visited 1 158 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo.
Jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy płomień i na średnim ogniu gotujemy przez 6-7 min.
Gorącą wodę wylewamy i jajka zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka minut.

Następnie jajka wyjmujemy i zdejmujemy z nich skorupkę.
Jajka wkładamy do miski.

2
Done

Cebulę kroimy drobno. Szklimy przez kilka minut na gorącym oleju. Zdejmujemy i odstawiamy.

Natkę i koperek siekamy drobno (można użyć mrożonych).

Kapary jeśli ich używamy siekamy drobniutko. Odkładamy.

3
Done

W misie malaksera powinny się znaleść jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki tartej bułki, surowe jajko, natka i koperek, cebula. Wszystkie składniki dokładnie siekamy przez dłuższą chwilę.
Powstanie jednolita masa.

Teraz doprawiamy masę pieprzem, solą i kaparami. Jeśli dajemy kapary to odrobinę zmniejszamy ilość soli, bo one są dość słone.
Całość dokładnie mieszamy.

Masę można przykryć i wstawić na noc do lodówki, lub od razu robić kotleciki.

4
Done

Na duży talerz wysypujemy kilka łyżek tartej bułki. Formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w bułce.

Na patelnię wlewamy kolka łyżek oleju, na gorący układamy kotlety i przez kilka minut smażīmy je na dużym ogniu. Kiedy kotlety się zrumienią, przewracamy je na drugą stronę. Zmniejszamy płomień do minimum, na patelnie wkładamy masło, przykrywamy patelnię.

Smażymy kotlety prze ok. 15-20 min.

Po tym czasie kotlety są gotowe do podania.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Faworki czyli Crust
previous
Ciasteczka Cytrynowe – a’la Faworki
Chruściki
next
Tradycyjne Faworki czyli Chruściki – przepis z filmem
Faworki czyli Crust
previous
Ciasteczka Cytrynowe – a’la Faworki
Chruściki
next
Tradycyjne Faworki czyli Chruściki – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię