0 0
Knedle z Truskawkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Knedle z Truskawkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Łatwy przepis na pyszne, tradycyjne knedle z truskawkami. Ciasto z gotowanych ziemniaków jest niezwykle delikatne i miękkie.

Idealny pomysł na letni obiad, będzie smakował nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Do knedli można podać zrumienioną tartą bułkę wymieszaną z topionym masłem lub słodką śmietanę.

W każdej wersji przepyszne. Gorąco polecam 🙂

 

 

Przepisy na TRUSKAWKI

Knedle z Truskawkami

 

Knedle z Truskawkami

Składaniki:

  • ok. 400 g starych ziemniaków

  • 1 jajko (L)

  • 1 + ok. 0,5 szkl. mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • ok. 200-300 g truskawek

do gotowania:

  • 2-3 l. wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka cukru

 

 

 

 

Sposób przygotowania knedli z truskawkami:

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedzić, gorące rozgnieść widelcem i pozostawić bez przykrycia, żeby dokładnie odparowały.

 

Chłodne lub zimne ziemniaki dokładnie rozgnieść wałkiem do ziemniaków, lub przecisnąć przez praskę, powinny być bardzo gładkie, bez grudek.

 

Do ziemniaków dodać cukier i jajko, zmiksować lub wmieszać dokładnie kuchenną rózgą, następnie wsypać 3/4 szklanki mąki, dokładnie wymieszać, wsypać pozostałą (1/4szkl.) mąkę i wymieszać.

 

Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią masę ziemniaczaną, zagnieść podsypując niewielką ilością mąki. Powinno powstać gęste, ale miękkie ciasto, które nie klei się do rąk.

 

Z ciasta uformować wałek ok. 7 cm grubości, pokroić go nożem na 5 cm. kawałki.
Z cista uformować placuszki w które z łatwością zawiniemy średnią truskawkę. Duże truskawki kroimy na pół i zawijamy w ziemniaczane cisto.

 

W dużym głębokim garnku gotujemy wodę, doprawiamy solą i cukrem. Na gotującą wodę wkładamy 4-5 knedli, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Kiedy knedle wypłyną na wierzch, zmniejszamy płomień i w ,,mrugającej” wodzie gotujemy je ok. 4-5 min.
Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, odkładamy na chwilę na sito, żeby dobrze odciekły.

 

Podajemy gorące polane zrumienioną tartą bułka z masłem lub słodką śmietaną.

Smacznego 🙂

 

 

 

Knedle z Truskawkami
  • Knedle z Owocami
  • Knedle z Truskawkami
  • Knedle z Truskawkami

 

 

Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziecie tutaj: Truskawkowy Sernik na Zimno

 

 

(Visited 5 248 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Pieczony Kurczak po Jamajsku – przepyszny
Żeberka na Obiad
next
Żeberka BBQ – film
previous
Pieczony Kurczak po Jamajsku – przepyszny
Żeberka na Obiad
next
Żeberka BBQ – film

2 komentarze Ukryj

Uwielbiam! to moj smak dziecinstwa, a nie jadlam ich wieki cale! Do tego mloda kapustka i moge tak jesc codziennie 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »