Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Łatwy przepis na pyszne, tradycyjne knedle z truskawkami. Ciasto z gotowanych ziemniaków jest niezwykle delikatne i miękkie.
Idealny pomysł na letni obiad, będzie smakował nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Do knedli można podać zrumienioną tartą bułkę wymieszaną z topionym masłem lub słodką śmietanę.
W każdej wersji przepyszne. Gorąco polecam 🙂
Przepisy na TRUSKAWKI
Knedle z Truskawkami
Składaniki:
-
ok. 400 g starych ziemniaków
-
1 jajko (L)
-
1 + ok. 0,5 szkl. mąki pszennej
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka cukru
-
ok. 200-300 g truskawek
do gotowania:
-
2-3 l. wody
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania knedli z truskawkami:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedzić, gorące rozgnieść widelcem i pozostawić bez przykrycia, żeby dokładnie odparowały.
Chłodne lub zimne ziemniaki dokładnie rozgnieść wałkiem do ziemniaków, lub przecisnąć przez praskę, powinny być bardzo gładkie, bez grudek.
Do ziemniaków dodać cukier i jajko, zmiksować lub wmieszać dokładnie kuchenną rózgą, następnie wsypać 3/4 szklanki mąki, dokładnie wymieszać, wsypać pozostałą (1/4szkl.) mąkę i wymieszać.
Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią masę ziemniaczaną, zagnieść podsypując niewielką ilością mąki. Powinno powstać gęste, ale miękkie ciasto, które nie klei się do rąk.
Z ciasta uformować wałek ok. 7 cm grubości, pokroić go nożem na 5 cm. kawałki.
Z cista uformować placuszki w które z łatwością zawiniemy średnią truskawkę. Duże truskawki kroimy na pół i zawijamy w ziemniaczane cisto.
W dużym głębokim garnku gotujemy wodę, doprawiamy solą i cukrem. Na gotującą wodę wkładamy 4-5 knedli, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Kiedy knedle wypłyną na wierzch, zmniejszamy płomień i w ,,mrugającej” wodzie gotujemy je ok. 4-5 min.
Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, odkładamy na chwilę na sito, żeby dobrze odciekły.
Podajemy gorące polane zrumienioną tartą bułka z masłem lub słodką śmietaną.
Smacznego 🙂

Więcej przepisów na dania z truskawkami znajdziecie tutaj: 
2 komentarze Ukryj
Uwielbiam! to moj smak dziecinstwa, a nie jadlam ich wieki cale! Do tego mloda kapustka i moge tak jesc codziennie 🙂
Nie jestem wielką fanką knedli z owocami, ale Twoje wyglądają mega apetycznie 🙂