Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny i łatwy pasztet drobiowy, u mnie jedynie z dwóch rodzajów mięsa drobiowego czyli kurczaka i indyka, ale można użyć również kaczki, gęsi lub bażanta. Ta wersja jest najłatwiejsza, ale tym samym pyszna, pasztet jest delikatny i miękkie, smakuje bardzo dzieciom.
Doskonały na święta i Wielkanoc. Doskonale smakuje z dodatkiem chrzanu, marynowanych grzybków, borówkami lub pysznym sosem tatarskim na który przepis znajdziecie tutaj (klik).
Pasztet po całkowitym wystudzeniu, można zapakować w folię aluminiową, lub w papier do pieczenia i folię, a następnie zamrozić.
Rozmrażamy pasztet wyjmując go dzień przed podaniem i zostawiamy na dzień i noc w lodówce, lub na noc na kuchennym blacie. Polecam 🙂

Pasztet Drobiowy
Składniki:
- ok. 220 dkg mięsa z drobiu, u mnie:
- 2 szt średniej wielkości ćwiartek z kurczaka
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 duże golonki z indyka
- 22 dkg. wątróbki z indyka
można dodać również mięso z kaczki, bażanta, gęsi.
do przyprawienia mięsa:
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
do duszenia mięsa:
- 1 duża cebula
- 2 duże marchewki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
ponadto:
- 2 kajzerki
- 2 jajka
Sposób przygotowania pasztetu drobiowego:
Mięso umyć, osuszyć, dokładnie oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odłożyć na ok. 1 godz, lub na całą noc zimne miejsce.
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, obsmażyć mięso z każdej strony. Do mięsa wrzucić ziele angielskie, liście laurowe, cebulę i marchew, przykryć garnek. Zmniejszyć płomień pod garnkiem, dusić mięso ok. 45-60 min. Nie odkrywać w trakcie duszenia.
Uduszone mięso i warzywa odkryć, wyjąć z garnka (sosu z duszenia nie wylewać), wystudzić.
Mięso oddzielić bardzo dokładnie od kości, uważajmy szczególnie na golonki z indyka.
Kajzerki namoczyć w sosie z duszenia mięsa.
Mięso, warzywa i kajzerki zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa, lub w malakserze.
Spróbować masę, jeśli trzeba doprawić solą lub pieprzem.
Do masy mięsnej wbić jajka i bardzo dokładnie wymieszać.
Foremki–keksowe wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 2 szt. 25×10 cm i 20×10 cm).
Foremki napełnić mięsem bardzo ściśle, można postukać foremką w blat, żeby mięso dobrze się ubiło.
Pasztety pieczemy w 175 st.C. z termoobiegiem przez 45-50 min, do suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy, następnie wyjmujemy z formy. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂

Więcej przepisów na domowe pasztety znajdziecie tutaj:
4 komentarze Ukryj
Witam,
Wody do duszenia mięsa wlać pewnie tyle aby zakryła mięso ? Dziękuję
A co zrobic z watrobka z indyka dodac do duszonego miesa czy spazyc?
Wątróbkę duszę tak jak pozostałe mięso.
czy pasztet nie jest gorzki jak dodamy wątróbkę z indyka ?