Jamajski pieczony kurczak jest niezwykle łatwy i szybki do przygotowania.
Pyszny na gorąco i na zimno.
Na pierwszy rzut oka pomyślicie z pewnością, że nie znacie przyprawy JERK, a jest to jedna z najlepszych przypraw do mięs i warzyw.
Można ją kupić w sklepie (klik) , ale ja zdecydowanie polecam zrobienie jej w domu.
Najlepiej zróbcie przyprawę z potrójnej ilości. Przechowujcie w szczelnym pojemniku.
Przyprawy do niej użyte są łatwo dostępne i najczęściej mamy je w domu, szczególnie jeśli lubimy smaki Indii i Meksyku.
Przyprawa Jerk
jest niezwykle aromatyczna, dość ostra i delikatnie słodkawa, ale nie słodka. Doskonale pasuje do drobiu i wieprzowiny.
Mięsa przyprawione JERK można upiec w piekarniku, lub na grillu.
Przepisy na dania z Kurczaka
Upieczone mięso polewam doskonałym sosem.
Do sosu używam kupionego sosy BBQ, u mnie jest to sos Hainz o bardzo pięknym dymnym zapachu i smaku.
Oczywiście można użyć innego sosu, ale zdecydowanie szukajcie tych dobrej jakości.
Dodatki z jakimi można podawać kurczaka to ryż, ziemniaki lub sałatka ziemniaczana.
Doskonale smakują na gorąco, ale i na zimno.
Pieczony kurczak może być podawany na gorąco na obiad, lub na zimno jako przekąska do piwa.
Gorąco polecam to doskonałe danie

SKŁADNIKI
- ok 1-1200 kurczaka (u mnie skrzydełka i podudzia)
- 2-3 łyżki Jerk
- 2 łyż soli
- Sos
- 40 g masła
- 0,5 szkl. przyprawy BBQ (u mnie Heinz)
- 1,5-2 łyżki przyprawy Jerk
- ok. 1 szkl. bulionu
- Przyprawa Jerk (wystarczy na ten przepis)
- 2 łyżki cebuli suszonej (u mnie Prymat)
- 2 łyżki czosnku w proszku
- 4 łyżeczki pieprzu cayen (ostra papryka)
- 3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 3 łyżeczki tymianku
- 1,5 łyżki brązowego cukru (ew. 1 białego, ale polecam brązowy)
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku
- 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
- 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski) (Prymat, Kamis, itp)
- 2 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka chili w płatkach (ja ubiłam w moździerzu papryczki Piri Piri)
przygotowanie
Kurczaka myję i wycieram. Skrzydełka kroję tak jak na zdjęciu.
Do dużej miski wkładam całego kurczaka, wsypuję sól i dużą ilość **przyprawy Jerk.
Mieszam całość bardzo dokładnie.
Miskę przykrywam i wstawiam na noc do lodówki.
Ew. jeśli nie mam czasu odstawiam na ok. 2-3h.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 200 ST.C.
Kurczaka wyjmuję z lodówki. Mięso przekładam na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego.
Przykrywam folią.
Piekę ok. 45-50 min.
Wyjmuję z piekarnika, polewam *sosem.
Wstawiam do piekarnika na kolejne 10-15 min.
Teraz już bez przykrycia.
Upieczonego kurczaka wyjmuję i podaję na gorąco z dodatkiem ziemniaków.
Kiedy lekko przestygnie jest doskonałą przekąską i doskonale smakuje z sałatką ziemniaczaną.
* PRZYGOTOWANIE SOSU
W garnuszku rozpuszczam masło.
Dodaję sos BBQ i przyprawę Jerk, podgrzewam na średnim ogniu, ok. 2 min.
Następnie wlewam bulion. Nie całość, ale na początek połowę.
Sos powinien być średnio gęsty.
Gotuję 2-3 min bez przykrycia na średnim ogniu.
**PRZYPRAWA JERK
Wszystkie składniki mieszam w pojemniku. Trzymam szczelnie zamknięte.
Przyprawa nadaje się do mięs z grilla i pieczonych.