Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszne słodko-kwaśne ciasto z rabarbarem i budyniem.
Rabarbar przygotowujemy na patelni smażąc go na maśle, dzięki czemu nie rozpada się jak w czasie gotowania. Ma ponadto bardzo kwaśny smak dzięki niewielkiej ilości cukru. Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc jeśli lubicie zdecydowanie słodsze desery należy je przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, albo polukrować.
Ciasto przed krojeniem należy bardzo dokładnie wystudzić. Zajmie to kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu ciasta z formy odstawiamy je w chłodne miejsce, żeby budyń całkowicie stężał bo zaraz po wyjęciu z piekarnika jest bardzo luźny.
Pyszne ciasto na wiosenny deser, polecam 🙂
Czekoladowe ciasto z rabarbarem i budyniem
Składniki:
-
110 g zimnego masła
-
200 g mąki pszennej
-
20 g mąki ziemniaczanej
-
50 g cukru
-
2 płaskie łyżki kakao
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
1 jajko + 1 żółtko (L)
-
2-3 łyżki lodowatej wody
wierzch z rabarbaru:
-
ok. 500 g rabarbaru
-
2 łyżki masła
-
1 cukier wanilinowy
masa budyniowa:
-
2 szklanki mleka
-
1 budyń
-
2 łyżki masła
-
4 łyżki cukru
kruszonka:
-
60 g masła zimnego
-
ok. 1/4 szklanki mąki pszennej (lub odrobinę więcej)
-
2 łyżki cukru
-
2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania:
*Masa budyniowa:
Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gorącego budyniu włożyć masło
i dokładnie wymieszać. Przykryć garnek folią spożywczą, żeby nie tworzył się kożuch. Odstawić.
** Przygotowanie rabarbaru:
Rabarbar umyć, oczyścić. Pokroić na średnie kawałki. Na dużej patelni rozgrzać masło, wsypać cukier wanilinowy i wrzucić rabarbar. Na dużym ogniu smażyć przez ok. 5-6 min, od czasu do czasu mieszając. Kiedy rabarbar zacznie mięknąć zdjąć patelnię z ognia i odstawić.
Nie mieszać, aby z rabarbaru nie zrobiła się papka.
***Kruszonka:
Wszystkie składniki kruszonki włożyć do miski i najlepiej palcami rozcierać masło z mąką, aż powstaną duże okruchy. Odstawić najlepiej do lodówki.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta po za wodą umieścić w malakserze lub na stolnicy i dokładnie posiekać. Kiedy zaczną tworzyć się okruchy wlać wodę i ponownie siekać do chwili kiedy powstanie jednolite, wilgotne ciasto. Szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć. Owinąć w folię spożywczą
i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć i rozwałkować na wielkość foremki (u mnie 30 cm x 20 cm), nakłóć ciasto widelcem, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Ciasto piec 10-12 min, do lekkiego zrumienienia.
Wyjąć podpieczone ciasto, na wierzch położyć *masę budyniową, następnie **rabarbar, a całość posypać ***kruszonką. Piec w 175 st.C. przez 20-25 min.
Wyjąć studzić na kuchennej kratce w formie przez 15 min. Następnie wyjąć pociągając za papier
i odstawić na 2-3 godz. do całkowitego wystygnięcia i zastygnięcia.
Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
5 komentarzy Ukryj
To jest rzeczywiście pyszne, PYSZNE!!!
Baaardzo się cieszę 😀
W zeszłym roku robiłam podobne ciasto ze śliwką, smakowało obłędnie, w tym roku uderzam w rabarbar 🙂
Mam pytanie czy do kruszonki jest dodane kakao bo wydaje mi się że kruszonka jest ciemna?
Oczywiście w kruszonce też jest kakao, już poprawiam. Dziękuję 😀