0 0
Jajka Sadzone na 2 sposoby – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jajka Sadzone na 2 sposoby – film

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tradycyjny przepis na domowe śniadanie. Jajka sadzone, tradycyjne i drugi przepis, czyli na boczku i szynce.
Pokażę Wam jak łatwo i szybko je zrobić, aby były delikatne i na pewno się udały.

Zapraszam na klasyczne, polskie śniadanie 😊

 

Jakie Jajka?

Najlepsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze są jajka od kur wiejskich tych , które chowane i karmione są naturalnie.

Jak wiecie każde jajko, które kupujemy powinno być oznaczone specjalnym numerem. Niżej rozszyfrowałam dla Was ten ciąg liczb i liter.
Z pewnością każdy z nas wie co znaczy pierwsza cyfra kody, PL również nie jest zagadką, kolejne liczby są już nieco mniej znane.

 

Oznaczenia Jajek

Dodatki:

Moje ulubione dodatki do jajek sadzonych to oczywiście

  • świeże pieczywo
  • szczypiorek
  • pomidory
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska

Każdy z Was z pewnością ma wiele innych dodatków.

 

Zapraszam na śniadanie i życzę Wam smacznego 😊

 

 

Jajka Sadzone

 

Składniki na Jajka Sadzone

dla 1 osoby:

  • 2 jajka

  • masło

  • sól i pieprz

 

Przepisy na domowe  Śniadanie 

 

Składniki na Jajka na Szynce lub Boczku

dla 1 osoby:

  • 2 jajka

  • 2-4 plastry szynki lub cieniutkie plastry boczku wędzonego

  • sól i pieprz

 

 

 

 

Kuchnia Doroty TV – przepisy z filmem

 

(Visited 863 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania jajek sadzonych:

Na patelni, na średnim ogniu rozpuszczam ok. 1 łyżki masła.

Jajka wbijam do filiżanki, miseczki.

Kiedy masło jest gorące wlewam na nie jajka, zachowuję odstęp. Doprawiam solą.

Przykrywam patelnię, smażę jajka na średnim ogniu ok. 2-3 min. (w zależności od wielkości jajka i tego jak ścięte żółtka lubimy).
Odkrywam patelnię, przewracam jajka na drugą stronę przy pomocy łopatki. Wyłączam grzanie, a patelnię przykrywam jeszcze na moment.

Jajka przekładam na talerz i natychmiast podaję. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem.

2
Done

Sposób przygotowania jajek na szybce lub boczku:

Patelnię rozgrzewam na średnim ogniu (nie powinna być bardzo gorąca, raczej średnio). Na patelnię kładę plasterki boczku lub szybki. Smażę do lekkiego zrumienienia. Przewracam na drugą stronę, a na tę rumianą wlewam po jednym jajku na plaster.

Przykrywam patelnię i smażę na średnim ogniu ok. 3-4 min.

Odkrywam i przekładam na talerz.

Podaję od razu, doprawione sola i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego :)

3
Done

Dorota

Chłodnik Lubelski
previous
Chłodnik Litewski – zupa na lato
Obiad
next
Marchewka z Groszkiem – film
Chłodnik Lubelski
previous
Chłodnik Litewski – zupa na lato
Obiad
next
Marchewka z Groszkiem – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »