W weekend postanowiliśmy razem z moim synkiem Tadziem upiec coś, czego jeszcze do tej pory nie próbowaliśmy.
Miało być bardzo łatwe i szybkie, żeby na efekt nie trzeba było długo czekać. No i miało być z kremem bo Tadzio bardzo chciał dekorować rękawem cukierniczym. W takich szybkich, łatwych i z kremem wypiekach, moim zdaniem najlepsi są Amerykanie. Znalazłam więc przepis na bardzo szybkie babeczki cytrynowe z maślanym cytrynowym kremem, a od siebie do środka włożyłam truskawki.
Babeczki są pyszne, ale bardzo słodkie. Zdecydowanie polecam na dziecięce imprezy. Świetnie się je przechowuje, musimy tylko pamiętać, że jeśli trzymamy je w lodówce to trzeba wyjąć je chociaż godzinę wcześniej, żeby krem miał czas zmięknąć, bo tylko miękki jest naprawdę smaczny.
Z podanego przepisu wychodzi 12 szt średniej wielkości babeczek. MOżna do środka włożyć również inne owoce, borówki, jabłka, maliny lub jeżyny.
Doskonała zabawa z dziećmi i pewny efekt, ważne, aby produkty użyte do pieczenia były w temperaturze pokojowej.
Smacznego 🙂
[mp_image id=”10247″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”none,15,none,none”]
Babeczki cytrynowe z truskawkami
Składniki na 10-12 szt.
Babeczki:
-
115 g bardzo miękkiego masła
-
2/3 szklanki cukru
-
2 jajka (L)
-
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
-
2 łyżeczki wrzątku
-
1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/4 łyżeczki soli
-
2/3 szklanki mleka (2% lub 3,2 %)
-
skórka otarta z 1/2 cytryny
-
1/4 łyżeczki żółtego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie)
-
12 szt. małych truskawek oczyszczonych
Krem maślany
-
130 g bardzo miękkiego masła
-
1 1/4 szklanki cukru pudru
-
2 łyżeczki soku z cytryny
-
1 łyżeczka mleka
-
1/4 łyżeczki żółtego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie) u mnie Dr. Oetker
Przepisy na babeczki i Muffiny
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
W miseczce połączyć kwasek z wrzątkiem dokładnie wymieszać.
W misie miksera połączyć masło z cukrem i jajkami, zmiksować płaską końcówką, wlać kwasek cytrynowy i skórkę cytrynową, zmiksować na średnich obrotach do całkowitego połączenia, powinna powstać gładka masa.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać.
Do masy maślanej wsypać mąkę, miksować na niskich obrotach, wolno wlewać mleko.
Miksujemy do chwili kiedy składniki się połączą.
Jeśli dodajemy barwnik, to na koniec dodajemy go do masy i miksujemy, żeby bardzo dokładnie połączył się z ciastem.
W formie do muffinów umieszczamy papilotki (u mnie sztywne, kartonowe, ale mogą być zwykle papierowe).
Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości, do każdej wkładamy truskawkę i wciskamy ją w ciasto.
Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 175 st.C. i pieczemy do zrumienienia 13 – 16 min. Pieczemy do suchego patyczka, sprawdzamy wkłuwając patyczek w ciasto w miejscu gdzie nie ma truskawki.
Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.
Przygotowanie kremu maślanego:
W misie miksera umieścić masło, mleko i sok z cytryny, miksować na średnich obrotach przez
5-6 min, masło powinno być bardzo puszyste i lekkie, będziemy mieć wrażenie, że zrobiło się go więcej. Wsypujemy cukier puder (musi być bez grudek, więc można przesiać go przez sitko). Miksujemy na średnich lub wysokich obrotach przez ok. 5 min, do całkowitego połączenia i jeszcze dłużej. Masa będzie bardzo puszysta i jasna, prawie biała.
Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy jeszcze 2 min.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z gwiazdkową tylką lub do mocnej torebki strunowej, obcinamy końcówkę.
Zimne babeczki dekorujemy kremem, ew dodajemy małą truskawkę.
Jeśli nie mamy rękawa można babeczki posmarować kremem przy pomocy noża i np. posypać posypką cukrową.
Smacznego 🙂
1 komentarz
Cudne babeczki w moich ulubionych smakach, ach porywam jedną 😉