Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, rozpływające się w ustach Żeberka BBQ pieczone w piekarniku.
Mięso z tego przepisu jest naprawdę doskonałe, żeberka możemy rwać palcami, bo tak idealnie pieką się w sosie BBQ.
W ten sam sposób możemy przygotować mięso na grill.
Pieczenie w piekarniku
Jeśli chcecie żeberka upiec tak jak ja w piekarniku, najlepsze będzie do tego celu żaroodporne naczynie z przykrywką. Jeśli jednak nie macie naczynia z dopasowaną pokrywką, można zastąpić ją folią aluminiową. Należy jednak pamiętać, aby naczynie z żeberkami przykryć bardzo dokładnie i nie odkrywać go w czasie pieczenia.
Grill
Jeśli zachcecie żeberka upiec na grillu, należy na wstępnym etapie przygotować je tak ja w przepisie, czyli obgotować w bulionie, wytrzeć i posmarować sosem, a następnie dokładnie zawinąć w folię aluminiową i tak piec na grillu, ok. 45 min. na ostatnie 10 min, można filię rozerwać, a żeberka lekko się przypieką, jeśli takie lubicie to polecam ten sposób. Sprawdźcie będą idealne.
Sos BBQ
Do mięsa można użyć domowego sosu bbq, lub takiego kupionego w sklepie. Ja sam używam sosu Heinza Classic Smokey & Rich, ma delikatny dymny smak. Oczywiście można użyć każdego innego sosu. Mięso smarujemy dość obficie, aby przeszło smakiem i nie spaliło się wczasie pieczenia.
Żeberka bbq podaję zarówno na gorąco, jak i na zimno. Są doskonałą przekąską do piwa, dlatego gorąco je polecam.
Żeberka BBQ
Składniki:
1kg żeberek wieprzowych
2 l. bulionu/rosołu
2 liście laurowe
4-6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
ok. 1 szklanki sosu BBQ (domowego lub kupionego)
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Żeberka myję. Ja przekroiłam pasek na dwie części, aby łatwiej włożyć go do garnka. Mięso wkładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję sól, ziele angielskie i liście laurowe, doprowadzam do zagotowania. Obgotowane żeberka wyjmuję z garnka i osuszam ręcznikiem papierowym. |
2 Done | Piekarnik rozgrzewam do 190 st.C. z termoobiegiem |
3 Done |