Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Niezwykle łatwe i szybkie ciasto z dodatkiem truskawek. Ciasto to doskonały deser, ale nadaje się również na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Można je upiec praktycznie z każdymi owocami, borówkami, brzoskwiniami, rabarbarem, itp. Można również użyć owoców mrożonych.
Przed pieczeniem nie należy ich rozmrażać, tylko wsypać do ciasta zamrożone.
Ciasto piecze się dość długo, dlatego po ok. 40 min, należy pierwszy raz sprawdzić stopień upieczenia wkłuwając do ciasta drewniany patyczek, albo jedynie lekko potrząsnąć formą. Jeśli ciasto jest upieczone patyczek będzie suchy, a ciasto pozostanie stabilne. Jeśli patyczek jest mokry, a ciasto lekko porusza się w środku, należy przedłużyć czas pieczenia do 50-60 min.
Po całkowitym wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem, lub polukrować.
Najczęściej lukier do ciast robię łącząc cukier puder z sokiem z cytryny. Taki lekko słodki i delikatnie kwaśny lukier jest moim zdaniem najlepszy.
Polecam i życzę Wam smacznego!!!
Przepisy na TRUSKAWKI
Łatwe Ciasto z Truskawkami
Składniki:
-
ok. 300-400 g truskawek
-
170 g masła bardzo miękkiego
-
200 g cukru
-
4 jajka
-
160 g mąki pszennej tortowej
-
100 g mąki ziemniaczanej
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
zapach waniliowy
-
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
-
cukier puder do posypania ciasta
-
szczypta soli
Przepisy na CIASTA z OWOCAMI
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Masło ucieram z cukrem przez ok. 3 min. Na średnich obrotach miksera. Następnie pojedynczo dodaję jajka, miksując po każdym. |
2
Done
|
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek i sól mieszam. Mąkę wsypuję do masy maślanej, miksuję tylko do połączenia składników. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiem |
4
Done
|
Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam w formie na kuchenną kratę na 10 min. Zimne ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukruję. |
5
Done
|