0 0
Pstrąg Pieczony

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pstrąg Pieczony

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Uwielbiam ryby, przypominają mi wakacje nad morzem i na Mazurach.  Nie łatwo jest dostać naprawdę świeże ryby, ale kiedy tylko trafię na takie, natychmiast kupuję. Dzisiaj pstrągi w delikatnie maślano-winnym sosie. Bardzo proste i szybkie  do przygotowania. Idealne na obiad.

Polecam:)

 

2-upieczone

Pstrąg Pieczony

Składniki:

  • 2 pstrągi (oczyszczone z łusek i wypatroszone)

  • 4 duże gałązki świeżego rozmarynu

  • 4 gałązki natki pietruszki

  • 1 cytryna

  • 2 łyżki masła

  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina

  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

  • Oliwa z oliwek

Przepisy na RYBY 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 OC.

  2. Ryby umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

  3. Cytrynę sparzyć i wyszorować, podzielić na 8 części.

  4. W naczyniu żaroodpornym umieścić ryby, do środka każdej włożyć po jednej gałązce rozmarynu, natki pietruszki i cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą, na każdej rybie położyć łyżkę masła.

  5. Przykryć papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika.

  6. Piec ok. 30 min, w trakcie pieczenia wlać białe wino. 10 min przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie.

Ryby można podać z sałatą i ciepłym pieczywem czosnkowym.

Smacznego !

ryby-surowe

ryby-2szt

 

 

 

 

(Visited 6 927 times, 1 visits today)

Dorota

Muffiny z Truskawkami
previous
Babeczki Cytrynowe z Truskawkami
next
Pieczony Kurczak po Jamajsku – przepyszny
Muffiny z Truskawkami
previous
Babeczki Cytrynowe z Truskawkami
next
Pieczony Kurczak po Jamajsku – przepyszny

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »