Pyszny Kulebiak Krucho-Drożdżowy z kapustą i grzybami. Idealny dodatek do czerwonego barszczu.
Kulebiak jest daniem postnym, więc doskonale nadaje się na wigilijny stół.

SKŁADNIKI
- NA CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE
- ok. 40 g świeżych drożdzy
- 3 łyżki śmietany 18%
- 400 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 2 Jajka
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- NA FARSZ
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 kg kapusty kiszonej
- 200 g grzybów leśnych
- 2 szczypty kminku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- olej rzepakowy do smażenia
- do posmarowania ciasta jajko
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHO-DROŻDŻOWEGO
W miseczce połączyć pokruszone drożdże i śmietanę, mieszać do chwili kiedy całkowicie się połączą.
W misie malaksera umieścić mąkę, sól, cukier, masło pokrojone w kostkę, jajka i masę drożdżową. Zmiksować dokładnie do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto. Ciasto będzie gęste i zwarte.
Wyłożyć je na lekko oprószoną mąką stolnicę. Odciąć kawałek jeśli będziemy robić ozdoby, wystarczy kawałek wielkość mandarynki, odłożyć.
Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 35 x 25 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 min. lub czas stygnięcia farszu.
PRZYGOTOWANIE FARSZU
Cebulę obrać, przekroić na pół, posiekać drobno.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
Grzyby leśne, pokroić na kawałki. Jeśli mamy grzyby suszone, namoczyć w gorącej wodzie, odstawić na 20 min, następnie posiekać.
Kapustę odcisną z soku, sok zachować. Kapustę pokroić średnio drobno.
Na dużej patelni lub w sporym garnku rozgrzać ok. 2-3 łyżek oleju, Wrzucić cebulę i zeszklić ją na średnim ogniu, mieszać.
Dodać kminek zamieszać, dodać pieczarki i grzyby leśne, zamieszać smażyć ok. 5 min.
Dodać kapustę wymieszać wszystkie składniki. Przykryć naczynie i ma sporym ogniu dusić ok. 20-30 min. Od czasu do czasu odkrywać i mieszać.
Jeśli warzywa będą suche dolać trochę soku z kapusty, ok. 0,5 szklanki. Uważajmy bo farsz musi być suchy, żeby nie rozmoczyć ciasta, nie może jednak przywierać do naczynia w trakcie smażenia.
Próbujemy masę, kiedy kapusta jest lekko miękkawa, wyłączamy gaz i odstawiamy farsz do wystygnięcia.
Na ciasto wykładamy zimny lub letni farsz, rozprowadzamy po całym cieście zostawiamy jednak z jednej strony na dłuższym boku nieco wolnego ciasta, będzie to spód kulebiaka (zobaczcie film jak najlepiej to zrobić).
Ostrożnie zwijamy ciasto z farszem w roladę.
Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub widelcem robimy na wierzchu kilka dziurek zapobiegną pękaniu ciasta.
Zachowane ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy foremek do pierników wycinamy kilka ciastek, można również zrobić ozdoby ręcznie, jeśli mamy takie zdolności, ja wycinam.
Kulebiak smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Układamy ozdoby, ponownie smarujemy je cienko jajkiem.
Przygotowujemy formę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia. Forma musi być równa lub dłuższa niż kulebiak.
Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 30 min.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 175 ST.C Z TERMOOBIEGIEM.
Kulebiak pieczemy 40-45 min, do suchego patyczka.
Wyjmujemy upieczone ciasto i zostawiamy do przestygnięcia na 10 min.
Wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i studzimy na kratce, lub kroimy i od razu podajemy.
Doskonały dodatek do czerwonego barszczu. |