Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Polędwica wieprzowa to jedno z popularniejszych mięs i dość często gości na naszym stole. Przygotowana z tego przepisu polędwica świetnie udaje dziczyznę, ma intensywny smak i jest bardzo soczysta.
Mięso można nafaszerować i zawinąć w folię, a następnie przez noc przechowywać w lodówce.
Polędwicę pieczemy przed samym podaniem, nie odgrzewamy jej i nie odsmażamy bo będzie twarda i sucha. Tak samo postępujemy z polędwicą wołową, ten rodzaj mięsa potrzebuje naprawdę krótkiej obróbki cieplne, w przypadku polędwicy wieprzowej wystarczy ok. 25-30 min i mięso jest gotowe nawet z nadzieniem.
Polędwiczki zawijamy pojedynczo, każdą w osobny foliowy pakunek. Jedna polędwiczka wystarczy do nakarmienia dwóch dorosłych osób, oczywiście z dodatkiem np. pieczonych ziemniaków lub puree ziemniaczanego .
Tak upieczona polędwica, będzie doskonała na świąteczny obiad. Polecam.
![przepisy mięso, mięso przepisy, polędwica, polędwica przepis, polędwica wieprzowa, polędwica wieprzowa przepisy, przepisy, polędwica wołowa, polędwiczki, polędwiczki wieprzowe, jak upiec polędwiczki wieprzowe, pieczona polędwica, pieczona polędwica wieprzowa przepisy, pieczona polędwica, mięso pieczone, jak upiec mięso, jak upiec mięso przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,](https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2015/11/przepisy.jpg)
Polędwica Wieprzowa Faszerowana
Składniki na pieczoną polędwicę:
- 2 polędwice wieprzowe (ok. 800 g)
- 1 średnie jabłko lub 1/2 dużego (Jonagold, Ligol, inne)
- 1 mała czerwona cebula
- 200 g sera pleśniowego blue (Rokpol, Lazur, Gorgonzola)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki tymianku (suszonego)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- Sok z cytryny
- Gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki masła
- Nitka kuchenna lub sznurek bawełniany
Sposób przygotowania pieczonej polędwicy:
Nadzienie:
Jabłko obrać, usuną gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w cienkie półplasterki. Ser pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Przygotowanie mięsa:
Polędwicę myjemy i dokładnie wycieramy w papierowy ręcznik. Usuwamy tłuszcz i błonki.
Mięso przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, powinien powstać prosty kawałek mięsa ( jak na filmie). Mięso przykrywamy kawałkiem foli spożywczej i rozbijamy lekko tłuczkiem,
żeby wyrównać i nieco zwiększyć płat.
Mięso lekko skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Na środku, wzdłuż polędwiczki, kładziemy połowę przygotowanego nadzienia, ścisło zwijamy mięso.
Związujemy je nicią kuchenną w kilku miejscach. Pod nicią powinna znaleźć się gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
Z wierzchu oprószamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Układamy na każdej polędwiczce masło pokrojone w plastry. Zawijamy Każdy kawałek mięsa w osobny kawałek foli aluminiowej.
Pieczemy w 200 st. C. przez 20-25 min.
Upieczone mięso wyjmujemy i pozostawiamy na 5 min. nie odwijając go z folii.
Następnie otwieramy folię, zlewamy powstały sos do garnuszka.
Garnek z sosem stawiamy na dużym ogniu i pozwalamy, aby gotował się bez przykrycia przez 5-7 min., do chwili kiedy lekko zgęstnieje.
Polędwicę kroimy na plastry, polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Smacznego 🙂
Dodatki do pieczonej polędwicy:
Pieczone Ziemniaki z rozmarynem
2 komentarze Ukryj
Dorotko, przepisik cudo! piekny filmik -majsterszyk, mam 3 zamrozone na niedzielke bedzie jak znalazl,pozdrawiam
Dziękuję i baardzo się cieszę Kasiu 😀