Klasyka obiadowa, Marchewka z Groszkiem. Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania warzywa do obiadu.
Można ją przechować w lodówce do 3 dni, a nawet zamrozić.
Dla jednych ukochana jarzynka, dla innych koszmar dzieciństwa 😉
Jednak każdy z nas zna chyba ten popularny dodatek do dań mięsnych?
Marchewka
Ja kroję surową marchewkę sama. Kupuję możliwie słodkie i soczyste marchwie, obieram i kroję w średnią kostkę.
Jednak jeśli nie lubicie spędzać czasu na krojeniu surowej marchewki, można wspomóc się gotową mrożoną mieszanką marchewki i groszku.Bez względu na to czy kroicie warzywa sami czy kupujecie już gotowe, postępowanie jest identyczne.
W gotowej mieszance ilość groszku jest niewielka, a ja lubię jeśli jest go dość dużo, dlatego dopasowuję proporcje samodzielnie.
Marchewka z groszkiem, jest doskonała z mięsami pieczonymi, smażonymi i gotowanymi.
Przepisy na dania doskonałe w połączeniu z tą jarzynką, znajdziecie tutaj 👆 KLIK
Przepisy na OBIADY

SKŁADNIKI
- ok 500-700 g marchewki
- ok. 1 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- wrzątek
- Zasmażka:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
przygotowanie
Marchewkę obieram. Kroję ją w drobną lub średnią kostkę, wkładam do garnka.
Dodaję groszek mrożony, tyle ile lubię ja ok. 2/3 szklanki, ale można więcej lub mniej.
Marchewkę z groszkiem zalewam wrzątkiem, tylko do poziomu marchewki.
Dodaję sól i cukier, zagotowuję.
Przykrywam i gotuje do miękkości ok. 10-15 min.
ZASMAŻKA: PRZYGOTOWUJĘ JĄ KIEDY MARCHEWKA I GROSZEK SĄ JUŻ MIĘKKIE
Na patelni rozpuszczam masło, kiedy jest płynne wsypuję mąkę, mieszam energicznie, aby nie zrobiły się grudki (grzanie powinno być średnie).
Składniki powinny być bardzo dokładnie wymieszane.
Teraz na patelnię wlewam kilka łyżek wody z gotowania marchewki, mieszam i od razu wlewam zasmażkę do garnka z marchewką i groszkiem.
Stawiam garnek na ogniu, mieszam bardzo dokładnie i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam płomień, przykrywam i gotuję jeszcze kilka minut, aż płyn zgęstnieje.
Marchewka powinna być miękka i dość gęsta.
Próbuję i jeśli trzeba doprawiam solą.
Podaję jako gorącą jarzynkę do obiadu.
Przepisy na KuchniaDoroty TV