0 0
Pieczony Kurczak po Jamajsku – przepyszny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pieczony Kurczak po Jamajsku – przepyszny

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jamajski pieczony kurczak jest niezwykle łatwy i szybki do przygotowania.

Pyszny na gorąco i na zimno.

 

Na pierwszy rzut oka pomyślicie z pewnością, że nie znacie przyprawy JERK, a jest to jedna z najlepszych przypraw do mięs i warzyw.
Można ją kupić w sklepie (klik) , ale ja zdecydowanie polecam zrobienie jej w domu.
Najlepiej zróbcie przyprawę z potrójnej ilości. Przechowujcie w szczelnym pojemniku.
Przyprawy do niej użyte są łatwo dostępne i najczęściej mamy je w domu, szczególnie jeśli lubimy smaki Indii i Meksyku. 

Przyprawa Jerk jest niezwykle aromatyczna, dość ostra i delikatnie słodkawa, ale nie słodka.
Doskonale pasuje do drobiu i wieprzowiny.
Mięsa przyprawione JERK można upiec w piekarniku, lub na grillu.

 

 

Przepisy na dania z Kurczaka 

 

 

Upieczone mięso polewam doskonałym sosem.

Do sosu używam kupionego sosy BBQ, u mnie jest to sos Hainz o bardzo pięknym dymnym zapachu i smaku.
Oczywiście można użyć innego sosu, ale zdecydowanie szukajcie tych dobrej jakości.

Dodatki z jakimi można podawać kurczaka to ryż, ziemniaki lub sałatka ziemniaczana.

Doskonale smakują na gorąco, ale i na zimno.

Pieczony kurczak może być podawany na gorąco na obiad, lub na zimno jako przekąska do piwa.

 

Gorąco polecam to doskonałe danie

 

 

 

Pieczony Kurczak z Jamaiki

 

Składniki:

  • ok 1-1200 kurczaka (u mnie skrzydełka i podudzia)

  • 2-3 łyżki Jerk

  • 2 łyż soli

 

Sos

  • 40 g masła

  • 0,5 szkl. przyprawy BBQ (u mnie Heinz)

  • 1,5-2 łyżki przyprawy Jerk

  • ok. 1 szkl. bulionu

 

 

Przyprawa Jerk (wystarczy na ten przepis)

  • 2 łyżki cebuli suszonej (u mnie Prymat)

  • 2 łyżki czosnku w proszku

  • 4 łyżeczki pieprzu cayen (ostra papryka)

  • 3 łyżeczki pieprzu czarnego

  • 3 łyżeczki tymianku

  • 1,5 łyżki brązowego cukru (ew. 1 białego, ale polecam brązowy)

  • 2 łyżki wędzonej papryki

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku

  • 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków

  • 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski) (Prymat, Kamis, itp)

  • 2 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka chili w płatkach (ja ubiłam w moździerzu papryczki Piri Piri)

 

 

 

 

(Visited 1 047 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Kurczaka myję i wycieram.

Skrzydełka kroję tak jak na zdjęciu.

2
Done

Do dużej miski wkładam całego kurczaka, wsypuję sól i dużą ilość **przyprawy Jerk.
Mieszam całość bardzo dokładnie.

Miskę przykrywam i wstawiam na noc do lodówki.
Ew. jeśli nie mam czasu odstawiam na ok. 2-3h.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 200 st.C.

Kurczaka wyjmuję z lodówki.

Mięso przekładam na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego.
Przykrywam folią.

Piekę ok. 45-50 min.
Wyjmuję z piekarnika, polewam *sosem.

Wstawiam do piekarnika na kolejne 10-15 min.
Teraz już bez przykrycia.

4
Done

*Przygotowanie sosu:

W garnuszku rozpuszczam masło.
Dodaję sos BBQ i przyprawę Jerk, podgrzewam na średnim ogniu, ok. 2 min.

Następnie wlewam bulion. Nie całość, ale na początek połowę.
Sos powinien być średnio gęsty.

Gotuję 2-3 min bez przykrycia na średnim ogniu.

5
Done

Upieczonego kurczaka wyjmuję i podaję na gorąco z dodatkiem ziemniaków.
Kiedy lekko przestygnie jest doskonałą przekąską i doskonale smakuje z sałatką ziemniaczaną.

Smacznego

6
Done

**Przyprawa JERK

Wszystkie składniki mieszam w pojemniku. Trzymam szczelnie zamknięte.

Przyprawa nadaje się do mięs z grilla i pieczonych.

7
Done

Dorota

previous
Pstrąg Pieczony
Knedle z Truskawkami
next
Knedle z Truskawkami
previous
Pstrąg Pieczony
Knedle z Truskawkami
next
Knedle z Truskawkami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »