• Home
  • Grill
  • Rolada z Mięsa Mielonego i Szpinaku w Kruchym Cieście
Rolada z Mięsa Mielonego i Szpinaku w Kruchym Cieście

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rolada z Mięsa Mielonego i Szpinaku w Kruchym Cieście

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na oryginalne danie obiadowe, grillowe lub piknikowe. Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem w cieście kruchym. Dobrze przyprawiona, intensywna w smaku, bardzo pyszna rolada.

Mięso

Do przygotowania rolady użīłam mięsa wieprzowego, szynki, ale można ją zrobić również z mielonego udźca wołowego, wołowej mielonej polędwicy, lub mielonej baraniny. Do każdego rodzaju mięsa używamy tych samych przypraw.

Mięso musi być bardzo świeże bo dość krótko poddajemy je obróbce cieplnej. Plastry rolady kroimy dość cienkie, aby dokładnie usmażyły lub zgrillowały w czasie obróbki cieplnej.

Roladę można przygotować dzień wcześniej i nie pokrojoną przez noc przechować w lodówce. Następnego dnia wyjąc, pokroić w plastry i usmażyć lub ugrillować. W zimie grilluję roladę na patelni grillowej, latem na grillu pod przykryciem.

Dodatki

Doskonałym dodatkiem do rolady jest sos czosnkowy.

Sos Czosnkowy robię z połączenia ok. 2 łyżek jogurtu greckiego, 2 łyżek majonezu (u mnie Kielecki), 1 średniego ząbka czosnku,  0,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu i 1 czubatej łyżki posiekanego koperku. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam na ok. 30 min.
Sos przechowuję w lodówce.

Pieczywo czosnkowe, przepis na łatwe pieczywo znajdziecie tutaj (klik 👆) 

Sałatka Ziemniaczana to również doskonały dodatek do rolady z grilla przepisy tutaj ( klik 👆)

Na upalne przyjęcie nie zapomnijmy również o Mrożonej Herbacie pomysły na napoje znajdziecie tutaj (klik 👆)

 

Kuchnia Doroty TV zapraszam 

 

Rolada z Mięsa ze szpinakiem

 

Pomysły na OBIAD 

 

Składniki na Roladę z Mielonego Mięsa

Kruche ciasto:

  • 100 g zimnego masła

  • 180-200 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka śmietany

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Szpinak:

  • ok. 300 -400 g szpinaku po rozmrożeniu

  • 0,5 łyżeczka soli

  • 0,5 łyżeczka pieprzu

  • 1 ząbek czosnku

  • 0,5 łyżeczki chili lub ostrej papryki (ew. słodkiej)

Mięso:

  • ok. 500-600 g mielonej szynki (baraniny, lub wołowiny)

  • 1 łyżeczka soli (płaska, ok. 5 g)

  • 1 łyżeczka pieprzu (płaska, ok. 5 g)

  • 1 łyżka liści świeżej mięty (drobno posiekanych)

  • 1 średnia szalotka (drobno posiekana)

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny

  • 1 szczypta mielonych goździków

  • 1-2 łyżki tartej bułki

Przepisy ba GRILL

 

(Visited 240 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Kruche Ciasto:

Masło kroję w niewielką kostkę.

W misie malaksera umieszczam ok. 180 g mąkę, masło, sól, proszek do pieczenia, jajko. Wszystkie składniki siekam dokładnie. Kiedy zaczną się łączyć dodaję śmietanę i siekam do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto.

Wykładam na blat oprószony mąką i szybko zagniatam. Formuję kulę, lekko ją spłaszczam, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki.
Przygotowuję inne składniki.

2
Done

Szpinak:

Szpinak rozmrażam, odcedzam, powinien być suchy.

Na patelni rozgrzewam ok. 2 łyżek oleju, wrzucam czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, smażę przez chwilę, aż zacznie intensywnie pachnieć.
Dodaję szpinak, mieszam i smażę na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Po ok. 7-8 min, zdejmuję z ognia i odstawiam do wystudzenia.

3
Done

Mięso:

W misce umieszczam wszystkie składniki mięso, przyprawy, jajko i bułkę tartą dokładnie mieszam.

4
Done

Przygotowanie rolady:

Kruche ciasto wyjmuję z lodówki. Rozwałkowuję ciasto na prostokąt podsypując niewielką ilością mąki (ok. 30-35 x 20 cm.)

Na cieście rozkładam równą warstwą mięso.
Na mięsie rozsmarowuję szpinak.

Zwijam całość w roladę.
Zawijam ją w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok. 1 godz.

5
Done

Roladę kroję na cienkie plastry 1,5 - 2 cm.

Smażę na patelni grillowej lub piekę ruszcie grilla do ładnego zrumienienia przez ok. 5-7 minut na stronę.

Podaję gorącą z dodatkiem grillowanego pomidora, cebuli lub innych warzyw i z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowego.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

previous
Czekoladowe Ciasto z Budyniem i Rabarbarem
Sernik z Rabarbarem
next
Sernik z Rabarbarem i Mascarpone
previous
Czekoladowe Ciasto z Budyniem i Rabarbarem
Sernik z Rabarbarem
next
Sernik z Rabarbarem i Mascarpone

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię