Moje ulubione śledzie w sosie z musztardą francuską gruboziarnistą.
Zawsze czekam na nie z niecierpliwością i jem nie tylko w Wigilię, ale również przez kolejne dni świąt, a nawet w nowy rok.
Polecam bo to naprawdę pyszna wersja śledzi. Przygotujcie je 1-2 dni przed podaniem i pozwólcie dobrze się ,,przegryźć” w lodówce 🙂

SKŁADNIKI
- 400 g śledzi w oleju typu matias
- 2 duże cebule czerwone
- 2 łyżki majonezu „Kieleckiego”
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
- pieprz świeżo mielony
przygotowanie
Śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki.
Musztardę, jogurt i majonez wymieszać razem,
doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić.
Cebulę posiekać drobno, posolić, odstawić na 10 min.
Odcisnąć nadmiar soku w papierowy ręcznik.
W szklanym naczyniu wymieszać dokładnie śledzie, sos i cebulę. Odstawić na min. 1 dzień w chłodne miejsce.
Podawać z ciemnym chlebem.