Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Szybki sposób na wykorzystanie pomarańczowej skórki.
Jeśli pieczecie w domu ciasta, skórka pomarańczowa w syropie z pewnością się przyda. Jest słodka i pyszna, znacznie smaczniejsza od kupowanej w sklepach.
Kieruję się prostą zasadą w przygotowywaniu syropu, tyle samo cukru co wody. Zbyt duża ilość cukru sprawi, że zamiast słodkiego syropu otrzymacie skrystalizowaną i twardą bryłę z której bardzo trudno będzie wydobyć skórkę.
Nigdy nie kroję skórki przed gotowaniem, wolą robić to przed samym użyciem.
Polecam do masy makowej, którą napełnicie makowce 🙂
Skórka Pomarańczowa w Syropie
Składniki:
-
ok. 300-400 gr skórki pomarańczowej (lub tyle ile mamy)
-
ok. 1,5 szklanki wody
-
ok. 1,5 szklanki cukru
Filmy z przepisami na CIASTA
Sposób przygotowania:
Skórkę zdejmujemy z pomarańczy, jeśli biała część jest bardzo gruba należy ściąć jej część, ale nie całkowicie. Na skórce powinna zostać niewielka biała warstwa.
Skórkę, wodę i cukier włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 40 min lub do chwili, kiedy skórka będzie miękka.
Sprawdzamy to wkłuwając w nią widelec.
Gorącą skórkę razem z syropem przełożyć do szklanego słoika. Zakręcić i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Po otwarciu powinniśmy zużyć skórkę w ciągu max 5 dni.
Smacznego.
Ciasta do których użyjesz
Skórki Pomarańczowej
🍊🍊🍊
4 komentarze Ukryj
Jak długo można przechowywać taką skórkę? Czy przy dłuższym przechowywaniu zacznie się krystalizować?
Jeśli jest zamknięta na gorąco, to można w lodówce trzymać ją nawet kilka miesięcy, ale już po otwarciu słoika max 2-3 tyg. Skórka nie zacznie się krystalizować, ale zwyczajnie pleśnieć.
witam czy moge uzyc brazowego cukru pozdrawiam
Tak, oczywiście można użyć cukru brązowego 🙂