0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Skórka pomarańczowa do ciasta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Skórka pomarańczowa do ciasta

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Szybki sposób na wykorzystanie pomarańczowej skórki.

Jeśli pieczecie w domu ciasta, skórka pomarańczowa w syropie z pewnością się przyda. Jest słodka i pyszna, znacznie smaczniejsza od kupowanej w sklepach.

Kieruję się prostą zasadą w przygotowywaniu syropu, tyle samo cukru co wody. Zbyt duża ilość cukru sprawi, że zamiast słodkiego syropu otrzymacie skrystalizowaną i twardą bryłę z której bardzo trudno będzie wydobyć skórkę.

Nigdy nie kroję skórki przed gotowaniem, wolą robić to przed samym użyciem.

Polecam do masy makowej, którą napełnicie makowce 🙂

 

 

skórka-pomarańczowa-do-ciast

 

Skórka pomarańczowa w syropie

Składniki:

  • ok. 300-400 gr skórki pomarańczowej (lub tyle ile mamy)
  • ok. 1,5 szklanki wody 
  • ok. 1,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Skórkę zdejmujemy z pomarańczy, jeśli biała część jest bardzo gruba należy ściąć jej część, ale nie całkowicie. Na skórce powinna zostać niewielka biała warstwa.

Skórkę, wodę i cukier włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 40 min lub do chwili kiedy skórka będzie miękka.

Sprawdzamy wkłuwając widelec.

Gorącą skórkę razem z syropem przełożyć  do szklanego słoika. Zakręcić i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Po otwarciu powinniśmy zużyć skórkę w ciągu max 7 dni.

Smacznego.

 

  • skórka-pomarańczowa
  • kandyzowana-skórka-pomarańczowa

 

 

(Visited 617 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Prosta historia – Common table 3
Chebki z Grilla
next
Płaskie chlebki z rozmarynem flatbread
previous
Prosta historia – Common table 3
Chebki z Grilla
next
Płaskie chlebki z rozmarynem flatbread

4 komentarze Ukryj

Jeśli jest zamknięta na gorąco, to można w lodówce trzymać ją nawet kilka miesięcy, ale już po otwarciu słoika max 2-3 tyg. Skórka nie zacznie się krystalizować, ale zwyczajnie pleśnieć.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię