Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Dżem pomarańczowy, który zrobiłam kilka dni temu znika w ekspresowym tempie. Mogłabym dodawać go do wszystkiego, jest przepyszny.
Dzisiaj postanowiłam przełożyć nim kruche ciasteczka pomarańczowe.
Przygotowanie markizów można rozłożyć na dwa dni, jednego upiec ciastka a przełożyć je w dniu podania. Markizy po przełożeniu dżemem pomarańczowym, trzeba zjeść tego samego dnia w przeciwnym razie ciastka będą rozmoknięte i niesmaczne.
Z podanych składników upiekłam 24 ciastka z których wyszło 12 markizów.
Polecam do kawy, są idealne, ale i bez niej nie leżą zbyt długo
😉
![ciasteczka ciasteczka](https://www.kuchniadoroty.pl/wp-content/uploads/2014/11/ciasteczka.jpg)
Markizy pomarańczowe
Składniki na 24 ciastka:
180 gr mąki pszennej tortowej
30 gr mąki ziemniaczanej
100 gr masła zimnego
45 gr cukru
Skórka otarta ze średniej pomarańczy + wyciśnięty sok
12 łyżeczek domowego dżemu pomarańczowego
1 białko do posmarowania ciastek
ok. 2 łyżek brązowego cukru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Mąki, cukier i masło umieścić w dużej misce lub w malakserze, dokładnie posiekać do chwili kiedy zaczną się tworzyć grudki.
Stopniowo dodawać sok z pomarańczy cały czas siekając. Ja użyłam 5 łyżek soku. Powinniśmy otrzymać wilgotne, jednolite ciasto.
Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć. Zawiną w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować połowę ciasta na grubość ok. 2 mm.
Foremką wycinać ciastka, w co drugim ciastku wycinać mniejszą foremką o tym samym kształcie dziurkę.
Przygotować 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na jednej układać tylko ciasta z dziurką, na drugiej pełne. To ważne, bo czas pieczenia jest różny i ciasta które będą górą mogły by się przypalić.
Blachy wstawiamy do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Wyjąć ciastka które będą górą markizów, posmarować białkiem i posypać brązowym cukrem.
Piec ok. 8-9 min do zrumienienia, ja piekłam 9 min.
Wyjąć i studzić na kuchennej kratce.
Następnie wstawić do piekarnika ciastka pełne i piec ok. 10-11 min, ja piekłam 10 min., do zrumienienia. Wyjąć i studzić na kratce.
Całkowicie wystudzone ciastka przełożyć domowym dżemem pomarańczowym z tego przepisu (klik).
Zjadamy tego samego dnia 🙂
Smacznego.