0 0
Marchewka z Groszkiem – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Marchewka z Groszkiem – film

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Klasyka obiadowa, Marchewka z Groszkiem. Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania warzywa do obiadu. Można ją przechować w lodówce do 3 dni, a nawet zamrozić.

Dla jednych ukochana jarzynka, dla innych koszmar dzieciństwa 😉
Jednak każdy z nas zna chyba ten popularny dodatek do dań mięsnych?

 

Marchewka

Ja kroję surową marchewkę sama. Kupuję możliwie słodkie i soczyste marchwie, obieram i kroję w średnią kostkę.
Jednak jeśli nie lubicie spędzać czasu na krojeniu surowej marchewki, można wspomóc się gotową mrożoną mieszanką marchewki i groszku.Bez względu na to czy kroicie warzywa sami czy kupujecie już gotowe, postępowanie jest identyczne.

W gotowej mieszance ilość groszku jest niewielka, a ja lubię jeśli jest go dość dużo, dlatego dopasowuję proporcje samodzielnie.

Marchewka z groszkiem, jest doskonała z mięsami pieczonymi, smażonymi i gotowanymi.

Przepisy na dania doskonałe w połączeniu z tą jarzynką, znajdziecie tutaj 👆 KLIK   

 

Przepisy na OBIADY

 

Marchewka z Groszkiem Obiad

 

Przepisy na KuchniaDoroty TV

 

Składniki na Marchewkę z Groszkiem

  • ok 500-700 g marchewki

  • ok. 1 szklanki mrożonego zielonego groszku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • wrzątek

Zasmażka:

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

 

(Visited 2 094 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Marchewkę obieram. Kroję ją w drobną lub średnią kostkę, wkładam do garnka.
Dodaję groszek mrożony, tyle ile lubię ja ok. 2/3 szklanki, ale można więcej lub mniej.

Marchewkę z groszkiem zalewam wrzątkiem, tylko do poziomu marchewki.
Dodaję sól i cukier, zagotowuję.

Przykrywam i gotuje do miękkości ok. 10-15 min.

2
Done

Zasmażka: przygotowuję ją kiedy marchewka i groszek są już miękkie

Na patelni rozpuszczam masło, kiedy jest płynne wsypuję mąkę, mieszam energicznie, aby nie zrobiły się grudki (grzanie powinno być średnie).
Składniki powinny być bardzo dokładnie wymieszane.

Teraz na patelnię wlewam kilka łyżek wody z gotowania marchewki, mieszam i od razu wlewam zasmażkę do garnka z marchewką i groszkiem.
Stawiam garnek na ogniu, mieszam bardzo dokładnie i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam płomień, przykrywam i gotuję jeszcze kilka minut, aż płyn zgęstnieje.

3
Done

Marchewka powinna być miękka i dość gęsta.
Próbuję i jeśli trzeba doprawiam solą.

Podaję jako gorącą jarzynkę do obiadu.

Smacznego :)

4
Done

Dorota

Jajka Smażone
previous
Jajka Sadzone na 2 sposoby – film
next
Czekoladowe Ciasto z Budyniem i Rabarbarem
Jajka Smażone
previous
Jajka Sadzone na 2 sposoby – film
next
Czekoladowe Ciasto z Budyniem i Rabarbarem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »