0 0
Chłodnik Litewski – zupa na lato

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chłodnik Litewski – zupa na lato

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Idealna, letnia zupa, jedyna taka o której z przyjemnością myślimy w czasie upałów.

Moje chłodniki są zawsze bardzo gęste, więc jeśli lubicie rzadsze, dolejcie nieco więcej kefiru. Chłodnik zawsze przygotowuję dzień wcześniej, bo lubię, kiedy smaki się  ,,przegryzą”
i wzmocnią. Czosnek nie jest konieczny, ale dodaję maleńki ząbek, dzięki niemu smak chłodnika jest bogatszy.

Polecam:)

chłodnik-litewski

Chłodnik 

Składniki:

  • 1 l kefiru lub zsiadłego mleka (u mnie kefir)
  • 2 małe lub 1 duży pęczek młodej botwiny
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 3 duże ogórki ,,kiszeniaki” (świeże ogórki, kupowane z przeznaczeniem do ukiszenia)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Botwinę dokładnie umyć, liście i łodyżki pokroić drobno, młode buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w naczyniu, posypać solą, wymieszać i odstawić na 10 min.

Następnie włożyć do garnka, zalać ok. 3/4 szklanki wody i gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok 10 min. Odstawić do wystygnięcia.

Warzywa umyć, ogórki obrać, wszystkie pokroić tak drobno jak lubimy, ja kroję bardzo drobno.

Do szklanego naczynia wlać kefir, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.

Następnie dodać wszystkie warzywa, wymieszać. Wlać zimną botwinkę (razem z sokiem), wymieszać.

Na koniec wsypać posiekany koperek i całość dokładnie wymieszać.

Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc by smaki się ,,przegryzły”.

Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

 chłodnik, chłodnik przepis, chłodnik domowy, chłodnik z botwinki, chłodnik litewski, chłodnik z jajkiem

 

Chłodnik z Ogórków

 

 

 

(Visited 1 150 times, 9 visits today)

Dorota

previous
Czekoladowe Babeczki z Ciepłymi Lodami
Mrożona Herbata
next
Mrożona herbata
previous
Czekoladowe Babeczki z Ciepłymi Lodami
Mrożona Herbata
next
Mrożona herbata

13 komentarzy Ukryj

wygląda smakowicie 🙂 mam tylko jedno pytanie: co to są „kiszeniaki”? ogórek kiszony (taki z beczki) czy małosolny? a może jeszcze coś innego?

Poezja!!!, robie prawie taki sam,moge jesc 3x dziennie mam kompana w postaci mojego sloneczka- wnusia i synowej ( osobki wszystkozerne ), polecam

Ja robię go ze względu na mojego męża bo ja sama za zupami w kolorze czerwonym czy zbliżonym do czerwonego nie przepadam 😉 nie wiem dla czego 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię