Składniki
-
500 g mąki pszennej
-
50 g świeżych drożdzy
-
125 g cukru
-
1 cukier wanilinowy
-
4 żółtka
-
180 ml ciepłego 2% mleka
-
100 g roztopionego i wystudzonego masła
-
skórka otarta z 1/2 cytryny
-
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
-
400 g masy makowej
-
ponadto do przybrania
-
kandyzowana skórka pomarańczowa
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Lekki drożdżowy placek, a w nim pyszna, słodka i bogata w bakalie, masa makowa. Masę oczywiście można kupić w sklepie, jeśli tak zrobicie, nie dodawajcie do niej piany z białek, jedynie ekstra porcję siekanych bakalii i orzechów, ewentualnie jedną lub dwie łyżki prawdziwego miodu.
To wystarczy, a makowiec z pewnością będzie pyszny i słodki.
Przepisy na MAKOWCE 🎄🎄🎄
Filmy z przepisami na ŚWIĘTA
🎄🎄🎄
Kandyzowana Skórka Pomarańczowa
dodatek do ciast i deserów
Steps
1
Done
|
Mleko wlać do miski, rozpuścić w nim drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą, lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min do wyrośnięcia. |
2
Done
|
W misie miksera połączyć pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytrusów. Jeśli wyrabiamy ręcznie zagniatamy boki do środkam zajmie to ok. 10 min. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 h. Ciasto powinno |
3
Done
|
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę, lekko zagniatamy. Dzielimy na dwie równe części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 30 x 20 cm) lub mniejszy. Na środek każdego prostokąta wykładamy po połowie masy makowej, przy pomocy łopatki |
4
Done
|
Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku, zlepiamy brzegi i zaginamy je pod spód. Widelcem nakłuwamy wierzch ciasta, aby nie pękało w czasie pieczenia. Makowiec zawijamy ścisło w papier do pieczenia (ścisło, czyli zawijamy tak aby papier dotykał Makowce układamy na blasze do pieczenia lub wkładamy, każdy w formę keksową, zlepienie powinno znaleźć się na spodzie. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. |
5
Done
|
Nagrzewamy piekarnik do 175 st.C. z termoobiegiemDo gorącego piekarnika wstawiamy makowce i pieczemy przez 35 - 40 min. Wyjmujemy i odstawiamy na ok. 5-7 min do przestygnięcia. Zimny makowiec lukrujemy i ozdabiamy drobno posiekaną kandyzowaną skórką z pomarańczy. Smacznego 🎄🎄🎄 |
6
Done
|
2 komentarze Ukryj
Jesli nie mam termo obiegu w piekarniku tao taka sama temp 175, czy 180 mozna ???
Bez termoobiegi temperatura 180 st.C