Jak to zrobiłam, krok po kroku:
[/mp_t
Zupa Grzybowa
Składniki:
- 1 duża włoszczyzna bez kapusty (z natką pietruszki i selera)
- 500 gr grzybów leśnych (podgrzybków, maślaków)
- 1 średnia cebula
- 3-4 ziemniaki (średnie)
- Sól
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- Olej i 1 łyżka masła do smażenia
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i ziemniaki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę (wielkość taką jaką lubicie).
Dokładnie umyć natkę z pietruszki i natkę z selera, związać w węzełek nicią kuchenną.
Do dużego garnka wlać 3 l wody, wrzucić pokrojone warzywa (bez ziemniaków), węzełek z natek i przyprawy, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości przez ok. 20 min.
Cebulę obrać pokroić w średnią kostkę, grzyby dokładnie oczyścić (jeśli myjemy wodą, zrobić to szybko a następnie papierowym ręcznikiem osuszyć do sucha). Grzyby pokroić na średniej kawałki.
Na dużej patelni rozgrzać olej z łyżkę masła, wrzucić cebulę, chwilę obsmażyć a następnie dodać pokrojone grzyby, wymieszać. Smażyć na dużym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu poruszać patelnią podrzucając grzyby. Smażyć ok. 3-5 min do chwili, kiedy zobaczymy, że cebula zaczyna się lekko przyrumieniać. Przełożyć do gotujących się warzyw, dodać pokrojone ziemniaki, zamieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować przez ok. 15 – 20 min.
Zupę gotujemy do chwili kiedy ziemniaki będą miękkie. Wyłączyć.
Podajemy gorącą posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Dla chętnych z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany i świeżą bagietką.
Smacznego.