0 0
Markizy pomarańczowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Markizy pomarańczowe

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Dżem pomarańczowy, który zrobiłam kilka dni temu znika w ekspresowym tempie. Mogłabym dodawać go do wszystkiego, jest przepyszny.

Dzisiaj postanowiłam przełożyć nim kruche ciasteczka pomarańczowe.

Przygotowanie markizów można rozłożyć na dwa dni, jednego upiec ciastka a przełożyć je w dniu podania. Markizy po przełożeniu dżemem pomarańczowym, trzeba zjeść tego samego dnia w przeciwnym razie ciastka będą rozmoknięte i niesmaczne.

Z podanych składników upiekłam 24 ciastka z których wyszło 12 markizów.

Polecam do kawy, są idealne, ale i bez niej nie leżą zbyt długo

😉

ciasteczka

Markizy pomarańczowe

Składniki na 24 ciastka:

180 gr mąki pszennej tortowej

30 gr mąki ziemniaczanej

100 gr masła zimnego

45 gr cukru

Skórka otarta ze średniej pomarańczy + wyciśnięty sok

12 łyżeczek domowego dżemu pomarańczowego

1 białko do posmarowania ciastek

ok. 2 łyżek brązowego cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Mąki, cukier i masło umieścić w dużej misce lub w malakserze, dokładnie posiekać do chwili kiedy zaczną się tworzyć grudki.

Stopniowo dodawać sok z pomarańczy cały czas siekając. Ja użyłam 5 łyżek soku. Powinniśmy otrzymać wilgotne, jednolite ciasto.

Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć. Zawiną w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.

Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować połowę ciasta na grubość ok. 2 mm.

Foremką wycinać ciastka, w co drugim ciastku wycinać mniejszą foremką o tym samym kształcie dziurkę.

Przygotować 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na jednej układać tylko ciasta z dziurką, na drugiej pełne. To ważne, bo czas pieczenia jest różny i ciasta które będą górą mogły by się przypalić.

Blachy wstawiamy do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Wyjąć ciastka które będą górą markizów, posmarować białkiem i posypać brązowym cukrem.

Piec ok. 8-9 min do zrumienienia, ja piekłam 9 min.

Wyjąć i studzić na kuchennej kratce.

Następnie wstawić do piekarnika ciastka pełne i piec ok. 10-11 min, ja piekłam 10 min., do zrumienienia. Wyjąć i studzić na kratce.

Całkowicie wystudzone ciastka przełożyć domowym dżemem pomarańczowym z tego przepisu (klik). 

Zjadamy tego samego dnia 🙂

Smacznego.

  • ciasteczka-pomarańczowe
  • markizy-pomarańczowe
  • markizy-1
(Visited 317 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Paluchy Baby Jagi – Halloween
next
Skórka Pomarańczowa do Ciast i Deserów
previous
Paluchy Baby Jagi – Halloween
next
Skórka Pomarańczowa do Ciast i Deserów

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »