Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Makowiec Francuski, czyli zrobiony z ciasta francuskiego. Cudowne ciasto na ostatnią chwilę.
Robi się go błyskawicznie, smakuje wyśmienicie i co nie bez znaczenia bardzo ładnie wygląda.
Zobaczcie film jak łatwo zrobić ten makowiec, szczerze polecam na świąteczny deser.
Smacznego 😊
Przepisy na MAKOWCE
KuchniaDoroty TV przepisy na Święta
🎄🎄🎄
Przepisy na Ciasto Francuskie
Makowiec Francuski
Składniki:
-
ok. 400 g masy makowej kupionej lub domowej (z tego przepisu)
-
ok. 0,5 szklanki ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki, migdały, orzechy, itp.)
-
2 opakowania ciasta francuskiego
-
1 jajko (do posmarowania ciasta)
-
mak do posypania ciasta (opcjonalnie)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem. |
2
Done
|
Przygotować masę makową, można zgodnie z przepisem na ,,Domową masę makową" lub z gotowej masy makowej. |
3
Done
|
Ciasto francuskie rozwinąć. Na dłuższym brzegu ułożyć linię z masy makowej, owinąć ją ciastem, tak żeby powstał rulonik, odciąć go od pozostałego ciasta. Powtórzyć czynność z kolejną porcją maku, zwinąć ją w rulonik, odciąć. |
4
Done
|
Okrągłą foremkę ok. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej tym w który zawinięte było ciasto francuskie. Na środku foremki zwinąć rulonik z ciasta z makiem w spiralę, następnie owinąć ją kolejnym kawałkiem ciasta z makiem i tak do wykorzystania całego maku i ciasta francuskiego. |
5
Done
|
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec ok. 30-35 min, jeśli ciasto bardzo się rumieni, można przykryć je folią aluminiową. Smacznego :) |
6
Done
|