0 0
Łatwe Ciasto z Truskawkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Łatwe Ciasto z Truskawkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Niezwykle łatwe i szybkie ciasto z dodatkiem truskawek. Ciasto to doskonały deser, ale nadaje się również na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Można je upiec praktycznie z każdymi owocami, borówkami, brzoskwiniami, rabarbarem, itp. Można również użyć owoców mrożonych.
Przed pieczeniem nie należy ich rozmrażać, tylko wsypać do ciasta zamrożone.

Ciasto piecze się dość długo, dlatego po ok. 40 min, należy pierwszy raz sprawdzić stopień upieczenia wkłuwając do ciasta drewniany patyczek, albo jedynie lekko potrząsnąć formą. Jeśli ciasto jest upieczone patyczek będzie suchy, a ciasto pozostanie stabilne. Jeśli patyczek jest mokry, a ciasto lekko porusza się w środku, należy przedłużyć czas pieczenia do 50-60 min.

Po całkowitym wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem, lub polukrować.

Najczęściej lukier do ciast robię łącząc cukier puder z sokiem z cytryny. Taki lekko słodki i delikatnie kwaśny lukier jest moim zdaniem najlepszy.

Polecam i życzę Wam smacznego!!!

 

Przepisy na TRUSKAWKI 

 

 

 

Łatwe Ciasto z Truskawkami

Składniki:

  • ok. 300-400 g truskawek

  • 170 g  masła bardzo miękkiego

  • 200 g cukru

  • 4 jajka

  • 160 g mąki pszennej tortowej

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • zapach waniliowy

  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

  • cukier puder do posypania ciasta

  • szczypta soli

 

Przepisy na CIASTA z OWOCAMI 

 

 

 

(Visited 512 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Masło ucieram z cukrem przez ok. 3 min. Na średnich obrotach miksera.

Następnie pojedynczo dodaję jajka, miksując po każdym.
Dodaję sok z cytryny lub ocet i zapach, miksuję chwilę.

2
Done

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek i sól mieszam.

Mąkę wsypuję do masy maślanej, miksuję tylko do połączenia składników.
Powstanie średnio gęste ciasto.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiem

Formę do pieczenia: okrąglą tortownicę 24 cm., dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem i oprószone mąką.

Ciasto przekładam do formy, wyrównuję.
Na wierzch wykładam truskawki, lekko wciskam w ciasto.

Piekę 55-60 min, lub do suchego patyczka.

4
Done

Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam w formie na kuchenną kratę na 10 min.
Następnie obrysowuję ciasto nożem i wyjmuję z formy.
Pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Zimne ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukruję.
Smacznego!!!

5
Done

Dorota

Żeberka na Obiad
previous
Żeberka BBQ – film
next
Sałatka z Młodych Ziemniaków – film
Żeberka na Obiad
previous
Żeberka BBQ – film
next
Sałatka z Młodych Ziemniaków – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »