Żeberka BBQ – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Żeberka BBQ – film

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne, rozpływające się w ustach Żeberka BBQ pieczone w piekarniku.

Mięso z tego przepisu jest naprawdę doskonałe, żeberka możemy rwać palcami, bo tak idealnie pieką się w sosie BBQ.
W ten sam sposób możemy przygotować mięso na grill.

Pieczenie w piekarniku

Jeśli chcecie żeberka upiec tak jak ja w piekarniku, najlepsze będzie do tego celu żaroodporne naczynie z przykrywką. Jeśli jednak nie macie naczynia z dopasowaną pokrywką, można zastąpić ją folią aluminiową. Należy jednak pamiętać, aby naczynie z żeberkami przykryć bardzo dokładnie i nie odkrywać go w czasie pieczenia.

Grill

Jeśli zachcecie żeberka upiec na grillu, należy na wstępnym etapie przygotować je tak ja w przepisie, czyli obgotować w bulionie, wytrzeć i posmarować sosem, a następnie dokładnie zawinąć w folię aluminiową i tak piec na grillu, ok. 45 min. na ostatnie 10 min, można filię rozerwać, a żeberka lekko się przypieką, jeśli takie lubicie to polecam ten sposób. Sprawdźcie będą idealne.

Sos BBQ

Do mięsa można użyć domowego sosu bbq, lub takiego kupionego w sklepie. Ja sam używam sosu Heinza Classic Smokey & Rich, ma delikatny dymny smak. Oczywiście można użyć każdego innego sosu. Mięso smarujemy dość obficie, aby przeszło smakiem i nie spaliło się  wczasie pieczenia.

Żeberka bbq podaję zarówno na gorąco, jak i na zimno. Są doskonałą przekąską do piwa, dlatego gorąco je polecam.

 

 

 

 

 

Żeberka BBQ

Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych

  • 2 l. bulionu/rosołu

  • 2 liście laurowe

  • 4-6 ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżeczki soli

  • ok. 1 szklanki sosu BBQ (domowego lub kupionego)

 

(Visited 231 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Żeberka myję. Ja przekroiłam pasek na dwie części, aby łatwiej włożyć go do garnka.

Mięso wkładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję sól, ziele angielskie i liście laurowe, doprowadzam do zagotowania.
Przykrywam i gotuję spokojnie na średnim ogniu ok. 20 min.

Obgotowane żeberka wyjmuję z garnka i osuszam ręcznikiem papierowym.

2
Done

Piekarnik rozgrzewam do 190 st.C. z termoobiegiem

Żeberka smaruję sosem bbq, używam do tego pędzla i pokrywam mięso dość grubą warstwą sosu.

Następnie wkładam do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Jeśli nie macie naczynia z przykrywą można naczynie zakryć szczelnie folią aluminiową.
Żeberka wstawiam do piekarnika i piekę 45-55 min.

3
Done

Upieczone mięso wyjmuję, odkrywam i dzielę na mniejsze kawałki.
Podaję gorące na obiad, lub zimne jako przekąskę do piwa.

Smacznego

Dorota

Pulpety
previous
Klopsiki – Pulpety z Indyka w Sosie
next
Jabłecznik – pyszny i łatwy – film
Pulpety
previous
Klopsiki – Pulpety z Indyka w Sosie
next
Jabłecznik – pyszny i łatwy – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »