• Home
  • Ciasto
  • Makowiec z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem
0 0
Makowiec z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Makowiec z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Makowiec z ciasta francuskiego to takie cudowne ciasto na ostatnią chwilę. Robi się go błyskawicznie, smakuje wyśmienicie i co nie bez znaczenia bardzo ładnie wygląda.

Zobaczcie film jak łatwo zrobić ten makowiec, szczerze polecam na świąteczny deser.

Smacznego 🙂

  • makowiec-przepis
  • makowiec-z-ciasta-francuskiego
  • Makowiec Francuski

 

 

Makowiec Francuski

Składniki:

  • ok. 400 g masy makowej kupionej lub domowej (z tego przepisu)
  • ok. 0,5 szklanki ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki, migdały, orzechy, itp.)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)
  • mak do posypania ciasta (opcjonalnie)
[/mp_span]
(Visited 390 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.

2
Done

Przygotować masę makową, można zgodnie z przepisem na ,,Domową masę makową" lub z gotowej masy makowej.
Do kupionej masy dodać posiekane drobno bakalie, użyjcie ulubionych. Dokładnie wymieszać. Odstawić.

3
Done

Ciasto francuskie rozwinąć. Na dłuższym brzegu ułożyć linię z masy makowej, owinąć ją ciastem, tak żeby powstał rulonik, odciąć go od pozostałego ciasta. Powtórzyć czynność z kolejną porcją maku, zwinąć ją w rulonik, odciąć.

4
Done

Okrągłą foremkę ok. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej tym w który zawinięte było ciasto francuskie. Na środku foremki zwinąć rulonik z ciasta z makiem w spiralę, następnie owinąć ją kolejnym kawałkiem ciasta z makiem i tak do wykorzystania całego maku i ciasta francuskiego.
Makowiec posmarować jajkiem i posypać makiem.

5
Done

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec ok. 30-35 min, jeśli ciasto bardzo się rumieni, można przykryć je folią aluminiową.
Wyjąć ciasto i studzić na kuchennej kratce. Podawać bardzo delikatnie ciepłe lub całkowicie wystudzone. Można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

previous
Pasztet Drobiowy
next
Tatar ze Śledzi
previous
Pasztet Drobiowy
next
Tatar ze Śledzi

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię