• Home
  • Ciasta
  • Kulebiak z Kapustą i Grzybami – Krucho-Drożdżowy
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

na ciasto krucho-drożdżowe
ok. 40 g świeżych drożdzy
3 łyżki śmietany 18%
400 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
2 Jajka
szczypta soli
0,5 łyżeczki cukru
na farsz
400 g pieczarek
1 duża cebula
1 kg kapusty kiszonej
200 g grzybów leśnych mogą być mrożone
2 szczypty kminku
0,5 łyżeczki pieprzu
olej rzepakowy do smażenia
do posmarowania ciasta jajko

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kulebiak z Kapustą i Grzybami – Krucho-Drożdżowy

  • Średni

Składniki

  • na ciasto krucho-drożdżowe

  • na farsz

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny Kulebiak Krucho-Drożdżowy z kapustą i grzybami. Idealny dodatek do czerwonego barszczu.

Kulebiak jest daniem postnym, więc doskonale nadaje się na wigilijny stół.

Kulebiak z Kapustą i Grzybami

(Visited 736 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta krucho-drożdżowego

W miseczce połączyć pokruszone drożdże i śmietanę, mieszać do chwili kiedy całkowicie się połączą.

2
Done

W misie malaksera umieścić mąkę, sól, cukier, masło pokrojone w kostkę, jajka i masę drożdżową. Zmiksować dokładnie do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto. Ciasto będzie gęste i zwarte.
Wyłożyć je na lekko oprószoną mąką stolnicę. Odciąć kawałek jeśli będziemy robić ozdoby, wystarczy kawałek wielkość mandarynki, odłożyć.
Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 35 x 25 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 min. lub czas stygnięcia farszu.

3
Done

Przygotowanie farszu

Cebulę obrać, przekroić na pół, posiekać drobno.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
Grzyby leśne, pokroić na kawałki. Jeśli mamy grzyby suszone, namoczyć w gorącej wodzie, odstawić na 20 min, następnie posiekać.
Kapustę odcisną z soku, sok zachować. Kapustę pokroić średnio drobno.

4
Done

Na dużej patelni lub w sporym garnku rozgrzać ok. 2-3 łyżek oleju, Wrzucić cebulę i zeszklić ją na średnim ogniu, mieszać.
Dodać kminek zamieszać, dodać pieczarki i grzyby leśne, zamieszać smażyć ok. 5 min.
Dodać kapustę wymieszać wszystkie składniki. Przykryć naczynie i ma sporym ogniu dusić ok. 20-30 min. Od czasu do czasu odkrywać i mieszać.
Jeśli warzywa będą suche dolać trochę soku z kapusty, ok. 0,5 szklanki. Uważajmy bo farsz musi być suchy, żeby nie rozmoczyć ciasta, nie może jednak przywierać do naczynia w trakcie smażenia.
Próbujemy masę, kiedy kapusta jest lekko miękkawa, wyłączamy gaz i odstawiamy farsz do wystygnięcia.

5
Done

Na ciasto wykładamy zimny lub letni farsz, rozprowadzamy po całym cieście zostawiamy jednak z jednej strony na dłuższym boku nieco wolnego ciasta, będzie to spód kulebiaka (zobaczcie film jak najlepiej to zrobić).
Ostrożnie zwijamy ciasto z farszem w roladę.
Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub widelcem robimy na wierzchu kilka dziurek zapobiegną pękaniu ciasta.

6
Done

Zachowane ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy foremek do pierników wycinamy kilka ciastek, można również zrobić ozdoby ręcznie, jeśli mamy takie zdolności, ja wycinam.
Kulebiak smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Układamy ozdoby, ponownie smarujemy je cienko jajkiem.

7
Done

Przygotowujemy formę do pieczenia, wykładamy ją papierem do pieczenia. Forma musi być równa lub dłuższa niż kulebiak.
Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 30 min.

8
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C z termoobiegiem.

Kulebiak pieczemy 40-45 min, do suchego patyczka.
Wyjmujemy upieczone ciasto i zostawiamy do przestygnięcia na 10 min.
Wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i studzimy na kratce, lub kroimy i od razu podajemy.

9
Done

Doskonały dodatek do czerwonego barszczu.

Dorota

Boczek rolowany
previous
Boczek Rolowany – domowa wędlina
Pieczona Polędwica
next
Pieczona Polędwica Wieprzowa Faszerowana (film – krok po kroku)
Boczek rolowany
previous
Boczek Rolowany – domowa wędlina
Pieczona Polędwica
next
Pieczona Polędwica Wieprzowa Faszerowana (film – krok po kroku)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię