Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdzy
- 125 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka
- 180 ml ciepłego 2% mleka
- 100 g roztopionego i wystudzonego masła
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 400 g masy makowej
ponadto do przybrania
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Lekki drożdżowy placek, a w nim pyszna, słodka i bogata w bakalie, masa makowa. Masę oczywiście można kupić w sklepie, jeśli tak zrobicie, nie dodawajcie do niej piany z białek, jedynie ekstra porcję siekanych bakalii i orzechów, ewentualnie jedną lub dwie łyżki prawdziwego miodu. To wystarczy, a makowiec z pewnością będzie pyszny i słodki.
Steps
1 Done | Mleko lać do miski, rozpuścić w nim drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać. |
2 Done | W misie miksera połączyć pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytrusów. |
3 Done | Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę, lekko zagniatamy. |
4 Done | Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku, zlepiamy brzegi i zaginamy je pod spód. |
5 Done | Nagrzewamy piekarnik do 175 % z termoobiegiem.Do gorącego piekarnika wstawiamy makowce i pieczemy przez 35 - 40 min. |
6 Done |
2 komentarze Ukryj
Jesli nie mam termo obiegu w piekarniku tao taka sama temp 175, czy 180 mozna ???
Bez termoobiegi temperatura 180 st.C