0 0
Kulebiak z Łososiem i Szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kulebiak z Łososiem i Szpinakiem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na ten pyszny kulebiak pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów Paris-Moskawa 3:54. To doskonały pomysł na wigilijną potrawę, może nie tak bardzo tradycyjną, ale na pewno pyszną.  

Przygotowanie kulebiaka to sporo pracy, ale jeśli wykonamy wszystkie czynności po kolei  nie powinny zająć nam więcej niż ok. 70 min (+ czas pieczenia).
Kulebiak jest idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu lub bulionu. Doskonały na Wigilię lub karnawałową ucztę.
Najsmaczniejszy na ciepło, ale zimny jest również pyszny. Wygląda bardzo efektownie co czyni go bardzo odpowiednim na elegancką kolację. 

W przepisie znajduje się szpinak, jeśli nie mamy świeżego to bardzo polecam mrożone liście szpinaku firmy Bonduelle, odkryłam je bardzo niedawno szukając składników do kulebiaka. Nie chciałam używać siekanych, a tym bardziej szpinakowej pulpy, a ta mrożonka jest godna polecenia.

Ciasto francuskie na nadzieniu można zaplatać tak jak ja to zrobiłam lub nadzienie wyłożyć na połowę ciasta, a kolejną połową je przykryć. Boki dokładnie zlepić, najlepiej i najłatwiej dociskając je widelcem. Pamiętajcie o posmarowaniu ciasta przed pieczeniem ,,rozkłóconym” jajkiem, nadaje piękny złoto-brązowy kolor kulebiakowi.

Smacznego 🙂

 

kulebiak, kulebiak przepis, kulebiak przepisy, przepisy, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy, ciasto francuskie przepis, ciasto, ciasto przepis, cisto przepisy, kuchnia polska,

 

Kulebiak z łososiem i szpinakiem

Składniki na Kulebiak z Łososiem:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – 275 g. 
  • ok. 350 – 400 g filetu z łososia 
  • 2 jajka gotowane
  • 2 jajka surowe 
  • 1/2 szklanki lub 1 woreczek długoziarnistego ryżu
  • ok. 1 garści suszonych grzybów (zalać ok. 1/2 szklanki wrzątku, przykryć
    i odstawić do nasiąknięcia) 
  • ok. 150 g pieczarek
  • ok. 200 g świeżego lub 2 szklanki mrożonego i odciśniętego szpinaku
    (u mnie mrożony w 
    liściach Bonduelle) 
  • 2 małe szalotki
  • 3 łyżki śmietany (18%)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki masła
  • ok. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sół i czarny pieprz
  • 1 mała lub kawałek dużej papryczki chili (opcjonalnie, jeśli lubimy ostrzejsze potrawy)

Sposób przygotowania kulebiaka z łososiem:

Grzyby suszone zalać wrzątkiem, odstawić, żeby wystygły. Miękkie przecedzić przez bardzo drobne sitko, uważać na drobne nieczystości. Wodę z moczenia zachować , będziemy na niej gotować ryż.

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.

Szpinak umyć dokładnie, mrożony rozmrozić i dokładnie odcisnąć, ja zostawiłam na sicie na całą noc. Rozmrożony szpinak przykryłam talerzykiem obciążyłam moździerzem i zostawiłam
na 1 godz. Następnie bardzo dokładnie odcisnęłam w rękach.

2 jajka ugotować na twardo, ja gotowałam ok. 7 min. Zimne posiekać w drobną kostkę.

Łososia umyć, osuszyć.Położyć na kawałku folii aluminiowej, skropić sokiem z cytryny, położyć łyżeczkę masła, zawinąć w folię i piec w 200 st.C. przez 25 min. Upieczonego wyjąć, wystudzić. Porwać na kawałki. Dodać koperek, skropić sokiem z cytryny, wymieszać delikatnie rękami. Odstawić.

