Lekki drożdżowy placek, a w nim pyszna, słodka i bogata w bakalie, masa makowa.
Masę oczywiście można kupić w sklepie, jeśli tak zrobicie, nie dodawajcie do niej piany z białek, jedynie ekstra porcję siekanych bakalii i orzechów, ewentualnie jedną lub dwie łyżki prawdziwego miodu.
To wystarczy, a makowiec z pewnością będzie pyszny i słodki.
Przepisy na MAKOWCE 🎄🎄🎄
Filmy z przepisami na ŚWIĘTA

SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdzy
- 125 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka
- 180 ml ciepłego 2% mleka
- 100 g roztopionego i wystudzonego masła
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 400 g masy makowej
przygotowanie
Mleko wlać do miski, rozpuścić w nim drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać.
Przykryć folią spożywczą, lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min do wyrośnięcia.
W misie miksera połączyć pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytrusów.
Wlać wyrośnięty zaczyn i zacząć wyrabianie (można łīżką lub przy pomocy haka) wlać żółtka,
wyrabiać. Następnie wlać masło i wyrabiać jeszcze przez ok. 6-7 min, na średnich obrotach.
Jeśli wyrabiamy ręcznie zagniatamy boki do środkam zajmie to ok. 10 min. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki.
Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 h. Ciasto powinno
co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę, lekko zagniatamy.
Dzielimy na dwie równe części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 30 x 20 cm) lub mniejszy.
Na środek każdego prostokąta wykładamy po połowie masy makowej, przy pomocy łopatki
lub płaskiego noża rozsmarowujemy równą warstwę, pozostawiając po 2-3 cm czystego
ciasta z każdej strony.
Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku, zlepiamy brzegi i zaginamy je pod spód. Widelcem nakłuwamy wierzch ciasta,
aby nie pękało w czasie pieczenia.
Makowiec zawijamy ścisło w papier do pieczenia (ścisło, czyli zawijamy tak aby papier dotykał
do ciasta, nie ściskamy dodatkowo).
Makowce układamy na blasze do pieczenia lub wkładamy, każdy w formę keksową, zlepienie powinno znaleźć się na spodzie.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min.
NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Do gorącego piekarnika wstawiamy makowce i pieczemy przez 35 - 40 min.
Wyjmujemy i odstawiamy na ok. 5-7 min do przestygnięcia.
Następnie wyjmujemy i odwijamy z papieru.
Zimny makowiec lukrujemy i ozdabiamy drobno posiekaną kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Kandyzowana Skórka Pomarańczowa
dodatek do ciast i deserów
2 komentarze
Jesli nie mam termo obiegu w piekarniku tao taka sama temp 175, czy 180 mozna ???
Bez termoobiegi temperatura 180 st.C