Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Markizy pomarańczowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Markizy pomarańczowe

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Dżem pomarańczowy, który zrobiłam kilka dni temu znika w ekspresowym tempie. Mogłabym dodawać go do wszystkiego, jest przepyszny.

    Dzisiaj postanowiłam przełożyć nim kruche ciasteczka pomarańczowe.

    Przygotowanie markizów można rozłożyć na dwa dni, jednego upiec ciastka a przełożyć je w dniu podania. Markizy po przełożeniu dżemem pomarańczowym, trzeba zjeść tego samego dnia w przeciwnym razie ciastka będą rozmoknięte i niesmaczne.

    Z podanych składników upiekłam 24 ciastka z których wyszło 12 markizów.

    Polecam do kawy, są idealne, ale i bez niej nie leżą zbyt długo

    😉

    ciasteczka

    Markizy pomarańczowe

    Składniki na 24 ciastka:

    180 gr mąki pszennej tortowej

    30 gr mąki ziemniaczanej

    100 gr masła zimnego

    45 gr cukru

    Skórka otarta ze średniej pomarańczy + wyciśnięty sok

    12 łyżeczek domowego dżemu pomarańczowego

    1 białko do posmarowania ciastek

    ok. 2 łyżek brązowego cukru (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania:

    Mąki, cukier i masło umieścić w dużej misce lub w malakserze, dokładnie posiekać do chwili kiedy zaczną się tworzyć grudki.

    Stopniowo dodawać sok z pomarańczy cały czas siekając. Ja użyłam 5 łyżek soku. Powinniśmy otrzymać wilgotne, jednolite ciasto.

    Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć. Zawiną w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.

    Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować połowę ciasta na grubość ok. 2 mm.

    Foremką wycinać ciastka, w co drugim ciastku wycinać mniejszą foremką o tym samym kształcie dziurkę.

    Przygotować 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na jednej układać tylko ciasta z dziurką, na drugiej pełne. To ważne, bo czas pieczenia jest różny i ciasta które będą górą mogły by się przypalić.

    Blachy wstawiamy do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika.

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

    Wyjąć ciastka które będą górą markizów, posmarować białkiem i posypać brązowym cukrem.

    Piec ok. 8-9 min do zrumienienia, ja piekłam 9 min.

    Wyjąć i studzić na kuchennej kratce.

    Następnie wstawić do piekarnika ciastka pełne i piec ok. 10-11 min, ja piekłam 10 min., do zrumienienia. Wyjąć i studzić na kratce.

    Całkowicie wystudzone ciastka przełożyć domowym dżemem pomarańczowym z tego przepisu (klik). 

    Zjadamy tego samego dnia 🙂

    Smacznego.

    • ciasteczka-pomarańczowe
    • markizy-pomarańczowe
    • markizy-1
    (Visited 130 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Paluchy Baby Jagi – Halloween
    next
    Prosta historia – Common table 3
    previous
    Paluchy Baby Jagi – Halloween
    next
    Prosta historia – Common table 3

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię