Pyszne, rozpływające się w ustach Żeberka BBQ pieczone w piekarniku.
Mięso z tego przepisu jest naprawdę doskonałe, żeberka możemy rwać palcami, bo tak idealnie pieką się w sosie BBQ.
W ten sam sposób możemy przygotować mięso na grill.
Pieczenie w piekarniku
Jeśli chcecie żeberka upiec tak jak ja w piekarniku, najlepsze będzie do tego celu żaroodporne naczynie z przykrywką. Jeśli jednak nie macie naczynia z dopasowaną pokrywką, można zastąpić ją folią aluminiową. Należy jednak pamiętać, aby naczynie z żeberkami przykryć bardzo dokładnie i nie odkrywać go w czasie pieczenia.
Grill
Jeśli zachcecie żeberka upiec na grillu, należy na wstępnym etapie przygotować je tak ja w przepisie, czyli obgotować w bulionie, wytrzeć i posmarować sosem, a następnie dokładnie zawinąć w folię aluminiową i tak piec na grillu, ok. 45 min. na ostatnie 10 min, można filię rozerwać, a żeberka lekko się przypieką, jeśli takie lubicie to polecam ten sposób. Sprawdźcie będą idealne.
Sos BBQ
Do mięsa można użyć domowego sosu bbq, lub takiego kupionego w sklepie. Ja sam używam sosu Heinza Classic Smokey & Rich, ma delikatny dymny smak. Oczywiście można użyć każdego innego sosu. Mięso smarujemy dość obficie, aby przeszło smakiem i nie spaliło się wczasie pieczenia.
Żeberka bbq podaję zarówno na gorąco, jak i na zimno. Są doskonałą przekąską do piwa, dlatego gorąco je polecam.

SKŁADNIKI
- 1kg żeberek wieprzowych
- 2 l. bulionu/rosołu
- 2 liście laurowe
- 4-6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
- ok. 1 szklanki sosu BBQ (domowego lub kupionego)
przygotowanie
Żeberka myję. Ja przekroiłam pasek na dwie części, aby łatwiej włożyć go do garnka.
Mięso wkładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję sól, ziele angielskie i liście laurowe, doprowadzam do zagotowania.
Przykrywam i gotuję spokojnie na średnim ogniu ok. 20 min.
Obgotowane żeberka wyjmuję z garnka i osuszam ręcznikiem papierowym.
Żeberka smaruję sosem bbq, używam do tego pędzla i pokrywam mięso dość grubą warstwą sosu.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 190 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Następnie wkładam do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Jeśli nie macie naczynia z przykrywą można naczynie zakryć szczelnie folią aluminiową.
Żeberka wstawiam do piekarnika i piekę 45-55 min.
Upieczone mięso wyjmuję, odkrywam i dzielę na mniejsze kawałki.
Podaję gorące na obiad, lub zimne jako przekąskę do piwa.