Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Sernik na Zimno, nasz ulubiony letni deser. Ta kolorowa wersja sernika najlepiej sprawdza się, kiedy gośćmi są dzieci, dodatkowo ciasto można przybrać różnymi owocami i wtedy nie tylko cudownie smakuje, ale i pięknie wygląda.
Polecam 🙂
Składniki na Sernik na Zimno
3 opakowani galaretki (u mnie agrestowa, truskawkowa, cytrynowa)
4 opakowania serka homogenizowanego słodkiego (4 x 200g)
3 x 200 ml. wrzątku
ok. 10 okrągłych biszkoptów
owoce do przybrania (maliny, truskawki, borówki, karambola, itp.)
Sposób przygotowania Sernika:
3 galaretki umieścić w trzech różnych naczyniach, najlepiej szklanych miskach. Do każdej miski wlać po 200 ml. wrzątku, bardzo dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru i żelatyny. Odstawić do wystygnięcia.
Kiedy galaretki są zimne (ale muszą być płynne), do dwóch misek dodajemy po dwa opakowania serka homogenizowanego, bardzo dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia. Serki z galaretką odstawiamy, ale nie chowamy do lodówki.
Tortownicę 18-20 cm. z rozpinanym brzegiem, dno wykładamy folią spożywczą, a boki smarujemy delikatnie masłem
i wykładamy papierem do pieczenia.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami (jeśli lubimy, można również zrezygnować z biszkoptów), wlewamy na nie niewielką ilość masy serowej z galaretką (kolor którego użyjemy zależy od nas). Wstawiamy tortownicę do lodówki na
10 min. ser musi stężeć, żeby biszkopty nie pływał w serniku. Kiedy masa zastygnie, wyjmujemy tortownicę z lodówki
i wlewamy pozostały ser w tym co wcześniej kolorze. Wstawiamy na ok. 20 min do lodówki, ser musi zastygnąć.
Pozostałe galaretka i ser z galaretką ciągle pozostają po za lodówką.
Wyjmujemy tortownicę i delikatnie wlewamy drugą masę serową z galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
W międzyczasie przygotowujemy owoce, kroimy je w plasterki jeśli trzeba, lub na połówki w przypadku dużych truskawek.
Wyjmujemy zastygnięty sernik, na wierzy delikatnie (najlepiej po odwróconej łyżce tak jak na filmie) wlewamy niewielką ilość samej galaretki, układamy na niej owoce i wstawiamy do lodówki na kilka min. dzięki temu owoce przykleją
się do galaretki i pozostaną na miejscu. Wyjmujemy sernik i wylewamy na niego pozostałą galaretkę.
Sernik wstawiamy do lodówki na 2-3 godz., lub na całą noc, musi bardzo dokładnie zgęstnieć.
Na koniec wyjmujemy ciasto, delikatnie nożem oddzielamy ciasto od formy.
Zdejmujemy brzeg, a następnie naprawdę delikatnie oddzielamy papier od sernika.
Ciasto jest gotowe. Sernik przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