0 0
Pasztet Drobiowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pasztet Drobiowy

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny i łatwy pasztet drobiowy, u mnie jedynie z dwóch rodzajów mięsa drobiowego czyli kurczaka i indyka, ale można użyć również kaczki, gęsi lub bażanta. Ta wersja jest najłatwiejsza, ale tym samym pyszna, pasztet jest delikatny i miękkie, smakuje bardzo dzieciom.

Doskonały na święta i Wielkanoc. Doskonale smakuje z dodatkiem chrzanu, marynowanych grzybków, borówkami lub pysznym sosem tatarskim na który przepis znajdziecie tutaj (klik)

Pasztet po całkowitym wystudzeniu, można zapakować w folię aluminiową, lub w papier do pieczenia i folię, a następnie zamrozić.
Rozmrażamy pasztet wyjmując go dzień przed podaniem i zostawiamy na dzień i noc w lodówce, lub na noc na kuchennym blacie. Polecam 🙂

 

pasztet-drobiowy

Pasztet Drobiowy

Składniki:

  • ok. 220 dkg mięsa z drobiu, u mnie:
  • 2 szt średniej wielkości ćwiartek z kurczaka
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 duże golonki z indyka
  • 22 dkg. wątróbki z indyka

można dodać również mięso z kaczki, bażanta, gęsi.

do przyprawienia mięsa:

  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
do duszenia mięsa:
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
ponadto:
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka

Sposób przygotowania pasztetu drobiowego:

Mięso umyć, osuszyć, dokładnie oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odłożyć na ok. 1 godz, lub na całą noc  zimne miejsce.

W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, obsmażyć mięso z każdej strony. Do mięsa wrzucić ziele angielskie, liście laurowe, cebulę i marchew, przykryć garnek. Zmniejszyć płomień pod garnkiem, dusić mięso ok. 45-60 min. Nie odkrywać w trakcie duszenia.

Uduszone mięso i warzywa odkryć, wyjąć z garnka (sosu z duszenia nie wylewać), wystudzić.

Mięso oddzielić  bardzo dokładnie od kości, uważajmy szczególnie na golonki z indyka.
Kajzerki namoczyć w sosie z duszenia mięsa.

Mięso, warzywa i kajzerki zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa, lub w malakserze.
Spróbować masę, jeśli trzeba doprawić solą lub pieprzem.
Do masy mięsnej wbić jajka i bardzo dokładnie wymieszać.

Foremki–keksowe wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 2 szt. 25×10 cm i 20×10 cm).
Foremki napełnić mięsem bardzo ściśle, można postukać foremką w blat, żeby mięso dobrze się ubiło.

Pasztety pieczemy w 175 st.C. z termoobiegiem przez 45-50 min, do suchego patyczka.

Wyjmujemy i studzimy, następnie wyjmujemy z formy. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

pasztet-drobiowy-2
  • domowy-pasztet-drobiowy
  • Pasztet Domowy

 

 

Więcej przepisów na domowe pasztety znajdziecie tutaj:

Pasztet Domowy

(Visited 8 291 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Zupa Grzybowa – Postna
Makowiec Przepis
next
Makowiec z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem
previous
Zupa Grzybowa – Postna
Makowiec Przepis
next
Makowiec z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię