Składniki
na ciasto krucho-drożdżowe
- ok. 40 g świeżych drożdzy
- 3 łyżki śmietany 18%
- 400 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 2 Jajka
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cukru
na farsz
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 kg kapusty kiszonej
- 200 g grzybów leśnychmogą być mrożone
- 2 szczypty kminku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- olej rzepakowy do smażenia
- do posmarowania ciasta jajko
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny Kulebiak Krucho-Drożdżowy z kapustą i grzybami. Idealny dodatek do czerwonego barszczu.
Kulebiak jest daniem postnym, więc doskonale nadaje się na wigilijny stół.
Steps
1 Done | Przygotowanie ciasta krucho-drożdżowegoW miseczce połączyć pokruszone drożdże i śmietanę, mieszać do chwili kiedy całkowicie się połączą. |
2 Done | W misie malaksera umieścić mąkę, sól, cukier, masło pokrojone w kostkę, jajka i masę drożdżową. Zmiksować dokładnie do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto. Ciasto będzie gęste i zwarte. |
3 Done | Przygotowanie farszuCebulę obrać, przekroić na pół, posiekać drobno. |
4 Done | Na dużej patelni lub w sporym garnku rozgrzać ok. 2-3 łyżek oleju, Wrzucić cebulę i zeszklić ją na średnim ogniu, mieszać. |
5 Done | Na ciasto wykładamy zimny lub letni farsz, rozprowadzamy po całym cieście zostawiamy jednak z jednej strony na dłuższym boku nieco wolnego ciasta, będzie to spód kulebiaka (zobaczcie film jak najlepiej to zrobić). |
6 Done | Zachowane ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy foremek do pierników wycinamy kilka ciastek, można również zrobić ozdoby ręcznie, jeśli mamy takie zdolności, ja wycinam. |
7 Done | Przygotowujemy formę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia. Forma musi być równa lub dłuższa niż kulebiak. |
8 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C z termoobiegiem.Kulebiak pieczemy 40-45 min, do suchego patyczka. |
9 Done |