Składniki
-
na ciasto krucho-drożdżowe
-
ok. 40 g świeżych drożdzy
-
3 łyżki śmietany 18%
-
400 g mąki pszennej
-
150 g zimnego masła
-
2 Jajka
-
szczypta soli
-
0,5 łyżeczki cukru
-
na farsz
-
400 g pieczarek
-
1 duża cebula
-
1 kg kapusty kiszonej
-
200 g grzybów leśnychmogą być mrożone
-
2 szczypty kminku
-
0,5 łyżeczki pieprzu
-
olej rzepakowy do smażenia
-
do posmarowania ciasta jajko
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny Kulebiak Krucho-Drożdżowy z kapustą i grzybami. Idealny dodatek do czerwonego barszczu.
Kulebiak jest daniem postnym, więc doskonale nadaje się na wigilijny stół.
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciasta krucho-drożdżowegoW miseczce połączyć pokruszone drożdże i śmietanę, mieszać do chwili kiedy całkowicie się połączą. |
2
Done
|
W misie malaksera umieścić mąkę, sól, cukier, masło pokrojone w kostkę, jajka i masę drożdżową. Zmiksować dokładnie do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto. Ciasto będzie gęste i zwarte. |
3
Done
|
Przygotowanie farszuCebulę obrać, przekroić na pół, posiekać drobno. |
4
Done
|
Na dużej patelni lub w sporym garnku rozgrzać ok. 2-3 łyżek oleju, Wrzucić cebulę i zeszklić ją na średnim ogniu, mieszać. |
5
Done
|
Na ciasto wykładamy zimny lub letni farsz, rozprowadzamy po całym cieście zostawiamy jednak z jednej strony na dłuższym boku nieco wolnego ciasta, będzie to spód kulebiaka (zobaczcie film jak najlepiej to zrobić). |
6
Done
|
Zachowane ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy foremek do pierników wycinamy kilka ciastek, można również zrobić ozdoby ręcznie, jeśli mamy takie zdolności, ja wycinam. |
7
Done
|
Przygotowujemy formę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia. Forma musi być równa lub dłuższa niż kulebiak. |
8
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C z termoobiegiem.Kulebiak pieczemy 40-45 min, do suchego patyczka. |
9
Done
|