Polędwica wieprzowa to jedno z popularniejszych mięs i dość często gości na naszym stole.
Przygotowana z tego przepisu polędwica świetnie udaje dziczyznę, ma intensywny smak i jest bardzo soczysta.
Mięso można nafaszerować i zawinąć w folię, a następnie przez noc przechowywać w lodówce.
Polędwicę pieczemy przed samym podaniem, nie odgrzewamy jej i nie odsmażamy bo będzie twarda i sucha. Tak samo postępujemy z polędwicą wołową, ten rodzaj mięsa potrzebuje naprawdę krótkiej obróbki cieplne, w przypadku polędwicy wieprzowej wystarczy ok. 25-30 min i mięso jest gotowe nawet z nadzieniem.
Polędwiczki zawijamy pojedynczo, każdą w osobny foliowy pakunek. Jedna polędwiczka wystarczy do nakarmienia dwóch dorosłych osób, oczywiście z dodatkiem np. pieczonych ziemniaków lub puree ziemniaczanego .
Tak upieczona polędwica, będzie doskonała na świąteczny obiad. Polecam.
Polędwica Wieprzowa Faszerowana
Składniki na pieczoną polędwicę:
-
2 polędwice wieprzowe (ok. 800 g)
-
1 średnie jabłko lub 1/2 dużego (Jonagold, Ligol, inne)
-
1 mała czerwona cebula
-
200 g sera pleśniowego blue (Rokpol, Lazur, Gorgonzola)
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
-
2 łyżeczki tymianku (suszonego)
-
2 łyżeczki papryki słodkiej
-
Sok z cytryny
-
Gałązki świeżego rozmarynu
-
2 łyżki masła
-
Nitka kuchenna lub sznurek bawełniany
Sposób przygotowania pieczonej polędwicy:
Nadzienie:
Jabłko obrać, usuną gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w cienkie półplasterki. Ser pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Przygotowanie mięsa:
Polędwicę myjemy i dokładnie wycieramy w papierowy ręcznik. Usuwamy tłuszcz i błonki.
Mięso przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, powinien powstać prosty kawałek mięsa ( jak na filmie). Mięso przykrywamy kawałkiem foli spożywczej i rozbijamy lekko tłuczkiem,
żeby wyrównać i nieco zwiększyć płat.
Mięso lekko skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Na środku, wzdłuż polędwiczki, kładziemy połowę przygotowanego nadzienia, ścisło zwijamy mięso.
Związujemy je nicią kuchenną w kilku miejscach. Pod nicią powinna znaleźć się gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
Z wierzchu oprószamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Układamy na każdej polędwiczce masło pokrojone w plastry. Zawijamy Każdy kawałek mięsa w osobny kawałek foli aluminiowej.
Pieczemy w 200 st. C. przez 20-25 min.
Upieczone mięso wyjmujemy i pozostawiamy na 5 min. nie odwijając go z folii.
Następnie otwieramy folię, zlewamy powstały sos do garnuszka.
Garnek z sosem stawiamy na dużym ogniu i pozwalamy, aby gotował się bez przykrycia przez 5-7 min., do chwili kiedy lekko zgęstnieje.
Polędwicę kroimy na plastry, polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Smacznego 🙂
Dodatki do pieczonej polędwicy:
Pieczone Ziemniaki z rozmarynem
2 komentarze
Dorotko, przepisik cudo! piekny filmik -majsterszyk, mam 3 zamrozone na niedzielke bedzie jak znalazl,pozdrawiam
Dziękuję i baardzo się cieszę Kasiu 😀