Ryż ugotować na dobrze osolonej wodzie z moczenia grzybów (ja dodatkowo dodałam 1 malutką, suszoną papryczkę chili – nie jest to konieczne). Gotowałam 20 min, odcedziłam i odcisnęłam nadmiar wody. Odstawić do wystygnięcia. Do całkowicie zimnego ryżu dodać jajko i śmietanę, wymieszać. Odstawić.

Pieczarki umyć, pokroić w niewielkie kawałki lub plasterki.

Szalotkę obrać i posiekać w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżeczkę masła, zeszklić na nim szalotkę, następnie dodać pieczarki i posiekane suszone grzyby. Smażyć od czasu do czasu mieszając. Posolić i ponownie zamieszać, jeśli pieczarki puszczą sok, smażyć przez chwilę na dużym ogniu, żeby sok odparował.
Na patelnię dorzucić szpinak, wymieszać i całość smażyć jeszcze ok. 5-7 min., mieszać.
Odstawić i wystudzić.  Do zimnych grzybów  ze szpinakiem dodać posiekane jajka, wymieszać.

Kiedy wszystkie składniki są już zimne przystępujemy do formowania kulebiaka.

Ciasto francuskie (jeśli mrożone rozmrozić wcześniej) rozwinąć najlepiej na blacie lub stolnicy. Lekko rozwałkować. Na tym etapie przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponacinać ukośnie boki na ok. 2 cm paski, będziemy je zaplatać (tak jak na zdjęciu), albo podzielić płat ciasta na dwa kawałki – jeden będzie dołem drugi górą kulebiaka.

Na środek ciasta warstwami układamy składniki: na początek połowę ryżu, następnie całe grzyby ze szpinakiem na nie łosoś i pozostały ryż. Każdą warstwę wyrównujemy i lekko dociskamy.

Nadzienie przykrywamy ciastem, zaplatając na przemian paski.

Gotowy kulebiak bardzo dokładnie smarujemy ,,rozkłóconym” jajkiem.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C. z termoobiegiem i pieczemy ok. 30 min do chwili, kiedy ciasto jest bardzo ładnie zrumienione.

Wyjmujemy, kroimy nożem do chleba (z tarką) i podajemy gorący.

Smacznego 🙂

 

  • Kulebiak z Łososiem
  • Kulebiak z Łososiem
  • Kulebiak z Łososiem

 

kulebiak, kulebiak przepis, kulebiak przepisy, przepisy, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy, ciasto francuskie przepis, ciasto, ciasto przepis, cisto przepisy, kuchnia polska,

 

kulebiak, kulebiak przepis, kulebiak przepisy, przepisy, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy, ciasto francuskie przepis, ciasto, ciasto przepis, cisto przepisy, kuchnia polska,

 

kulebiak, kulebiak przepis, kulebiak przepisy, przepisy, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy, ciasto francuskie przepis, ciasto, ciasto przepis, cisto przepisy, kuchnia polska,

 

kulebiak, kulebiak przepis, kulebiak przepisy, przepisy, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy, ciasto francuskie przepis, ciasto, ciasto przepis, cisto przepisy, kuchnia polska,

 

 

(Visited 18 928 times, 5 visits today)

Dorota

Makowiec Przepis
previous
Makowiec z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem
Bezy
next
Sokoły Bezowe
Makowiec Przepis
previous
Makowiec z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem
Bezy
next
Sokoły Bezowe

9 komentarzy Ukryj

Dorota, w twojej wersji mój przaśny kulebiak stał się eleganckim, wyrafinowanym daniem. Wygląda przepięknie!

Wygląda super. Na wygląd bym się zajadał, gdyby nie ryba he he:)
Fajne te zdjęcia jak się robi!!!!!!!
fajny pomysł

Ale piękny i pewnie pyszny. I mam pytanie ,czy można przygotować wcześniej i podać następnego dnia?

Pozdrawiam i życzę radosnych Świąt

Wypróbowałam przepis dziś, tak na próbę,choć brzmiał baaardzo zachęcająco:))I już wiem co zrobię na Święta! Bardzo pyszne, eleganckie danie! Pozdrawiam,Ewa.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »