• Home
  • Ciasta
  • Sernik na Zimno – 3-kolorowy – przepis z filmem
Sernik na Zimno – 3-kolorowy – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik na Zimno – 3-kolorowy – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Sernik na Zimno, nasz ulubiony letni deser. Ta kolorowa wersja sernika najlepiej sprawdza się, kiedy gośćmi są dzieci, dodatkowo ciasto można przybrać różnymi owocami i wtedy nie tylko cudownie smakuje, ale i pięknie wygląda.

Polecam 🙂

 

 

 

Sernik z Owocami na zimno

 Składniki na Sernik na Zimno

  • 3 opakowani galaretki (u mnie agrestowa, truskawkowa, cytrynowa)

  • 4 opakowania serka homogenizowanego słodkiego (4 x 200g)

  • 3 x 200 ml. wrzątku

  • ok. 10 okrągłych biszkoptów

  • owoce do przybrania (maliny, truskawki, borówki, karambola, itp.)

Sposób przygotowania Sernika:

3 galaretki umieścić w trzech różnych naczyniach, najlepiej szklanych miskach. Do każdej miski wlać po 200 ml. wrzątku, bardzo dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru i żelatyny. Odstawić do wystygnięcia.

Kiedy galaretki są zimne (ale muszą być płynne), do dwóch misek dodajemy po dwa opakowania serka homogenizowanego, bardzo dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia. Serki z galaretką odstawiamy, ale nie chowamy do lodówki.

Tortownicę 18-20 cm. z rozpinanym brzegiem, dno wykładamy folią spożywczą, a boki smarujemy delikatnie masłem
i wykładamy papierem do pieczenia.

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami (jeśli lubimy, można również zrezygnować z biszkoptów), wlewamy na nie niewielką ilość masy serowej z galaretką (kolor którego użyjemy zależy od nas). Wstawiamy tortownicę do lodówki na
10 min. ser musi stężeć, żeby biszkopty nie pływał w serniku. Kiedy masa zastygnie, wyjmujemy tortownicę z lodówki
i wlewamy pozostały ser w tym co wcześniej kolorze. Wstawiamy na ok. 20 min do lodówki, ser musi zastygnąć.

Pozostałe galaretka i ser z galaretką ciągle pozostają po za lodówką.

Wyjmujemy tortownicę i delikatnie wlewamy drugą masę serową z galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

W międzyczasie przygotowujemy owoce, kroimy je w plasterki jeśli trzeba, lub na połówki w przypadku dużych truskawek.

Wyjmujemy zastygnięty sernik, na wierzy delikatnie (najlepiej po odwróconej łyżce tak jak na filmie) wlewamy niewielką ilość samej galaretki, układamy na niej owoce i wstawiamy do lodówki na kilka min. dzięki temu owoce przykleją
się do galaretki i pozostaną na miejscu. Wyjmujemy sernik i wylewamy na niego pozostałą galaretkę.

Sernik wstawiamy do lodówki na 2-3 godz., lub na całą noc, musi bardzo dokładnie zgęstnieć.

Na koniec wyjmujemy ciasto, delikatnie nożem oddzielamy ciasto od formy.
Zdejmujemy brzeg, a następnie naprawdę delikatnie oddzielamy papier od sernika.

Ciasto jest gotowe. Sernik przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

 

Sernik na Zimno z Owocami

(Visited 19 202 times, 13 visits today)

Dorota

Żeberka w Miodzie Duszone.
previous
Żeberka w Miodzie Duszone – idealne
Kapuśniak
next
Kapuśniak – Zupa z Kiszonej Kapusty
Żeberka w Miodzie Duszone.
previous
Żeberka w Miodzie Duszone – idealne
Kapuśniak
next
Kapuśniak – Zupa z Kiszonej Kapusty

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »