Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyka obiadowa, Marchewka z Groszkiem. Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania warzywa do obiadu. Można ją przechować w lodówce do 3 dni, a nawet zamrozić.
Dla jednych ukochana jarzynka, dla innych koszmar dzieciństwa 😉
Jednak każdy z nas zna chyba ten popularny dodatek do dań mięsnych?
Marchewka
Ja kroję surową marchewkę sama. Kupuję możliwie słodkie i soczyste marchwie, obieram i kroję w średnią kostkę.
Jednak jeśli nie lubicie spędzać czasu na krojeniu surowej marchewki, można wspomóc się gotową mrożoną mieszanką marchewki i groszku.Bez względu na to czy kroicie warzywa sami czy kupujecie już gotowe, postępowanie jest identyczne.
W gotowej mieszance ilość groszku jest niewielka, a ja lubię jeśli jest go dość dużo, dlatego dopasowuję proporcje samodzielnie.
Marchewka z groszkiem, jest doskonała z mięsami pieczonymi, smażonymi i gotowanymi.
Przepisy na dania doskonałe w połączeniu z tą jarzynką, znajdziecie tutaj 👆 KLIK
Przepisy na OBIADY
Przepisy na KuchniaDoroty TV
Składniki na Marchewkę z Groszkiem
ok 500-700 g marchewki
ok. 1 szklanki mrożonego zielonego groszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
wrzątek
Zasmażka:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Marchewkę obieram. Kroję ją w drobną lub średnią kostkę, wkładam do garnka. Marchewkę z groszkiem zalewam wrzątkiem, tylko do poziomu marchewki. Przykrywam i gotuje do miękkości ok. 10-15 min. |
2 Done | Zasmażka: przygotowuję ją kiedy marchewka i groszek są już miękkieNa patelni rozpuszczam masło, kiedy jest płynne wsypuję mąkę, mieszam energicznie, aby nie zrobiły się grudki (grzanie powinno być średnie). Teraz na patelnię wlewam kilka łyżek wody z gotowania marchewki, mieszam i od razu wlewam zasmażkę do garnka z marchewką i groszkiem. |
3 Done | Marchewka powinna być miękka i dość gęsta. Podaję jako gorącą jarzynkę do obiadu. Smacznego :) |
4 Done |