0 0
Śledzie Marynowane

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Śledzie Marynowane

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis mojej babci, klasyczny , szybki i łatwy. Takie śledzie zawsze mam w lodówce, nawet nie z okazji świąt, ale po prostu dlatego, że bardzo je lubimy.

Najsmaczniejsze z ciemnym chlebem, szczerze polecam 🙂

 

Śledzie Marynowane

Śledzie Marynowane

Składniki

500 g śledzi w oleju typu matias

2-3 łyżki soku z cytryny

1 duża cebula biała

4 ziarna ziela angielskiego

3 liście laurowe

1,5 szklanki oleju rzepakowego

(Visited 340 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki. Wlać do ryby sok z cytryny, zamieszać.
Odcedzić.

2
Done

Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w cienkie półplasterki.

3
Done

Olej wlać do garnka i zagotować, powinien lekko wrzeć. Zdjąć z ognia i po 2-3 min, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i cebulę.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

4
Done

W szklanym naczyniu lub w słoikach układać na przemian cebulę z ok. 2-3 łyżkami oleju,
a na to kłaść kawałki śledzi, następnie kolejna warstwa cebuli z olejem i znowu śledzie.
Na koniec wlać postały olej z przyprawami. Słoiki dokładnie zamknąć i wstawić do lodówki
na minimum 3-4 dni.

Pyszne z ciemnym razowym chlebem.
Smacznego :)

5
Done

Dorota

previous
Keks Biszkoptowy
Makowiec Zwijany Klasyczny
next
Strucla Makowa – Makowiec Zawijany
previous
Keks Biszkoptowy
Makowiec Zwijany Klasyczny
next
Strucla Makowa – Makowiec Zawijany

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię