Przepis na pyszne i bardzo łatwe Kotlety Jajeczne.
Doskonały pomysł na rodzinny obiad. Kotleciki szczególnie lubiane przez dzieci. Przepis Wegetariański.
Przepis na pyszne i bardzo łatwe Kotlety Jajeczne. Doskonały pomysł na rodzinny obiad. Kotleciki szczególnie lubiane przez dzieci. Przepis Wegetariański.
Kapary
W przepisie znajduje się niewielka ilość kaparów, nadają one kotletom nieco ostrzejszy smak. Oczywiście można zrezygnować, szczególnie jeśli kotleciki mają jeść małe dzieci, które nie koniecznie muszą smak kaparów lubić.
Masę na kotlety można podzielić na dwie części i kapary dodać tylko do tej, którą podajemy dorosłym. bo z kaparów nie warto całkowicie rezygnować, nadają naprawdę ciekawy smak, ale nie dominują.
Masą na kotlety można przygotować dzień wcześniej i przechowywać ją w lodówce przez 24 godz., ale nie za długo.
Usmażone kotlety można przechowywać w lodówce do 2 dni, lub zamrozić i wtedy mamy zapas na do 3 miesięcy.
Kotlety odsmażamy na niewielkiej ilości masła lub masła klarowanego, na małym ogniu pod przykryciem, smażymy kotlety ok. 7-8 min.
Kotlety można przygotować w malakserze, lub rozdrobnić składniki przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
Dodatki
Dodatkiem do kotletów mogą być oczywiście ziemniaki, makaron lub kluski kładzione polane np. sosem pieczarkowym.
Kotleciki można podawać rownież na świeżej rukoli z dodatkiem pomidorów i ogórków.
Polecam doskonałe na ciepło i na zimno.

SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo (L)
- 1 jajko (surowe)
- 2 łyżki bułki tartej + 5 łyżek do obtoczenia kotlecików
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 mała czerwona cebula
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzy
- 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła