Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Uwielbiam ryby, przypominają mi wakacje nad morzem i na Mazurach. Nie łatwo jest dostać naprawdę świeże ryby, ale kiedy tylko trafię na takie, natychmiast kupuję. Dzisiaj pstrągi w delikatnie maślano-winnym sosie. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Idealne na obiad.
Polecam:)
Pstrąg Pieczony
Składniki:
2 pstrągi (oczyszczone z łusek i wypatroszone)
4 duże gałązki świeżego rozmarynu
4 gałązki natki pietruszki
1 cytryna
2 łyżki masła
¼ szklanki białego wytrawnego wina
Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Oliwa z oliwek
Przepisy na RYBY
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 OC.
Ryby umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Cytrynę sparzyć i wyszorować, podzielić na 8 części.
W naczyniu żaroodpornym umieścić ryby, do środka każdej włożyć po jednej gałązce rozmarynu, natki pietruszki i cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą, na każdej rybie położyć łyżkę masła.
Przykryć papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec ok. 30 min, w trakcie pieczenia wlać białe wino. 10 min przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie.
Ryby można podać z sałatą i ciepłym pieczywem czosnkowym.
Smacznego !
(Visited 6 399 times, 2 visits today)
4 komentarze Ukryj
Pycha 🙂
Uwielbiam tak podaną rybę. W całości, bez zbędnych kombinacji. Wygląda pysznie:)
Dorotko, zmieniasz ludzi na lepsze!
Kochana Moja, bardzo dziękuję:)))